Bizonyára emlékszünk még a tiszai ciánszennyezésre. Ha nem, Szerencsére az Aurul valami új néven fut tovább legnagyobb örömünkre, még nem okozhattak egyéb eseményt. Mai kedvcsinálónk egy Ukrajna jelenlegi területéről kipattant hír. Na melyik folyónkba ömlik onnan az esetleg elszabaduló szottyos lé...?
Ettől az évtől kezdve Ukrajnában beindul az arany ipari termelése – jelentette ki Eduard Sztavickij, az Állami Földtani Szolgálat vezetője.
„Ukrajna mintegy 2,5-3 ezer tonna arannyal rendlekezik. Ezek a lelőhelyek számottevően a Kárpátokban (muzsalyi aranybánya) (400 tonna), a donyecki régióban (500 tonna), valamint a kirovográdi, dnyepropetrovszki és krími régióban vannak jelen. Már ebben az évben megpróbálunk hozzálátni a kitermeléshez” – tette hozzá.
aranybanya muzsalyEgyelőre két régióban kezdik el az aranytermelést – Nyugat-Ukrajnában illetve a Kirovográdi területen. Sztavickij véleménye szerint Ukrajnának saját erejéből kellene fejleszteni aranytermelését, külföldi befektetőket minimális mértékben kell bevonzania – írja az Ua-reporter.com internetes hírportál.
Az aranytermelés önköltségi ára grammonként legfeljebb 150 hrivnyát fog kitenni. Egy gramm arany egyébként 400 hrivnyába kerül - jegyezte meg. Sztavckij elmondta, hogy Ukrajna évente 5 tonna aranyat importál. Az aranybányászat beindításával pedig harmadára csökkenhetne az aranyimport.
Forrás:
Eddig a hír.
Most olvassunk egy kis előzményt is, hogy ne kelljen ma már kávét innunk:
"Lukács Ibolya, nyugdíjas gazdálkodó: A bánya megnyitása után rá kellett jönnünk, hogy ez a lakosságra nézve nagyon veszélyes. A kutakból akkor eltűnt a víz, azóta pedig olyan piros színű, hogy semmire sem használható, ihatatlan. A lányom Magyarországon bevizsgáltatta a kutunk vizét, és az egészségre nagyon veszélyes mennyiségben találtak benne többek között ónt, cinket és ólmot. Nyáron a hegyen lévő meddőhányóról lisztszerű port fúj a szél a kertben lévő növényekre. Ettől megbarnulnak a levelek és elszáradnak. Az itt lakók közül többünknek hullik a haja, ha a kútvízből ittam, viszketett a bőröm, kipattogtam. Hatvan éve élek itt, de ilyet korábban soha nem tapasztaltam."

Hozzászólások: