Hajóelektronika

A címben feltett kérdésre a válasz röviden: NEM. Bõvebben: a Javad GNSS vevõk esetében IGEN, más gyártó termékei esetében kérdéses.

Közismert, hogy a műszergyártók készítenek GPS vevõket, illetve GPS+GLONASS vevõket, de egyetlen gyártó sem állít elõ "csak GLONASS" vevõt. Azt is tudjuk, hogy a geodéziában elvárt nagy pontosság eléréséhez (az RTK fix pozícióhoz) egy GPS+GLONASS vevõnek - gyártótól és vevõtípustól függõen - minimum 3, 4 vagy 5 GPS mûhold jeleit mindenképpen fel kell dolgoznia akkor is, ha emellett "lát" 6-8 GLONASS mûholdat is. Egyes mûszerforgalmazók esetenként azt tanácsolják GPS+GLONASS vevõiket alkalmazó ügyfeleiknek, hogy ha nagyon lassan vált a lebegõ pozíció fixre, vagy ismert pontra mérve túl nagy az eltérés a mért és az ismert pozíció között, akkor kapcsolja ki a vevõn a GLONASS jelfeldolgozást (vagy egyszerûen csak csatlakozzon GLONASS korrekciót nem sugárzó mount pointra).  Dr. Ashjaee Javad 2008-ban megjelent cikkének alábbi fordításából megtudhatja, mi rejlik eme jelenségek hátterében.

A magyarázat a GPS és a GLONASS rendszer mûködési módja közötti különbségben keresendõ. A GLONASS frekvencia felosztású (FDMA), míg a GPS kód felosztású (CDMA) többszörös hozzáférésû rendszer. Leegyszerûsítve ez azt jelenti, hogy a GPS rendszer esetében mindegyik mûhold azonos frekvencián sugároz holdanként más-más kódot (CDMA), míg a GLONASS esetében a kód azonos, viszont a frekvencia minden mûhold esetében más (FDMA). Amikor a két rendszer a tervezõasztalon megszületett a lehetséges alkalmazók között a hadsereg szerepelt, a geodéták ekkor még "nem voltak képben". Az eredeti célnak mindkét rendszer tökéletesen megfelelt. Centiméter szintû pontosság biztosításához azonban szerencsésebb a CDMA technológia.

A GNSS vevõ "dolga" alapvetõen az, hogy megmérje a távolságot a mûholdak és a vevõ antennája között, és ezen adatok ismeretében számítsa ki az antenna koordinátáit. A távolságot annak az idõnek a megmérése alapján határozza meg, amely szükseges ahhoz hogy a jel eljusson a mûholdtól a vevõ elektronika szívébe, a jelfeldolgozó egységbe. A mûhold által kibocsátott jel útja két részre bontható:

1. A mûhold és a vevõ antennája közötti szakasz (közvetlen út)

2. A vevõ antennája és a jelfeldolgozó egység közötti szakasz (belsõ út)

Az 1. szakasz minden mûholdról érkezõ jel számára egyedi, különbözõ, míg a 2. szakasz azonos hosszúságú mindegyik mûholdra vonatkozóan. Azt az idõt ami a belsõ út megtételéhez szükséges, nevezzük belsõ jelkésésnek. Ha a belsõ jelkésés minden mûhold esetében azonos, akkor nem okoz hibát a pozíció meghatározásban, mert az órahibához hasonlóan kiejthetõ.

interchannelbias1

Add a comment

{youtube}9TMhUZMmxDA{/youtube}

Add a comment

A gpx kiterjesztésű fájlok --- általános használat, folyamatos bővítéssel

A ,,gpx'' kiterjesztésű fájlokat a GPS navigációs készülékek és a GPS navigációs programok állítják elő. Ez egy szabvány tárolási formája a GPS adatoknak, amelyben a GPS navigációs készülék helymeghatározó egységének az aktuális helyzeti adatait rögzítik. Vagy navigációs térképen felrajzolt útvonalpontok paramétereit fűzik össze. A valós nyomvonal felvétele esetén általában a következőket rögzíti a program:

  • Az adott pont geo paraméterei ( Északi szélesség, Keleti hosszúság vagy más beállított rendszer)
  • A pont tengerszint feletti magassága (amennyiben a program képes annak meghatározására, és megfelelő minőségű a műholdak vétele).
  • Az időpont - másodperc pontossággal.

A fenti alapadatokból számolják a programok az irányt, sebességet, hosszúságot, időtartamot, emelkedést vagy süllyedést, állás- és menetidőt stb.

Nyilván az is jól látszik, hogy egy GPS sosem jelzi nekünk a jövőt, az mindig azt mondja meg, mi volt a múltban és esetleg hol vagyunk a jelenben... (Ezért nélkülözhetetlen a GPS-en kívül a tájoló használata)

A műholdakból kering a fejünk felett 20-nál több is (pontosan nem tudhatjuk, hogy pl. Kína hányat lőtt fel magának...), és elméletileg ezek sosem ütköznek egymással.

Ahhoz, hogy megfelelő koordinátánk legyen, négy műholdjelre van szükségünk, a többi csatornán érkező jelmennyiség a megbízhatóság miatt jön felénk.

mm_anim
Add a comment