Így néz ki most. A mű. Mert kell nekünk.

...de ez volt az eredeti látványterv ide. Ez is pazar, bódogok' vagyunk. Egyre csak.

"Nem kér több betont a Velencei - tó", Fa és fű - IGEN, homok és beton NEM" , "A Velencei - tó nem ezt érdemli"- ilyen szövegek álltak a civilek transzparensein, akik a Velencei - tó védett parti sávjába engedély nélkül épített betonteraszok miatt tiltakoztak a parázs hangulatú testületi ülésen Velencén. Mindez nem pusztán esztétikai probléma, ahogy a testületi ülésen Oláhné Surányi Ágnes, Velence polgármestere állította. hanem jogi és környezetvédelmi kérdés. A polgármester annak ellenére kitart állítása mellett, hogy napvilágra került egy hivatalos jegyzőkönyv, amely egyértelműen megállapítja: nincsen építési engedély a betonmonstrumokra.
Azt, hogy mit lehet építeni a Velencei - tó partján, a 21/2006.(I.31.) Kormányrendelet szabályozza. A kormányrendelet 2.§ (2) bekezdés b) pontja szerint a szerint a Velencei - tóra is érvényes parti sáv szélessége a partvonaltól számított hat méter. A 3.§ (3) bekezdése szerint a parti sávban épületet, építményt csak kivételesen lehet elhelyezni, külön jogszabályban előírtak szerint.

A Sz - Épülő Velencét Egyesület birtokába került hivatalos jegyzőkönyv értelmében a mederkezelői hozzájárulás nem terjed ki a vasbeton teraszokra, és a vízjogi létesítési engedélyben sem szerepel. A jegyzőkönyv szerint:

*"Ezen átdolgozott terv alapján az önkormányzat építési engedélykérelmet nyújt be *(tehát nincs neki) *az építési hatósághoz, melyhez a vízjogi szakhatósági előírásokat beszerzi *(tehát ez sincs neki)*.*

*Az eddig a parti sávban megépült, vagy épülőben lévő létesítmények fenti szintre visszabontásra kerülnek.*

*Az építtető vállalja, hogy a bontási munkákat 30 napon belül megkezdi és a Velencei-tó kapuja beruházás hivatalos átadásáig az **engedélyeknek megfelelő átalakításokat elvégzi *(tehát az átalakítás szükséges)*.**"*

**
Velence polgármestere azonban továbbra is makacsul tagad, és állítja, hogy jogerős építési engedélyeik vannak, azonban ezeket nem mutatta be annak ellenére, hogy még szombaton az engedélyek hétfői nyilvánosságra hozatalát ígérte. A polgármester a nyilvános ülésen nem reagált arra, amikor az egyesület szóvivője bemutatta a látványtervek és az építkezésen készült fotók közötti különbséget, sőt: azzal gyanúsította meg a civileket, hogy manipulálták a képeket.
Az eredeti látványterv ez volt:

A tény azonban ezzel szemben az, hogy a látványterveken íves fateraszok látszanak betonfalak nélkül, míg a tóparton épült összesen öt beton monstrum a valóságban fél teniszpályányi nagyságú, téglalap alakú, és két méter magas vasbeton falak határolják őket.

Az engedély nélküli építkezéseknél úgynevezett fennmaradási engedélyt kell kérni az építmény használatához, és az illetékes építésügyi hatóság bírságot szab ki. A Sz - Épülő Velencét Egyesület ezt a megoldást továbbra sem fogadja el és teljes bontást követel a vasbeton teraszok egészére vonatkozóan.

A Velencei - tó második legnagyobb természetes tavunk, állami tulajdon, közkincs, ami törvény erejénél fogva védett. A Sz-Épülő Velencét Egyesület visszautasítja azt az alaptalan vádat, hogy a civilek azért tiltakoznak az engedély nélküli építkezés és a környezetrombolás ellen, mert egyéni érdekeik így kívánják. Az egyesület tagjainak döntő többsége nem a tóparton lakik, viszont valamennyien úgy vélik: aki a Velencei tavat, mint természeti kincset nem óvja, ehelyett engedély nélkül, betonnal önteti ki a tó partját, az nem méltó a város vezetésére.
Bővebben itt is olvashatunk a hírről.

Hozzászólások: