A polietilén a világon semmivel nem ragasztható normál körülmények között. Oldódik viszont 120 fok feletti hőmérsékleten orto-diklór-benzolban, ami erősen rákkeltő anyag. Ezzel az oldattal forrón ragasztható, egyébként saját anyagából kialakított pálca olvadékával hegeszteni szokták.

Felülete alkalmassá tehető ragasztásra krómkénsavas kezeléssel, vagy szikrakisüléssel, esetleg gamma sugárzással. Utóbbi csak akkor működik, ha van a közelben hozzáférhető atomreaktor, tehát ne várjunk a ragasztóktól semmi biztatót. A ragasztótól csak azt várhatjuk el hogy tömítsen, ekkor viszont ne legyen dilatáció.

Mikor fontos mindez a polietilénnél?

Amikor észrevesszük, hogy szállítás alatt kissé szétnyílt a vízállónak mondott válaszfalunk a beülőnyílásnál...

Lássuk mi az amit tehetünk olyan esetben, ha nem bízunk a gyári, ocsó válaszfalakban!

---------

Minden kereskedő és gyártó képes meggyőzni arról, hogy az őáltala forgalmazott polietilén kajakokba rendesen van beragasztva a válaszfal. Ez rendben is volna, mert még ők maguk is meg vannak győződve a legtöbb esetben arról, hogy igazat mondanak. Azonban elég egy kisebb véső, és azonnal szétválasztható a ragasztott felület, még a vásárlás helyszínén is... (Ezt ne tegyük, mert megverhetnek érte.)

Ilyenkor lehet elővenni a méregdrága hólégfúvónkat (100eFt felett vannak ezek a gépek), amelynek hőmérsékletét igen finoman lehet állítani, és még a ventillátorát is. A Makita gépek egyike egy ideig a kezem ügyébe akadt, remekül elszórakoztam vele, még PE ,,elektródám'' is volt, agyonhegesztettem vele mindent a konyhában, két műanyag kanalat egymáshoz erősítettem hogy sziámi iker legyen belőle --- egyszóval a műanyag hegesztése egy külön öröm lehet mindenkinek, pláne ha saját hajójába válaszfalat is tud vele hegeszteni.

A dolog lényege az, hogy mindig eltaláljuk azt a hőmérsékletet és ventillátor-sebességet, ami pont nem égeti át a kajak héjalását, ami rotációs öntéses kajakoknál általában 5 mm. Ezen tapasztalathoz legalább 2 hétig kell önállóan szórakoznunk a konyhában mindenféle műanyag lavórokon, egyebeken. (Közben kísérleteinkkel elérhetjük azt is, hogy az éppen aktuális párunk szélnek ereszt, vagy elmenekül.)

Legjobb, ha a hajó vízzáró rekeszfalait teljesen ki tudjuk váltani egy pontosan oda beszabott PE válaszfallal, amit előbb pontszerűen, majd teljes hosszon végig hegesztünk.

Miután ez megtörtént, a gépet eladhatjuk, megválhatunk tőle, mert nem lesz szükségünk rá többet. Egy profi hegesztő igen sokat kér egy borda berakásáért, és nem hülye, hogy olcsóbban adja műhelyének amortizációját és a saját szaktudását. Így ha arra gondolnánk, hogy Magyarországon megélhetnénk valóban vízzáró válaszfalak tengeri kajakokba behegeszésével, keserűen csalódhatunk, mert egyetlen tengeri kajakos sem fog 15-20 ezer forintot áldozni azért, hogy legyen két válaszfala... Idehaza az akciós termékeké és az olcsóságé a jövő (láss bármilyen internetes fórumot nem csupán kajak témában), azaz egy kivételével minden kajakban habgumi válaszfal van, szilikonnal vagy Sika ragasztótpasszal rögzítve.

Erről talán ennyit, ha van kedved barkácsolni, akkor azt mondom, hogy saját részre megéri, így már pontosabban ki tudod szűrni azt, hogy a vízszivárgás hol történik: a válaszfalnál, a deckfedeleknél, vagy a kötélbevezetéseknél, esetleg az átmenő csavaroknál.

Utózengés:

3 hétig volt egy vadiúj gép nálam, tele voltam vele kapcsolatosan tervekkel, de a 3 hét letelte után eladtam a gépet, mert ilyen igénye nem volt senkinek.

Hozzászólások: