Rövid, de rázós hónapok után először az Adrián, majd a Margitszigeten lett felavatva az a winglapát, amely az idő tekintetében teljesen érthetőnek mondható, kétéves szobrászkodás eredménye. Anyaga kétféle szendvicsmag köré laminált, epoxi mátrixba ágyazott karbon-kevlár hibridszövet. Kívül 2/2-es sávolyszövésű, belül unidirekcionális karbon van.

A lapát ősszel folyamatos próbautak alatt állt, tesztelték tengeri kajakosok és síkvízi versenyzők is. A lapát jellemzése teljesen vegyes, néha meglepő jó tulajdonságok jönnek elő, amit viszont a kevésbé tapasztaltabbak (akik nem versenyeznek) nem éreznek. Egészen mást lát egy versenyző, egy tengeri kajakos, meg egy vadvizes, aki esetleg végképp nem él szimbiózisban általában véve a wing lapátokkal. A toll készítése meglehetősen bonyolult, a kétféle szendvicsmagnak is köszönhető ez.

Kisebb módosításokkal még kétféle toll megszületése is várható a tavaszi kajakos tesztnapokra. Egyik egy kevésbé összetettebb grönlandi lapát, másik egy ultraextra (szintén grönlandi) lapát, melyről itt még nem akarok írni.

A képeken látható wing lapátot lehet gerelyként dobálni is, a parti sziklák közé hajítani, ha valami elképesztő helyen kell kikötnöd vészhelyzetben. Az alapelvek szerint olyan lapát elkészítése volt a cél, amelyet nem kell félteni durvább tengeri kikötéseknél sem. Ilyet eddig Nemes Zoltán barátunk tapasztalt, aki tudja, milyen az, amikor a parttól 200 méterre elkap egy törőhullám, a következő emlékkép már csak akkor jön, amikor kint vagy a parton és a hajód alatt nincs víz. Nos, ilyenkor nincs idő a lapátot féltegetni, olyan kell, ami biztosan nem törik el, még ha a hajót ráhajítod, akkor sem...
Az eddigi tesztutak alapján a lapát tollán a méretéhez képest egy megfelelő hosszúságúra vágott nyéllel nem érezni azt, hogy nehéz lenne a vízfogás és az áthúzás, a szabadítás könnyű, furcsamód nem tekeri a csuklót, az eszkimózás pedig (saját tapasztalatból merítve) olyan, mintha egy parti korlátba kapaszkodna az ember. Hatalmasat lehet vele rántani víz alatt, gyakorlatilag el nem tudom képzelni, honnan nem lehet visszaeszkimózni ezzel..

winglapat_15

Hozzászólások: