tengeri kajakos szakmai tartalom

Ok nélkül nem keveredtél ide.
Ha tengeri kajakokkal, kajakozással kapcsolatosan információt keresel, valószínűleg kendőzetlenül megtalálod majd. A kajakok vásárlásától a meteorológiai térképeken át a hajóépítésig mindenféléről olvashatsz különböző megvilágításban.
Ha a komolyabb hajószerkezettani írásoknál elakadsz vagy egyszerűen eltévedsz, a főoldalon egy külön tematika szerinti segítséget találhatsz.
Egyvalamit sose feledj: mindennek oka van, még annak is, hogy ez az oldal olyan, amilyen. Ha épít, már megérte hogy van.

osszecsukhato-radarreflektor-tengeri-kajakraEladó egyelőre korlátolt példányszámban passzív radarreflektor tengeri kajakra. Szétszedhető kivitel, amikor nem kell, berakhatod a főbordához, vagy bárhova, ahol elfér.

A radarreflektor olyan geometriájú alakzat, mely a beérkező elektromágneses hullámokat (radarjeleket) kis veszteséggel veri vissza a kibocsátó (pl. hordszárnyas tengeri komp) irányába. Ezzel megnöveli a kajakunk radarkeresztmetszetét, vagyis műszerrel is észlelhetővé teszi a radar számára. Nyilvánvaló, hogy ha egy beesési- és visszaverődési szög minőségén múlik ezen szerkezet megbízhatósága, a pontosság felhasználó általi, egyértelmű leellenőrzése kulcsfontosságú. Egy ilyen szerkezetről van szó az alábbiakban.

Akármilyen stílusban felszerelheted kajakod deckjére, lényeg, hogy vízvonal felett legyen a deck (azaz ne evezz felborult állapotban a víz alatt lélegezve).. Működési elve végtelenül primitív: ugyanolyan szögben veri vissza az összes sugárzást, mint amilyen szögben megkapta. A derékszögek pontossága garantált.

 • Átmérő kinyitva 30 cm (külön kérés esetén ez nagyobb is lehet),
 • anyaga alumínium lemez és szendvicselt műanyag kompozit, (hogy véletlenül se legyen vetemedés, elgörbülés, mint egy közönséges fémlemeznél)
 • Összeszerelés után a lemezek egymásba pattannak garantált pontosággal rögzítve a derékszögeket.
 • Szétszerelt állapotban 30 cm átmérővel és 1 cm magassággal rendelkező hengert kell elképzelned, súlya negyed kg körüli (majd lemérem).
 • Fehér szinterezett festés, mely gond nélkül matricázható piros, narancssárga vagy egyéb színnel.
Add a comment

Az emberi lustaságra építeni egy ipart roppant jövedelmező. Amíg egyetemi tanáraink azon gondolkodnak, hogy süllyedhet-e mélyebbre országunkban --- meg általában a világon --- a matematikatanítás, addig a tengeri kajakos társadalom (is) elgondolkodhat hasonló mértékben fontos dolgokon. Például azon, hogy még hány parasztvakító marhaságot próbálnak lenyomni a torkunkon, belemagyarázva elménkbe, hogy igenis szükségünk van olyan dolgokra, amelyek nélkül azelőtt vígan elvoltunk.

Íme a fogyasztói társadalom legújabb hétkilós gyíksága: a hajócsavar (függőleges vezérsíkkal!), amely felszerelendő tengeri kajakunkra, mert húdekell'!

Éljen Lenin!

...de tegyük félre a süketelést, nézzük meg mi ez és hogy mire lenne jó!

Add a comment

A Duna-Majna-Rajna csatornarendszerről mindenki hallott, de a Tirol-Adria csatornáról még nem. Tőlünk nyugatra minden körömmel hegyeket képesek mozgatni azért, hogy a hajózás mint ágazat működhessen --- tudván azt, hogy ez a legolcsóbb szállítási mód, amit valaha kitaláltak.

Politikai körökben nálunk ilyesmit nem tapasztalhatunk, inkább az ellenkezőjét, mely szerint nemes egyszerűséggel ,,veszteséges a magyar hajózás, privatizáljuk el Nepálba''...

A Duna-Tirol-Adria Csatorna megépülésével létrejön a feltétele annak, hogy elmozduljon a teherszállítás jórésze a Duna alsóbb szakaszairól, létrehozva egy alternatív utat a Földközi-tenger felé. A vasútvonalak fogják átvenni állítólag a kelet felé vezető szállításokat. Tőlünk nyugatra a közúti- és a vasúti teherforgalmat csökkenteni fogják, az eddigieknél is jobban, a kamionokat is hajókra rakják. Közvetett módon, ez szintén a környezetileg barátságos teherszállítás növekedéséhez fog vezetni Európa vízi útjain, minél jobban kiépülnek a csatornarendszerek. Előfordulhat, hogy esetleg a mi hajóink is kihasználják majd az Adria felé vezető utat, vagy végképp kamionokra bízzuk a konténerek mozgatását?...

Nézzünk néhány összehasonlító táblázatot arról, hogy nálunk józanabbul gondolkodó országok miért képesek akár falvakat is áttelepíteni (a lakosság egyetértésével) A-ból B-be csak azért, hogy gazdaságuknak jobb legyen! A táblázatok után olvassunk egy rövid történetet a szebb múltú hajózásról! (Melyről majd részletesebben is írunk...)

(Forrás: http://www.tirol-adria.com/projekt_a_engl.html és OSZK)

tanker_versus_kontainer


tanker_versus_kontainer_hatotavolsag

tanker_versus_kontainer_fogyasztas

tanker_versus_kontainer_gazkibocsatas

Most néhány tény kulcsszavakban:

 • Az 1880-ban elkészült fiumei kikötőben működött az I. világháborúig 11 magyar tengerhajózási társaság. Összesen 123 hajójának hordképessége 235 ezer tonna volt.
 • Az I. világháború után mindössze hét tengeri hajó működött magyar lobogó alatt, 18 ezer tonna hordképességgel.
 • A magyar termékek olcsó szállítása érdekében 1933-ban az Angol–Magyar Hajózási Rt. és a Neptun Tengerhajózási Rt. 7 új hajót állított forgalomba, ezzel a magyar flotta hordképessége 29 ezer tonnára növekedett.
 • 1934-ben megépült az első Duna-tengerjáró hajó, melyet a II. világháború végéig 7 további követett. E hajók lehetővé tették az átrakodás nélküli áruszállítást Budapest és a Földközi-tenger, sőt az Arab-öböl kikötői között. A háború után ezekből csak négy maradt meg.
 • A század végéig összesen 11 folyam-tengerjáró hajónk volt, ezeken kívül nagyobb, csak tengeri forgalomra alkalmas hajókat is vásároltunk. A teljes hajóparkunk hordképessége 100 ezer tonna körüli volt. Ez a szám igen szerény a többi közép-európai (tengerpart nélküli) állam tengeri hajóparkjához képest. Az 1970-es években Ausztria kétszer, Csehszlovákia háromszor, Svájc négyszer annyi hordképességű tengeri áruszállító hajóparkkal rendelkezett.
Add a comment

2012 február 06. 14:00 órától a Duna teljes szakaszára (1560,5 – 1708,2 fkm) I. fokú jégvédelmi készültség került elrendelésre. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi- és személyforgalmi hajózás szünetel, mindenkit bezavarnak a téli kikötőbe.

(Forrás: kdvvizig.hu)

Míg a magyarországi vízi közlekedés szabályaiban sehol sem szerepelnek a tengeri- és vadvízi kajakok (egyszerűen a HSZ nem ismeri el önálló hajóosztályként, nincs rá definíció), az alábbiakban bemutatunk egy szemléltető ábrát, amely antarktiszi körülményeket sugároz. Talán pont azért, mert a kép ott készült. Látható, hogy minden megvalósítható ha azt ésszel csinálják, ezen mondatot talán egyszer a törvényalkotók is meg fogják érteni.

antarktisz_seakayak

Add a comment

Alkategóriák

Reggel felébredsz, a hajnali napfény nemsokára feléleszti a kabócákat. Most megelőzted őket ismét... Körülnézel. Matracod mellett karnyújtásnyira a kajakod. Kiveszed az este előkészített halkonzervedet, közben nézed a kikötőben a jachtost, aki a reggeli szokásos NAVTEX-adás vétele után elindul útjára. Úgy néz ki, nincs odakinn semmi rázós számára.

Fél óra sem telt el, máris menetkészen állsz és tolod be a kajakodat az enyhe hullámzástól fodros vízre, miközben egy sirállyal hadakozol, aki a szemetes zsákodat túrta egész éjjel néhány kacsa és galamb segédkezésével. Most is el akarja rabolni, de nem adod neki. Már a hajódban vagy, iszol egy kortyot, megigazítod magad előtt a térképet, térdeddel befeszíted magad az ülésre, egy pillantást vetsz a gömbkompaszra hogy ép-e még és elindulsz következő célod felé. Semmi sem állíthat meg. Egy tengeri kajakos vagy.

,,Minél romlottabb az állam, annál több a szabályozás (Publius Cornelius Tacitus, római történetíró, (Kr. u. 55. vagy 56. – valószínűleg 117 és 120 között))

A túlzott szabályozás nem tesz semmit biztonságosabbá.
Új törvények, kormányrendeletek, szabályzatok épülnek a régi, az alapfogalmaiban is romba dönthető, emiatt már értelmetlen Hajózási Szabályzatra. Szakpolitikusok, kik még értenének is a szakkifejezésekhez, már 10-15 éve nincsenek, helyükre fiatal, ún. meetingeket, workshopokat tartó, befolyásolható, inkább jogi végzettségű gárda került, akik külsős cégekkel fordíttatnak olyan nyugati dolgozatokban megjelent szakszövegeket, melyek egyrészt hajózás tekintetében hézagosak, másrészt szakfordítást nézve is kifogásolhatók.
Kalózfutam.
Eredetileg nem akartunk ilyet.
Rákényszerítettek lettünk.
Ez egy normális immunválasz a társadalom romlottsága ellen:
 • -- Számíthatsz egy Pirate Run matricára,
 • -- egymásért kiálló közösségre.
 • -- Manapság, amikor már lassan a levegőért is fizetned kell, csak vízre dobod a kajakod és jöhetsz.
 • -- Hiába vagy a leggyorsabb, itt nem leszel első helyezett, legfeljebb egyedül fogsz evezni, ami máshol is megtörténhet...
 • -- Pólóra és hasonló sznobériára ne számíts, ez nem divatklub, hanem egy alulról szerveződő közösség, aminek szabályait nem felülről írják.
Nagyon rövid bevezetés azoknak, akik még nem voltak tengeri kajaktúrán...
Ha valaki tengeren evez, esetleg túrázik, vándorol, sokféle valószínűtlennek tűnő állapotban lehet része. Ezen állapotok meghatározzák a felszereltség és fizikai, szellemi felkészülés mértékét -- de persze a dolgok nem ennyire bonyolultak, csak ha azzá tesszük. Alábbiakban néhány még 2005-2008 között íródott cikket olvashatsz, melyeket saját barátaimnak írtam első túrájuk előtt amolyan lágy agymosásként. (A szuperbizarr káromkodásokat kiszűrtem belőlük)
Olyan felszerelésekről, eljárásokról, technikákról lesz szó, amely ugyan megkülönbözteti a tengeri kajakost a belvízitől, de nem teszi egyértelműen istenszerűvé. Ez annyit jelent, hogy hiába van rajtad minden technológia, ha idióta vagy, mindenképpen elpusztulsz.
Mentőmellények, vészhelyzeti jeladók, radarreflektorok, hogyan néz ki egy helikopteres mentés, milyen egy SAR (Search And Rescue) Mentőhajó --- nos, ilyenekről olvashatsz itt.
Amit máshol szabad, nálunk nem. A Hajózási Szabályzat tiltott szakasza sportcélú vízijárművek részére: ez a jégzajlásban történő kajakozás.
Olyan kajakokkal, melyeket az eszkimók találtak fel a sarki jeges vízben történő vadászatra és halászatra, az nálunk extrém sport, ráadásul azon extrém sport, amely ,,életveszélyes'', egyben tiltott is. 2012-ben hatóságilag megtiltották nekem, hogy ezt népszerűsítsem, így légy szíves, számodra ez ne legyen népszerű!
Alábbiakban teljes szigorral leírom, mikre számíthat aki kimegy, milyen gyakorlati veszélyekkel jár valójában. Ami pedig a legfontosabb: ha először mész, mindig legyen valaki, aki már tapasztalattal rendelkezik! Ha nincs ilyen, ne szállj vízre!
Homéroszi földrajz, Atlantis, váltószámok, a világtörténelem legsúlyosabb tengeri katasztrófája --- meg még ami érdekes és olvasmányos lehet. Idegesítő írások itt nincsenek, kávézhatsz is közben.
A válogatás a következő szűrés alapján készült:
 1. Az írás saját szellemi épülésünkhöz szükséges?
 2. Tudásunk valamely kevésbé meddő szegletét fejleszti?
 3. Hasznára van egyáltalán valakinek a gyűjtemény?
 4. Az írások esetleg építő jellegűek?
 5. Legalább szórakoztat...?
Tengeri- és vadvízi hajók esetében a nagyszámú eladás nem elhanyagolható, mert a csúcskategóriás hajókat valamiből elő is kell állítani. Néha kijön a piacon egy olcsóbb árkategóriájú, de árához képest borzasztóan jó menettulajdonságú hajó. Ezt úgy adják el, hogy a felszereltségét igénytelenné építik. (Ezt kis ráfordítással profivá varázsolhatunk házilag is.) Ha szerencséd van, ráismersz ezekre a kajakokra segítség nélkül is, ha nincs, kénytelen vagy a forgalmazóra, vagy kajakos társaid befolyásolására hagyatkozni (nem tudom, melyik a rosszabb). Amúgy manapság már a hazai gyártók is igen jó, nemzetközi színvonalú hajókat építenek.
A bonyodalom ott kezdődik, amikor egy igénytelen menettulajdonságú és anyagú hajótestet profi módon felszerelve adnak el csillogó-villogó deckkel. A többség a decket nézi és nem a héjat, annak anyagát, a látszatra ad és nem arra, hogy mi van a vízvonal alatt. Kijelenthetjük, hogy a többség bizony hülye (amivel lelke mélyén mindenki tisztában van), de néhány szépirodalmi írással teszünk itt az ellen, hogy ez az állapot ne legyen tartós.
Nem elég megnézni egy eladásokra optimalizált kajak-katalógust, majd sík vízen kipróbálni. Szükséges az is, hogy teljes terheléssel (csomagokkal) hullámos vízen is haladjunk vele, méghozzá legalább egy egyhetes tengeri kajaktúra alkalmával. Ilyenre eddig az országban nagyon kevés cég specializálódott. Természetesen azt is hozzá kell tennünk, hogy egy ilyen átfogóbb tesztjellegű út csak a különleges túrakajakok esetén javasolt, melyeknél valóban fontosnak tartjuk a követelményeink meglétét. Tudnunk kell, mit akarunk tudni...
A tesztnapokat tudomásom szerint Nagy Endre (Endru) találta ki, elég sok tesztnapjára elmentem. Amikor látszott hogy ez üzletileg bejön neki, ráállt erre a Mountex, majd Bakó is összehívta a Balatonon a hazai gyártókat. Ma már mindenki saját honlapján hirdeti a tesztnapjait.
Egyszerre az összes gyártó, forgalmazó soha sem jelent meg egy helyen. Félnek a megmérettetéstől, vagy valami anyagi indíttatású elemi utálat burjánzik? Sosem jövök rá.
Ebben a kategóriában olyan egyéni sportteljesítményekről lesz szó, melyek szégyenletes módon nem szerepelnek sűrűn a magyarországi ,,médiában'', ahol inkább ún. celebek és egyéb ,,gender nonkomform'' véglények uralják az agymosás műsorszóró fellegvárait.
Röviden elsőre ennyit, ami talán elég is...
2016 --- amikor előre senki sem tudja, mit fogok tenni és merre megyek.

2016 június 11-én a budapesti Margitszigetről elindultam egy telitömött, saját tervezésű és építésű kajakkal lefelé a Dunán. Csak nagyon kevesen tudták, hogy nem csupán a Gemencig megyek.
Mindent azonban még ma sem tud senki. Oka ennek olyan személyek magyarországi léte, akik az indulásomig gátoltak a munkáimban. Rengetegen voltak, csupán a rosszindulat dolgozott bennük a személyiségzavaraikkal együtt.
Utam dinamikusan alakul és egyáltalán nem én döntöm el a nyomvonalam mibenlétét, hanem a sors, melyet az indulásom alapozott meg.

A jelenlegi térképen látható nyomvonalakat, útpontokat utólag frissítem. Amint egy nagyobb szakasz elérte teljességét, azonnal jelezni fogom.