Zsé papa, aki önállóan elindult (2010.07.23. körül) a Chalkidiki-félszigetre kajakostul, nemrég jelezte, hogy a benzin odakinn némi kívánnivalót hagy maga után, ugyanis nincs...

Szerencsére neki van még, így ha minden igaz, nincs semmi baj, sok szép felvételt küldött haza az eddig legismertebb tengerikajakos fórumra, mely hozzászólásra közvetlen linket a hely korlátoltsága miatt nem lehet adni (ez a blog-jelleg átka sajnos).

Egy képet szemléltető ábraképpen kirakunk ide, aztán megnézzük mi van a benzin körül odakinn...

zsepapa_gorog1

...eközben:

gorog_benzin_kaminok

A hazai sajtó sokféleképpen címkézi a hírt. A Népszabadság ,,Benzinfrász: Görögország az összeomlás szélén'' néven nyit, ami --- ismerve a görögök össznépi ellenállását --- a nemrég lezajlott IMF-ellenes töntetés-sorozatról, némi gúnyt is sugall(hat) a baloldali sajtóból. Az RTL ,,Nincs benzin a görögöknél'' címmel egyszerűsíti az MTI által közölteket, A www.kisalfold.hu már sokkal korrektebben leírja mi is van a dolgokban, törekedik a teljesség felé, idézzük is: ,,Pénteken már ötödik napja tart a görög teherautó-sofőrök sztrájkja, ami következtében súlyos üzemanyaghiány alakult ki az országban, sőt az élelmiszerellátás is akadozik. Több ezer turista ragadt Görögországban, magyarok is. Július 26-án mintegy 33 ezer teherautó-sofőr kezdett sztrájkba amiatt, hogy a görög kormány az EU és az IMF támogatásával az úgynevezett zárt szakmák megnyitását tervezi.'' IGEN, sokkal összetettebb dolog van a háttérben, mint ahogy arról egyes helyeken beszámolnak. (Mi sem vagyunk teljesek, de ugródeszkának talán jók vagyunk, ha valaki bele akar mélyedni a dolgokba.)
A www.hir24.hu úgy indít, mintha rosszalkodó gyerekek megregulázására törekedne a görög kormány:
,,A kormány hiába fenyegette meg büntetéssel és az engedélyek bevonásával a fuvarozókat, azok továbbra sem hajlandóak üzemanyagot szállítani.''

A görög hatóságok szombaton sem tudták helyreállítani az ország üzemanyagellátását. A kormány hiába fenyegette meg büntetéssel és az engedélyek bevonásával a fuvarozókat, azok továbbra sem hajlandók üzemanyagot szállítani.
gorog_benzin_kaminok_2

A gondok enyhítésére már a hadsereget is bevetették: a katonai járművek viszik a legfontosabb helyekre, a kórházakba, erőművekbe és a repülőterekre az üzemanyagot. Az üzemanyag-forgalmazó vállalatok kamionjai is útnak indultak, így a nagyobb városokban már lehet üzemanyagot kapni. A tartálykocsikat egyébként rendőrök kísérik, nehogy a sztrájkolók megtámadják. A minap öten, köztük rendőrök sérültek meg, amikor a tüntetők és a hatóság összecsapott.
A legtöbb görög szigeten azonban továbbra sincs benzin. A turisták egy része egyszerűen hátrahagyta a bérelt autókat, mivel nem tudták megtankolni. Görögország északi részén a szomszédos államokba, Bulgáriába, Macedóniába és Albániába járnak tankolni az autósok. A Blic című szerb lap arról is beszámolt, hogy egy görög tengerparton rekedt szerb családnak egy turistabusz sofőrjével küldtek benzint, hogy hazaindulhassanak.
gorog_benzin_kaminok_3

A görög Benzinkút Tulajdonosok Szövetségének vezetője úgy vélte: ha a hétvégén sikerül a tartálykocsikat megtölteni és útnak indítani, akkor hétfőre rendeződhet a helyzet a kutakon.
A fuvarozók hatodik napja sztrájkolnak. Azért szüntették be a munkát, mert ellenzik, hogy a kormány a verseny fokozása érdekében könnyebb feltételekkel engedjen a piacra kamionosokat.
A sztrájk érzékenyen érinti a görög gazdaságot. A bevételek ötödét az idegenforgalom adja. A szakemberek arra emlékeztetnek, hogy amíg ilyen bizonytalan a helyzet, sokan inkább útnak sem indulnak. Pedig a külföldiek pénzére égető szüksége van a recesszióval küzdő görög gazdaságnak, amelynek a kormányzati megszorításokkal is meg kell küzdenie. Ráadásul most van a csúcsszezon, amely augusztus 15-ig tart. De nem csak a turizmus szenvedi meg a benzinhiányt: a zöldség- és gyümölcsterjesztők is zúgolódnak. Most van a barackszüret ideje, és az üzemanyaghiány miatt csúszik a betakarítás, illetve nem tudják eljuttatni a feldolgozóüzemekbe a gyümölcsöt.
(Forrás: MTI)

...közben tengeri kajakos barátunk benzin nélkül is elvan', mint a befőtt :-)
zsepapa_gorog2_fugg
Minek ide autó...?!

Hozzászólások: