fuggoleges full halfElkészültek az első példányai annak a grönlandi kompozit kajaklapátnak, amelyeket még franciaországi hajógyári tevékenységeim elején kezdtem el tervezgetni sötét lelkem mélyén.
Gyakorlatilag egy Marseille melletti kisvárosban kezdődött el a forma, a rétegrend kiagyalása is. 
Mostanra előállt egy 10 cm széles toll, melynek hossza a nyélcsatlakozással együtt egy méter. (Azaz a lapát teljes hossza kétszer egy méter,meg még amekkora nyelet igényelsz mindehhez.) Ezt kétféle szendvicsmag együttes alkalmazásával nagy modulusú karbonból készítem, igény esetén kevlár alkalmazásával is. (Elnézést kérek mindenkitől, hogy rétegrendet nem írok ide, teszem ezt mindössze azért, mert már így is közveszélyes vagyok. Meg különben is...)
 
A lapát kopásállósága a tollvégen elég durva. A toll merev, csavarodása igen gyér a hossz-szélesség-keresztmetszet arányához képest. (Ezt nem értem, pedig elvileg hajlania és csavarodnia, majd törnie kéne egyesek szerint... Valami félresikerült?) A nyél hossza variálható, az is megoldható, hogy a leendő tulajnak szétszedhetetlenné alakítom ki a lapátot -- még a tollak közti szög is variálható.
Súlya 550 grammtól 850-ig változhat aszerint, hogy milyen igénybevételeknek lesz kitéve a lapát. Értelemszerűen egy 110 kilós embernek, aki fát is akar vele majd vágni, nem készíthetek 600 grammos kanalat...
Sok kérdés érkezett külföldről azzal kapcsolatosan, mi célt szolgál a toll végén az a kis szarv. Nos, ezt ide nem írom le, meghagyom a hazaiaknak valami borzalmas marketingfogásként. Jámbor embernek tartom magam, ezért megkísérlem leírni a szörnyű elhallgatás okát. 

 Sokan megjegyezték, hogy nem tetszik nekik a toll végének kialakítása. Romantikusan megmondtam, hogy az ember oly módon alakítja ki a toll végét a szerszámból való kiemelés után, ahogy érzelmei diktálják. Ilyenkor ennyiben maradtunk a párbeszédben. Mégis: egészen furcsa, hogy akik ilyesmit megjegyeztek, sosem kérdezték meg, miért vágtam olyanra a tollvéget. A kauzalitás iránti vágy hiánya? Nos, ezért nem írom le. Pedig jó oka van...
 
full half
a grönlandi kajaklapát felulete a lakkozas elott
 
A kajaklapát tollvégződése: a "Navajonmi"

Ha szeretnél egy ilyen lapátot, írj bátran: info [KUKAC] tengerikajak [PONT] info

Hozzászólások: