Hogyan akadályozhatjuk meg azt, hogy nehezebben lophassanak éjszaka a rendben hagyott táborunkból?

Kemény időket élünk.
Esténként, amikor már túl vagyunk a szalonnasütéseken, és koromsötétben bogarászva bemászunk a sátrainkba vízi túráink alkalmával, még nem tudjuk, mi vár ránk reggel.
Elárulom: ordas cigánytolvajok...

Hajnalban már felébredtünk ugyan, de sátrunkban szenderegve még nem keltünk fel, hallgatjuk a kinti zajokat, a sátraink mellé felfordított hajónk, kajakunk alá bemászó bogarak, egerek, patkányok mozgásait figyeljük, esetleg a hátunk közepén felszín felé törekvő vakond dombján röhögünk egy jót magunkban, arra gondolva, hogy esetleg bordáinkat, tüdőnket átrágva a mellkasunkon vigyorog az arcunkba...
Nos, amire mi ébredünk, az egy motorindítás a sátrunk mellett. Az eset velem történt meg a Dunán, Tököl alatt a bal parton, 2002-ben.

Újfajta csendes lopási manőver, gyors lelépéssel:

Odajön a  tolvajpatkány szép csöndben a sátrunk mellé, letámasztja a motorját, megnézi mi mozdítható, mi az, amit fel tud kötözni a járművére. Gondosan kiszedi azt a három kenulapátot a hét személyes hajó alól (ami éppen kilógott) --- és csendben magára kötözte. Amikor rosszat sejtve kiugrottam hűséges baltámmal a sátorból, már 50 méterre volt az ősmigráns az ösvényen, és esélyem sem volt, hogy hozzávágjak valamit.
balta
A lapátokért nem nagy kár, az intarziás mahagónilapátomat szerencsére nem tudta lenyúlni.

Mit tehetsz a lapátlopások ellen?

  • Drága lapátodat vidd be a sátorba, és a toll részét a lábfejed felé téve nyugodtan aludj mellette. Nem kell félni attól, hogy közben párodnak is be kell hoznia a sajátját, és nem tudtok emiatt klamatyolni. Elfértek, hidd el.
  • Minden túrázónak mondjátok el, hogy a lapátját vigye be magához a sátorba, akkor is, ha vizes. Törölje meg. Elvégre a lapát a saját végtagjának meghosszabbítása, a saját testrésze a hajóban, és méltón kell vigyázni rá.
  • Ha mégis azon kapod magad, hogy reggel valami biztosan patkány kolbászol odakint, a lapáttal vagy baltáddal egy hirtelen indulással startolj ki a sártadból, a lapát és a balta láttán köpni-nyelni nem tud. A lapátot a küllők közá nyomva megakadályozhatod a motor elillanását. A többi önvédelem, mert tollvajunk támadni fog, mint a sarokba szorított sakál.
  • Abban az esetben, ha elkerülhetetlen a lapátot a hajónk alatt tárolni, kötözzük oda őket az ülésekhez olyan helyen, ahonnan csak úgy lehet eloldozi, ha valaki felfordítja a hajót. (Minden mást is érdemes lekötözni, ledrótozni, fém konzerves dobozokkal mozgásérzékelőket csinálni kavicsok segítségével)
  • Legjobb, ha két bejárata van a sátornak, és mindkettőt egyszerre nyitjátok. Többnyire kiderül, hogy melyik oldalon érdemes kirohanni, az is lehet, hogy egy társtettes éppen lecsapni készül, észrevéve az első ébredőt. Ha van kötött sapkánk, vegyük fel, tompítja az ütést.
  • Még este készíthetünk a táborhelyet körülvevő ösvényekhez gödröket, esetleg egy kiszáradt farönkkel elzárhatjuk az utakat. Előfordulhat, hogy ilyen esetekben a motort betolják a cserjeszinten keresztül is, ott viszont alkalmazhatsz szögesdrótot, melynek végein fém konzervesdobozokba rakott kavicsok zörögnek, ha patkány érkezik.


Sok szerencsét!
---tengerikajak.info---

Hozzászólások: