Működésképtelenség határán van a kajak-kenusport, ahol az edzők számára álom a pedagógusbér, a szakmai műhelyek Budapesten vannak a legnagyobb bajban, a fő szponzorok a szülők, s eközben a kormány tavalyi gyorssegélye miatt a MOB idén kevesebb támogatást adott - állítja a szövetség szakmai alelnöke, Vaskuti István, aki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában lenni vagy nem lenni-állapotról beszélt, hozzátéve: a piramis nem állhat csak a csúcsából.

,,A kajak-kenunak idén 303 millió forint sportszakmai támogatást ítélt oda a MOB, miközben tavaly ez az összeg 500 millió forint felett volt. Bajba kerültünk a saját sportágunk előtt is: miközben a kormány megértette, hogy a működésképtelenség határára kerültünk és adott ennek orvoslására egyszeri egymilliárdot a költségvetés tavalyi tartalékkeretéből, addig a MOB saját hatáskörben felülbírál, kevesebbet ad a szakmára, ráadásul sikeres olimpiai szereplés után'' - nehezményezte a szövetség alelnöke.

Vaskuti hozzáfűzte: ,,Méltánytalan a sportág körülményeit javító egyszeri kormányzati segítséget összekeverni az éves sportszakmai támogatással. A süllyedő hajót próbáljuk felszínen tartani, lyukakat tömködünk, energiaszámlákat fizetünk: most láttam Csepelen, ahogy Ludasi Róbert, a legendás edző gyakorlatilag villanyokat és fűtést kapcsolgatva bolyong a vízitelepen, hogy életben maradhassanak a centinkénti spórolással. Vagy ott a BKV Előre esete: azért küzdöttek, hogy egyáltalán ott maradhassanak a telepen társadalmi munkában. A baj Budapesten a legnagyobb.''

,,Megértem a MOB-ot is: sportágak tömege tartozik hozzájuk, az élsporton túl minden sportfeladat oda került, ez bizony sok érdekkel-szavazattal bír, miközben a kajak-kenu milliárdos gyorssegélye feltűnést keltett. A nagy empátiával segítő szponzorok is megtorpantak a kormányzati segítség hírére, a magyar közgondolkodás nemigen tudja feldolgozni az ilyen eseteket. Értem a hazai valóságot, a bajokat, de itt lét és nemlét kérdése van napirenden a legeredményesebb sikersportban. Piramis nincsen csak csúcsból, tessék megérteni'' - mondta az olimpiai bajnok kenus sportvezető.

,,Nem a kajak-kenu érte el a kormánynál a sportágunk extra támogatását, hanem a kormány ismerte fel, hogy csődben vagyunk, s kell az egyszeri segítség. Nem tudjuk így tovább működtetni a sportágat: ma a kajak-kenu legnagyobb szponzorai a szülők, a családok, de nem bírják tovább a 6-8 ezres tagdíjakat fizetni, nem beszélve az eszközök, a ruhák és a versenyeztetés költségeiről. Eljutottunk a végpontra'' - tette hozzá Vaskuti István.

,,A kajak-kenu sportban az edzői fizetésekről annyit: álom számunkra a pedagógusbérek szintje. Nálunk nincs edzőhiány, mert senkit nem tudunk felvenni, miközben elöregszik a gárda. Világbajnok versenyzők készülnek nulla fizetéssel, nem csoda az elvándorlás. Bizonytalan munkakörülmények, csúszó fizetések, nemhogy fűtetlen edzőtermek, inkább az a jellemző, hogy fűtés sosem volt. Én az Építőkben nőttem fel 1966-78 közt, futás után télen rajtam száradt meg a ruha. Dombi Rudolfék ma ugyanolyan gyalázatos körülmények közt készülnek ott'' -- érzékeltette a helyzetet a szövetségi alelnök.

-----
A fenti cikk, melyet a digisporttól vettünk át, tulajdonképpen csak Vaskuti István mondataiból áll. Nem rosszindulatból írom, de mindebből nem derül ki, hogy az állapotok hány éve állnak fenn, az sem, hogy kormányoktól, pártoktól függetlenül a 90-es évek óta ez a helyezet áll-e fenn. Az sem derül ki, hogy a pénzek ha jöünnek, milyen utakon tűnhetnek el, semmi feltételezés, semmi felkérés nem hangzik el egy oknyomozásra, vagy bármi másra. Így maradnak a pletykák, viszont néha a pletykák is dolgoznak...

Hozzászólások: