Mi a KOMPOZIT?

A kompozit kettő vagy több nem egyforma anyag makroszkópikus kombinációja, ahol a különböző anyagok között a kapcsolat jól felismerhető. Ha eltekintünk a vályogházaktól (melyek falazata ebben az értelemben szintén kompozit), akkor fogalmunk másképpen hangzik. A kompozit olyan mesterséges inhomogén anyag, ahol a kész forma szilárdsági és szerkezeti tulajdonságai irányonként eltérőek.

Gyártásukra kevés a tapasztalat. Míg a fémekkel az ember régóta baráti viszonyban áll, a kompozitok szilánkjai még barátságtlanul fúródnak ujjai közé, amikor a műhelyben küzd valami barkácsolással. A kompozitok viselkedéséhez nem kell a fémeknél közismert vas-karbon állapotábrát ismerni, a kompozitok gátlástalan viselkedését vizsgáló tudomány reológia (majdnem teológia) névre hallgat.

Ha még jobban át akarjuk alakítani a fogalmat, csupán a hajóépítést véve alapul, akkor a kompozit olyan anyagszerkezet, amely egy beágyazó- és egy szerkezeti erősítő anyag kombinációja. A beágyazó anyagot mártixanyagnak is nevezik.

A kompozitokat a természetes anyagok közül a fához és a csonthoz hasonlíthatjuk, mindkettőt hosszirányú terhelsre alakította ki a természet, A keresztirányú hajlításokat és a nyírást már nehezen viselik --- pontosan így viselkednek a kompozitok is. Persze van olyan kompozit is ami a keresztirányú ütéseket is bírja, ez nem más, mint például az aramidszálakkal keresztülfont kompozit-laminát, vagy a szendvicsmagos szerkezet, amelyet persze megfelelően kell kialakítani, különben tyúkólat sem lesz jó.

A technológiák fejlődnek, egyre jobb megoldások születnek, egyes gyárak külön védik a kompozitszerkezeteik rétegterveit, és ez így termézetes. Rengeteg munka és fáradság, amíg egy vegyészmérnők a kísérleteit végrehajtja, hogy aztán sikeres terméket mutasson fel monddjuk egy autó karosszériaelemét feje fölé emelve..

Néhány dolgot összehasonlításként kiemelhetünk a szakirodalomból, de mivel nem annyira érdekes ezen az oldalon, csak egy példány vetüljön ki ide:

 

Sűrűség Szakítószilárdság E kettő aránya
Durál lemez 2,4 3,8 15,8
Nagyszilárdságú acél lemez 7,8 150 19,2
Egyszerű üvegszövet laminát 2,0 60 30


Az itt látható táblázat mutatja, hogy a legprimitívebb üveglaminát fajlagos szakítószilárdsága nagyobb, mint az acélé, persze pontatlanok az adatok, mert a kompozit gyártási minősége is jelentős eltéréseket mutathat.

A kompozitok tehát amolyan hi-tech cuccok, mindenki azt csinál vele amit akar, a lehetőségek tárháza korlátlan.

Szárnyallhatunk...

Hozzászólások: