Bizonyára emlékszünk még Horváth Ágnes asszony (szdsz) bábjátékának hatásaira, mely szerint a Molnár Lajos vezette magyarországi egészségügy csodálatos tevékenysége eredményeképpen az aktív sporttevékenység közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását. De nemcsak tőlük, hanem a pl. a barlangi kutatóktól is, akik véletlenül sem csupán a sport miatt jutnak föld alá.


A nyolc éves kormányzati anomália-rendeletek után a jelenlegi kormányhoz fordul Erőss Zsolt és Kollár Lajos hegymászó, mert azt szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a 2006-ban megálmodott biztosítási lobbi eredményét, a 2007-es törvényt, amely az extrém sportot űzők megbélyegzéseképpen mind a mai napig él oly módon, hogy egyes vadvízi kalandtúráztató cégek még hirdetik is a biztosítók szenzációs ajánlatait...

Erőss Zsolt és Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a ,,jogszabályt'', amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását. A hegymászók ennek érdekében az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak.

A Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter idején hozott rendelkezés (megtámadhatatlan kormányrendelet) szerint, ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, az egyéb beavatkozások --- műtétek, rehabilitációs szolgáltatások --- árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie. Természetesen a jelenlegi sajtó sem taglalja a kormányrendelet születésekor már tapasztalt szakmai hozzánemértést, és a biztosítók lobbiját sem.

A két hegymászó a Magyar Nemzetnek azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a jogszabály az aktív életet élő embereket bünteti, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet.
Most jön a csúcs, ami elveszi mára az életkedvedet
Egy közismert (jelen) kormánypárti lap szerint (2011. június 23. !!!) a hamburgeradó mellett be kellene vezetni az úgynevezett extrém adót is. Eszerint például az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt balesetet okozóknak és az extrém sportok űzése közben megsérülőknek saját forrásból, esetleg külön biztosításból kellene fizetniük az egészségügyi kezelés költségeinek nagy részét.
A társadalombiztosító csak a közvetlen életmentés és az állapot stabilizálásának költségeit állná, az egyéb beavatkozásokat –-- például a rekonstrukciós műtéteket, illetve a rehabilitációt --– az érintettnek kellene fedeznie. Így ez az összeg is az egészségügybe kerülne, hasonlóan a hamburgeradóhoz.

Mire várhatunk tehát?

Akik eddig kibújtak a biztosítótársaságok által még az MSZP-SZDSZ-korszakban kilobbizott lehetőségek alól, azok számára véglegesen kötelezővé teszik extrémadó címén ezt a jelenést. Elgondolkodtató, hogy ha mondjuk a félkezesnek nevezett vitorlázást a görögöknél megadóztatnák ilyen címen, másnapra Athén utcáin hány kirakat és autó maradna épen.

Várjuk a sportszövetségek érdekvédelmi fellépéseit, szakmai hozzáállásuk jártasságát igaazoló, hatásoos fellépéseit, nyilatkozatait, javaslatait, egyebeit. Reméljük, hogy mindez (a közismert jelenlegi kormánypárti lap részéről) csak egy rémhír, ezt a kisebb, bekeretezett írást meg nemsokára véglegesen eltávolíthatjuk innen, az ízes stílussal együtt.

Természetesen minden egyéb informciót is várunk ezen témakörben, csakis az igaz ügy érdekében.

-----------

Újabb forrás:

Egyelőre úgy tűnik, mégsem lesz extrémadó. Az egészségügyi államtitkárság nem foglalkozik a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület javaslatával, amely szerint azoknak, akik extrém sport űzése közben sérülnek meg, vagy ittasan, esetleg gyorshajtással balesetet okoznak, saját pénzből kellene állniuk a gyógykezelésük egy részét. Az extrém sportokat űzők szerint a javaslat egyébként diszkriminatív, ráadásul veszélyes is.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület szerint az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt balesetet okozóknak és az extrém sportok űzése közben megsérülőknek saját forrásból, esetleg külön biztosításból kellene fizetniük az egészségügyi kezelés költségeinek nagy részét. Kollmann András újságíró, extrém sportoló siklóernyőzik, snowboardozik, legutóbb pedig Erőss Zsoltékat kísérte el a Himalájára. Szerinte diszkriminatív a javaslat, amelynek más veszélyei is vannak. „Ez a mutyizást, és az esetek eltussolását idézi elő” – véli Kollmann. Szerinte a magyar sportolók kiváló eredményeket érnek el, gyakorlatilag támogatás nélkül, saját pénzből.

Az egészségügyi államtitkárság a javaslatról annyit mondott az MTI-nek, hogy nem foglalkoznak az extrémadó kérdésével. Igaz korábban a szintén az egyesület által felvetett hamburgeradó ötletét is felvetették.

(Forrás: atv)

Nyílt kérdés:

Kérlek olvasd el ismét a legutolsó két mondatot! Ezután várható, hogy az eddigi kormányrendeletet is eltörlik, vagy ez az egész médiamizéria megint csak egy feszültséglevezetés, a biztosítók lobbija meg marad a helyén...?

-----------
Kíváncsian várjuk, hogy a jelenlegi körülmények között mit lehet elérni ezze kapcsolatosan, van-e már valami összefogás, a sportszövetségek megfogalmazzák-e álláspontjukat stb.

Mi ezzel kapcsolatosan kissé borúlátóak vagyunk.

Hozzászólások: