Hiába minden tiltakozás és a Velencei-tó mégis plázaparadicsom lesz döglött kócsagokkal?

Mint az eddigiekben is kiderült, Pest megyei gyümölcsöseiért cserébe kapta meg azt a területet Sukoró külterületén egy Joáv Blum fantázianévre hallgató izraeli-magyar üzletember, akinek turisztikai projektjét kiemeltté magasította a magyarországi kormány a helyiek és környezetvédők jogos tiltakozása ellenére.

Lássuk, mi történt mostanában!

A tiltakozások ellenére a kormány rendeletben nyilvánította --- a hatósági ügyintézés szempontjából --- kiemelt beruházássá a Sukoró község külterületén megvalósuló King's City nevű komplex turisztikai projektet. A kormány akkor szokott ,,rendeleteket'' kiadni, ha azt támadhatatlannak akarja kinyilváníttatni. Ha azt mondja hogy 2+2=5, azt 1984 óta el kell fogadnunk, különben jön az elektrosokk pl. egy átfogó apeh-ellenőrzés képében, hogy fingani se legyen energiánk.

A rendelet szerint a terület helyrajzi számot kapott, amely a nagyberuházás első lépsei közé tartozik.

A szóban forgó hetvenhektáros ingatlan Sukoró külterületén, az M7-es autópálya és a Velencei-tó közötti részen, az evezőspályához tartozó létesítményektől nyugatra helyezkedik el. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joáv Blum izraeli származású ingatlanpanama-szakember úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található --- összesen 183 hektáros --- gyümölcsöseit. Azt az általa szorgosan kapált gyümlcsöst, amelyet úgy vásárolt meg korábban, hogy megfelelő helyekről időben kapott egy tippet: ,,Joáv, ha adsz egy borítékot, megmondom, hol fog haladni a 4-es autópálya nyomvonala...''

Abban az esetben, hogy ha legközelebb lesz egy ismételt tiltakozás a vízi sportok művelőinek aktív részvételével, a múltkori kb. 100 kajakos mellett többen is megjelenhetünk. Nem hinném, hogy a vízen is oszlatások lennének, mint a budapesti belvárosban.

A kajakos tiltakozás után (az egyes források szerint libákhoz és egyéb védett szárnyasokhoz is értő) Bajnai Gordon vizsgálatot kért a Pénzügyminisztériumtól. Ennek eredményeképpen már négy ügyészségi óvás született, így a földhivatali határozatot is vissza kellett vonni. Az engedélyeztetési eljárást mégsem állították le, Bajnai Istenként történő fellépése (hogy ő hősiesen kiáll a tó mellett), egyelőre csak az időt húzza.

Hozzászólások: