Szombaton a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szezonzáró értékelésén elhangzott, hogy néhány héten belül --– pénz hiányában --– megszűnhet a balatoni civil vízi mentés. A működéshez ott havi 3 millió forintos támogatásra lenne szükség. Ezzel a jelenséggel a hazai vízi mentősök nincsenek egyedül.
Vasárnaptól már nem tudnak vízre szállni a Tisza-tavi vízi mentők, nem tudják ugyanis miből finanszírozni a működésüket a 127 négyzetkilométeres tavon. Eddig saját pénzükből, illetve barátok és azok cégeinek pénzbeli támogatásával működtek. A jövő héten a kormánytól próbálnak segítséget kérni.
Véletlen egybeesés: pont vasárnap volt az indexes tengerikajakos társaság évadzáró túrája a Tisza-tavon... Ők még talán láthattak cirkáló vízimentőket. Lehet, hogy ezentúl a vízitúrázók, és az ,,extrémnek minősített'' tengeri kajakosok fognak öreg halászokat vagy felelőtlen, esetleg szívbeteg fürdőzőket kirángatni a vízből?
Abszurdisztán, 2009. októbere: nem tudnak menteni azok sem, akik mindezt szinte önköltségből oldanák meg, mert nincs pénz. Hullunk majd, mint a legyek...

Tóth-Fekete Zsolt, a Tisza-tavi Vízimentő Egyesület vezetője közölte: vasárnap már nem tudták ellátni a feladataikat. Eddig a saját pénzükből, illetve barátok, ismerősök cégeinek támogatásával finanszírozták a mentést a Tisza-tavon, Magyarország második legnagyobb vízfelületén. A gazdasági válság a támogatóikat is érintette, a források elapadtak.

Most, a horgászszezon kezdetén még nagyobb gond, hogy nem tudnak menteni. Ilyenkor sok csónakos, horgász tartózkodik a vízen. A Tisza-tavon a szabadidejüket töltő családok biztonságáról is gondoskodni kell, bár a balatoniak szintén hasonló problémákkal küszködnek - tette hozzá. Az egyesület szoros és jó kapcsolatot ápol a tiszai vízi rendőrökkel, most azonban a vízi rendőrök egyedül maradnak, ha baj van.
Félő, hogy rossz vége lesz annak, ha a rendőrök egyedül maradnak valamiben. Ilyenkor jönnek a kormányrendeletek, tiltások, nehezításek, ellehetlenítések és ha mindez hatástalan, akkor a drasztikus bírságolások, hogy a plebs inkább erről beszéljen, ne a pénzelvonásokról, az anomáliák kirobbantó okáról.
A jövő héten megpróbálnak az illetékes minisztériumoktól segítséget kérni – mondta Tóth-Fekete Zsolt. Az önkormányzatoktól eddig nem kaptak támogatást, pedig szívesen elmentek a különböző rendezvényeiket biztosítani térítésmentesen. Nem tudni, mi lesz a jövőben, hogy oldják meg a feladatokat – tette hozzá a Tisza-tavi vízi mentők vezetője.

(Forrás: FH)

Hozzászólások: