A kajakok vásárlásáról

Tengeri- és vadvízi hajók esetében a nagyszámú eladás nem elhanyagolható, mert a csúcskategóriás hajókat valamiből elő is kell állítani. Néha kijön a piacon egy olcsóbb árkategóriájú, de árához képest borzasztóan jó menettulajdonságú hajó. Ezt úgy adják el, hogy a felszereltségét igénytelenné építik. (Ezt kis ráfordítással profivá varázsolhatunk házilag is.) Ha szerencséd van, ráismersz ezekre a kajakokra segítség nélkül is, ha nincs, kénytelen vagy a forgalmazóra, vagy kajakos társaid befolyásolására hagyatkozni (nem tudom, melyik a rosszabb). Amúgy manapság már a hazai gyártók is igen jó, nemzetközi színvonalú hajókat építenek.
A bonyodalom ott kezdődik, amikor egy igénytelen menettulajdonságú és anyagú hajótestet profi módon felszerelve adnak el csillogó-villogó deckkel. A többség a decket nézi és nem a héjat, annak anyagát, a látszatra ad és nem arra, hogy mi van a vízvonal alatt. Kijelenthetjük, hogy a többség bizony hülye (amivel lelke mélyén mindenki tisztában van), de néhány szépirodalmi írással teszünk itt az ellen, hogy ez az állapot ne legyen tartós.

Hogyan vásároljunk tengeri kajakot, mire figyeljünk, mennyit áldozzunk kajakra és miért?

Amit legelőször látnunk kell az az, hogy miféle filozófia szerint tervezték. Második menetben megnézhetjük, hogy arra a célra amire vásárolnánk, megfelel-e.Harmadik menet az, hogy döntünk.

Az első tésztához a filozófia tartozik, amely három féle lehet.

  1. Hosszú élettartamra tervezés (olyan erős a szerkezet, hogy a tervezett élettartamon belül nem kell javítani)
  2. Sérüléstűrő tervezés (ha az előforduló sérülés könnyen és rögtön észrevehető és javítható még akkor, amikor komolyabb gondot az nem okoz)
  3. Meghibásodás biztos tervezés (a második világháború előtti időkben feltalált koncepció amely azon alapul, hogy ha egy szerkezeti elem meghibásodik, a mellette lévő átveszi a hibás alkatrész teljes igénybevételét.)

Az első pontnak megfelelő tengeri kajakot még nem láttam. A fogyasztói társadalom nem arra van kitalálva, hogy valaki megvegyen egy tengeri kajakot, és azt élete végéig megtartsa. Ebbe bele kell törődnünk, hacsak nem készítünk magunknak egyet.

A sérülésbiztos tervezés a polietilén hajóknál figyelhető meg igazán, vagy az egyéb hőre lágyuló testű hajóknál, itt ugyanis ha túl mélyen szántjuk fel a héjat egy sziklával, azt bármikor kijavíthatjuk egy rövid kis műanyaghegesztéssel. Szendvics szerkezetű kompozitoknál egy delaminációt (rétegelválás) már nem veszünk észre azonnal, és ez --- ha a hajó vákuumozása nem volt annak idején felhőtlen ---, komoly matrózkáromkodásokat, tárgyakkal történő dobálózást, ritkább esetben tombolást válthat ki belőlünk.

A meghibásodás biztos tervezést legfőképpen olyan szendvicselt héjalásnál vehetjük észre, ahol a gyártó nem fél attól, hogy katalógusába leírja a rétegterveit, a gyártástechnológiáit, és a mag héjalása mindkét oldalon biztosítva van a teljes átszakadás ellen --- persze bizonyos határig, mert egyetlen tengeri kajakot sem terveztek olyan célokra, amely kibírja egy szárnyas hajó teljes gázzal pörgő csigáit. Olyan gyártó, amelyik nem fél a plagizálástól, kevés van. Ezek azért olyan biztosak magukban, mert tudják, hogy bármikor előjöhetnek az újabb terveikkel, amivel ledarálják a piacról azt a sügért, aki lenyúlta korábbi ötletüket.

Van egy sajnálatos negyedik tervezés is, ez pedig a szándékos vagy nem szándékos rövid élettartamra tervezés. Persze eleve vannak olyan anyagok, amelyek a mai technológiák mellett már elavultnak számítanak, mégis használják őket, mert olcsók. Ha ilyet választunk, akkor durva igénybevételekről le kell mondanunk, tehát King Kongot nem szabad tengeri kajakunkba ültetnünk. Egy hipermarketben vásárolt kínai gagyifúrógép is évekig működhet, ha nem fúrunk vele nagyon erősen, és King Kong kezébe sem adjuk...

Itt ennél a monológnál véletlenül sem akartam elítélni az észteres mátrixszal készült kompozithajókat, remélem senki sem értett félre. Ezek a hajók is jó hajók, mert befogadnak minket és elvisznek sok helyre, csak egyetlen hibájuk az, hogy egy horvátországi partszakaszon könnyebben széttörhetnek, ha nem vigyázunk. Nem rongyolhatunk neki a partnak velük, amikor kikötünk, és elejtenünk sem szabad őket, pláne megpakolt állapotban a parton. Cserébe néha --- főleg a súlyuk miatt --- gyorsabbak lehetnek, mint a PE hajók...

A kajakunk vásárlásának második lépése, hogy céljainknak megfelel-e a dög. Ez azért szándékosan a második, mert hulladékról néha azt sem szabad megállapítanunk, hogy kényelmes lehet-e nekünk vagy sem.

Itt elsősorban a kényelem a döntő, mert ha két óra evezs után maradandó mértékben meggörbülöünk, az nem túl jó. Ezt csak úgy tudjuk leellenőrizni, ha a forgalmazó egyik nyílt kajaktesztnapján kipróbáljuk. Ha ezt nem tehetjük meg mert az illető egy tömeges eladásra szakosodott vérmulti, akkor álljuk tovább, hiszen cipőt sem vásárolunk anélkül, hogy ne próbálnánk fel. Néha órákig lehet nézegetni embereket a cipőboltokban, az eladók mégsem nézik hülyének őket.

A hajó anyaga sokat elárul, például azt, hogy összeroskad-e autónk tetőrácsán vagy sem. Ha nem roskad össze még öt órás menet után sem, akkor azt érdemes megnézni, hogy lehet-e rápakolni még két hajót, kibírja-e maradandó deformáció nélkül acsoportos túra szállításait vagy sem. Ha kibírja, akkor a polietilén test valószínűleg brutál szendvicsszerkezettel készült. Kisebb vadvízi hajóknál a deformáció abszolút minimális, de ott a hajó hossza is kisebb, és vadvízi hajónál egészen más nézőpontok vannak mint tengerinél, ott homogén is lehet nyugodtan a test.

Tengeri kajak választásánál lehetőleg kerülni kell a nem szendvicselt hajótestet. A mai gépek majdnem mindegyike alkalmas olyan rotációs öntésre, amelynél különböző időpontokban különböző anyagokat robbantanak szét a gyártó szerszámban. Ha mégis homogén a hajótest, és a gyártó valami nagyon durva ötlettel mégis sikeresen elérte a szükséges merevséget, akkor nézzük meg alaposan, mivel érte ezt el. A Riot hajóknál a deck mintázata például olyan plusz merevítést ad a decknek, amely sok gyártónál egyáltalán nem figyelhető meg. ilyenkor is ugyanannyiba kerül egy hajó egyártása, csak a szerszámkészítés ára szökken fel az egekig. Jó gesztus egy gyártótól, ha a pénzt drágább szerszámba öli.

Milyen hajót válasszunk magunknak?

Erre az igen nehéz kérdésre adott válasz egyfajta vallásháború kirobbanásával fenyeget, és igen keményen fogalmazva kizárólag attól függ, hogy kitől kérdezi az ember. Olyan, mintha azt a kérdést tennénk fel, kivel lehet a legboldogabban leélni életünket. Ha kényszerítenének, talán beismerném, hogy szerintem nincs válasz. Mégis --- az esetek túlnyomó részében ---, legvégül csupán az a hajó nő hozzánk igazán, amely számunkra a legkényelmesebb, leggazdaságosabb, és amelyikhez a legjobban hozzászoktunk. Még akkor is, ha szélsőséges körülmények között más hajó jobban megállta a helyét.
Add a comment