Az iránystabilitás és a fürge fordulékonyság egymással ellentétes követelmények, ezért a kormányszerkezet tervezésénél vagy megvásárlásánál a követelményeink mérlegelése alapján kell kiválasztani a legjobb, de mindig valamelyik tulajdonság javára szolgáló kompromisszumos megoldást. A többit a hajótest vízvonal alatti része hivatott kompenzálni, vagy mi magunk a kajakos tudásunkkal.


Figyeleme méltó az a jelenség, hogy a kajakgyártók a nagyobb tengerjáró hajóktól hogyan veszik át az egyes ,,találmányokat'', például a göttingeni profilt. Ki így, ki úgy teszi ezt, természetesen fergeteges újításként reklámozva, horror összegekért árulva. A lemezkormányok így kimennek a divatból, ráadásul sokan rájönnek arra az egyszerű tényre is, hogy a göttingeni profil (kurtítottan fogalmazva áramvonalas cseppforma) sokkal hatásosabb, ennélfogva felülete, súlya lehet kisebb is --- ára viszont magasabb, hiába van benne kevesebb anyag.

Vannak még az állandóan vízvonal alatt maradó kormánylapátok (pl. K1-eseknél), melyek állandóan ott vannak az összellenállásnál kb. 3-5/ tolalékellenállást képezve. Ez nem ideális olyankor, amikor kormánylapátra egyáltalán nics szükség mosndjuk állandó szlalomozásnál jégtáblák között. (Jeges vízben kifejezetten veszélyes lehet egy elromlott kormánylapát)
Létezik olyan kormánylapoát is, amelyet szkegként a hajótestbe süllyeszthetünk egy bowden vagy egy hidraulika segítségével. Ezek már hajóárban vannak, áruk 100-150 ezer forintra rúgnak és a helyszínen szerelik be a gyártónál a hajódba. Ezután viszont sosincs bowdenszakadásod vagy lazulásod, ha csak félig ereszted ki akkor csupán szkeged van fix állással, ha meg teljesen kiereszted, kormánylapáttá válik... Az ötletet levédték, kár koppintanod.

Hozzászólások: