Hajóorvos

A vízen jelentkező mozgás-betegségről minden hajósnak és tengeri kajakosnak ismeretekkel kell rendelkeznie. Tudnia kell mi a tennivaló, ha a tünetek kialakulását figyeli meg utasain vagy saját magán. A hajó bonyolult mozgásaira ugyanis az emberek szervezete bizonyos idő eltelte után --- gyengébben vagy erősebben --- – de mindenképpen reagál.

Tengeribetegségre az emberek 33%-a hajlamos! A nők általában érzékenyebbek, különösen terhesség illetve menstruáció idején.  

A tünetek fokozatosan alakulhatnak ki, azonban a szervezet állapotát és az esetleges rosszullét mértékét számos tényező, így elsősorban az egyéni tűrőképesség és az akaraterő befolyásolja 

Az angol tengerészek szerint a tengeri betegség fokozatai:

1. You feel rough
2. You feel very rough
3. You feel very rough that you think you gonna die
4. You know you won't die


Vagyis : 

1. Rosszul érzed magad
2. Tengeri beteg vagy
3. Olyan rosszul vagy, hogy úgy gondolod meg fogsz halni
4. Mikor már tudod, hogy nem fogsz meghalni (ez a legrosszabb!)

Add a comment


A tengeribetegség tünetei:
  • hányinger, hányás, (emésztőszervi panaszok)
  • szédülés, kábaság, fejfájás (érzékszervi panaszok)
  • rossz közérzet, aluszékonyság, teljes kimerültség (neurológiai panaszok).
A tengeri betegség tünetei a következő sorrendben jelentkezhetnek:
  1. Enyhe szédülés, sápadtság, hideg verejték., ásítozás, fokozott nyálképződés,
  2. Fokozódó szédülés, erősödő fejfájás, fokozódó szag-, és zaj-érzékenység,
    egyre erősödő émelygés, álmosság, hányinger, melyet a hányás átmenetileg enyhít,
  3. Hányinger, hányás, félelemérzés, sóhajtozás, fejfájás, zavartság, fázós arc és végtagok, nyugtalanság, étvágytalanság, gyengeség, mellkasi nyomásérzés, hőhullámok.
  4. Szaporább légzés, böfögés, szellentés és hasmenés vagy székrekedés görcsös, ismétlődő hányás (egy esetben vérhányást is megfigyeltünk), teljes letargia és végül cselekvőképtelenség.

Az egyéni tolerancia határozza meg, hogy egy-egy tengeri út során, ki, mikor, melyik fokozatig jut el, és milyen intenzitással éli át az egyes fokozatokat. Egyesek az egyszerű mozgásnál már eljutnak a tünetcsoport utolsó fázisáig, mások a legerősebb mozgásokra sem reagálnak, legfeljebb erős fejfájásról panaszkodnak. (Néha az előző napi munkahelyi stressz által kifáradt szervezet is produkálhat a tenger kajaktúrán rosszullétet --- volt már rá példa, de erről majd később.)

Add a comment