Alig pár hónapja Görögországnak ajánlották, hogy külső adósságának csökkentése érdekében adja el néhány szigetét.
Egy közös brit-spanyol ingatlanhirdetésben most azt lehet olvasni, hogy eladásra kínálják a Baleár-szigetek egyikét. Csakhogy hihetetlenül sok pénzt, 5 750 milliárd eurót kérnek a Menorca északkeleti partjától (melyet egy tengeri kajakos bajtársunk előszeretettel kerülgetett meg mostanában) mintegy 200 méterre fekvő Illa d'en Colom 58 hektárjáért.

A szigetet régen állattenyésztésre és földművelésre is használták, van két strandja is. A jelenlegi tulajdonosok azért bocsátották áruba a Menorca közvetlen szomszédságában fekvő szigetet, mert azt remélik, hogy jelentkezik valamilyen befektető, és kihúzza őket a válság okozta csávából. A vevők kötelesek lesznek teljesen felújítani a sziget összes épületét, és ha úgy gondolják, akkor bevezethetik az egyelőre hiányzó áramot is – amit csak napelemekkel állíthatnak elő. (Nekem nem hiányzik az áram, szeretném mindenemet napelemes töltéssel ellátni. Globalista plázaidiotizmusnak minősítek minden áramosításra törekvő bioszigetet... --- szerk.)
A spanyol Bonnin-Sanso irodával közösen azt a két előnyt is ki akarja majd használni, hogy a szigeten remek kikötőhelyek is vannak a vitorlásoknak. A lap szerint tehát könnyen előfordulhat, hogy megismétlődik a történelem, mert az úgynevezett spanyol örökösödési háború (1701-1713) során a britek egyszer már elfoglalták (1708) Menorcát, és a spanyol királyság csak 74 év múlva tudta visszaszerezni.
Az első „gazda” Antonio Roca y Várez még 1904-ben jutott a sziget birtokába potom 7850 pezetáért – mai átváltással 47 euróért -, és ma 11 örököse szeretne valahogy jól kijönni a válságból. Bár hihetetlennek hangzik, de bányák is vannak a szigeten, sőt 1967-ben egy őskeresztény bazilikát is feltártak a régészek.
Nem ez az egyetlen magántulajdonba került spanyolországi sziget. A szintén a Baleár-szigetekhez tartozó Ibizától keletre fekszik a másfél kilométer hosszú és 113 méter széles Tagomago, és a Kanári-szigetek egyik tagjához tartozó Lanzarotétől északra fekvő Montana Clara-sziget is egy család (López Socas) örököseinek tulajdona.
(Forrás: MNO)

Hozzászólások: