--- Mérges alga a Földközi-tengerben
Halászati és fürdési tilalmat rendelt el Nápoly polgármestere a tengerben elszaporodott mérgező algák miatt. A trópusi eredetű mikroszkopikus alga az egész Földközi-tengert fenyegeti. Szerzői jogvédett szemléltető ábra ITT.

A nápolyi öböl vizeiben tilos a tenger gyümölcseinek halászata, és a fürdés sem tanácsolt, főleg ha fúj a szél és erősen hullámzik a őcetenger. Ilyenkor a víz és a levegő is megtelik a gyilkos spórákkal - a sajtó így foglalta össze a nápolyi polgármester rendeletét, ami határidő nélküli halászati tilalmat rendelt el a parttól számított száz méteres tengerszakaszon és veszélyesnek nevezte az ugyanezekben a vizekben való fürdést, sőt a parton napozást is.
(Ezzel elejét vette az, hogy az egészséges táplálkozás helyett tudatalatt ismét wcpumpával tumkolják belénk pl. a gyorséttermi gyorsbüfé-beli szottyokat. De ne így legyen, kis kivonatunk után van egy doksi az algákról, aztán ha valakit jobban érdekel a tengerek biológiája, az alapján el lehet kezdeni a témába hatoló tanulmányokat. Megjegyzésképpen az algák a Föld egyik legfontosabb lényei...)

A félelmet egy alig ötven mikrométeres alga, az Ostreopsis ovata okozza, ami a sekély és meleg tengervizet vagy a napsütötte parti sziklákat kedveli. Szabad szemmel ugyan nem látható, de a zavaros vízben sárgás foltot képez, megtámadja a puhatestűeket és az embert is. Erős bőrkiütést és légzési zavart okoz - mondta el az Il Mattino című nápolyi napilapban a városi közegészségügyi intézet orvosa.
A hír pikantériája az, hogy az index.hu másképpen ír, mint pl. a privatbankar.hu. Egyik ovata néven emlegeti a lényt, másik racemosa néven. (Néhány algát ITT is találhatsz, így kiderülhet, hogy az "Ostreopsis" névre hallgató algából kétféle is van.) Egyelőre behatóbb tanulmányokat nem tudunk felmutatni ezen a téren, így ösztönzünk mindenkit arra, hogy az egymásnak ellentmondó magyarországi médiaorgánumok átnyálazása után bogarásszon máshol is. Az index.hu pl. nem említi azt sem, hogy a horvátok már igen régóta kolbászolnak a víz alatt gyilkos algák gereblyézésével.

"A mérgező alga a kilencvenes években érkezett a trópusokról a Földközi-tengerbe, és azóta minden nyáron visszatérő vendég Törökországtól Spanyolországig. Olaszországban 2005-ben tűnt fel először, amikor Genova tengerpartján kétszáz embert szállítottak mérgezési tünetekkel kórházba. Idén nyáron már halászati és fürdőzési tilalmat rendeltek el Livornóban és a szicíliai Palermo és Catania tengerén is. A kicsi, de gyilkos alga egyedül az Adriai-tenger vizeiben nem honosodott meg, itt ugyanis a tengerbe torkolló Pó folyó miatt más a víz sótartalma." --- ezt írja az index.hu
Javítsunk, tuningoljunk egy kicsit rajta, mert itt bizony némi ellentmondás leledzik, ha valaki veszi a fáradtságot és utánajár!
Túl meleg az Adria vize, még télen sem csökken megfelelő mértékben a tenger hőmérséklete. A metsző, Bora névre hallgató, Fiumei-öbölnél fújó szél már egyszerűen nem elegendő – állítják az olasz tengerkutató-központ szakértői. Az ICRAM kutatói még az év leghidegebb időszakában is 15 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek legutóbb, ami két fokkal magasabb a téli átlagnál - olvasható a Népszava mai számában.

Az első látásra csekélynek tűnő különbség meglehetősen súlyos környezeti következményekkel jár. Az Adriában őshonos halfajok legfőbb táplálékai, az úgynevezett mikroalgák ugyanis szinte teljesen eltűnnek. Helyükre pedig benyomulnak a mérgező algák, amelyek mellett ugrásra készen állnak az esetenként ugyancsak veszélyes trópusi halfajok.

A fenyegetettség jelentős – hangsúlyozzák olasz szakértők, akik a héten egy, az éghajlatváltozás következményeiről szóló konferencián vesznek részt Rómában. Alfonso Pecoraro Scanio olasz környezetvédelmi miniszter figyelmeztetett: az Adria is hamarosan a Fekete-tenger sorsára juthat – zárt medencéje 150 méternél mélyebben teljesen kihalt. A tárcavezető szerint egyértelmű, hogy már az Adria élővilága is pusztul, ezért a tengerbe ömlő folyók alaposabb tisztítását és környezetkímélőbb halászatot követelt. A kutatók ennél sarkosabban fogalmaznak: az Adria hamarosan „mérgező mocsártengerré” válik, ha nem változtatnak azonnal a káros folyamatokon.

Számos szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy robbanásszerűen szaporodik a Földközi-tenger medúzaállománya. Csak a spanyol partoknál hatvanmillió medúzát számoltak össze idén nyáron, ami biológusok egyöntetű véleménye szerint a tenger melegedésének következménye. A lágyan lebegő puhatestűek nem egy faja kifejezetten veszélyes az emberre nézve. A mérgező algák szaporodását pedig a Földközi-tenger medencéjének jelentős részében megfigyelték.
Dubrovniktól északra, a Peljesac-félszigeti Lovista településnél 70 méter mélységben "fölgereblyézték" az algatelepet, de az rohamosan szaporodik, és már délen, a montenegrói határ közelében, Molunatnál és a konavlei fennsík más tengerparti üdülőhelyeinek közelében is fölfedezték a "vég nélküli, lebegő zöld legelőket".

A Dubrovniki Tengerkutató Intézet munkatársai az élősködő algák burjánzását észlelték a Mljet szigeti Sobránál, a Nemzeti Park bejáratánál 15 kilométer hosszan a tengerfenéken. A lapnak a kutatók azt panaszolták, hogy a mérgező alga irtásához kevés támogatást kapnak a horvát államtól.
Kérlek nézz körül mindenütt, ha begázolsz a tengerbe! A sárga folt gyanús, a sok medúza szintén, mert azok legtöbbször a szennyekre gerjednek. Majd még írok ilyeneket...
Forrás:
  • index.hu/tudomany (ennek hitelessége erősen megkérdőjelezhető)
  • Mérgező mocsártengerré válhat az Adria (ez már elgondolkodtató de nem a Népszavai ősforrás miat)
  • Az Adrián is megjelentek a mérgező algák
  • Algariadó az olasz partokon (itt készen lettem. A hírportál ugyanaz,mint a jelen sor fölötti, de itt az alga elnevezése megint ovata, nem racemosa. Jámbor ember vagyok és érdeklődő, de ha akarok készíteni valami információhalmazt az algákról, az élet szépségeiről, a mérgekről melyek kiütést okoznak, miért kell mindig újságírók hanyag fordításaiba botlani? Tudod mit? lezárom ezt a kis írást, keresgélj önállóan algákat, vigyél lepkehálót a kajakod deckjén, írd meg végrendeletedet kajaktúra előtt, meg egyyebek. Fáradt vagyok, megyek aludni...)
Az algákról részletesebb tudományos értekezés:

Hozzászólások: