Kajaklapátok, evezők

Ha szeretnél egy teljesen egyedi kajaklapátot, itt találod az összes írást, ami evezőkkel, kajaklapátokkal, tippekkel, egyebekkel kapcsolatos. Ne hangzatos reklámokra várj, ne is katalógusra, egyszerűen csak néhány kurta mondatot fogsz itt találni egy-két valóban érdekes gondolattal, fényképpel. Vedd figyelembe, hogy csak készítő vagyok, nem gyártó, viszont élvezem --- és nem a hajamat tépem a nagyobb bevételért, mint mondjuk egy multinacionális cég PR managere a ,,Profit and Loss'' című, ún. meating nevű belterjes szeánszon...
robson_lapat_665_380

Kompozit kajaklapátok tollának javítását vállalom többféle variációval.

Ha úgy érzed, hogy a használat miatt elkezdett fogyni a (vadvízi- vagy tengeri) toll, vagy keletkezett valami gyanús repedés valahol, a dolgok orvosolhatók. Nem okoz gondot egyik habmagos szendvics-szerkezet sem, idehaza minden beszerezhető, amit a kinti nagyobb cégek is használnak. Ha a habmagos kajaklapátod tolla kettétört, de valami miatt szimbiózisban élsz vele, lapátod visszahozható az élők sorába, az eredeti gyártószerszám nélkül is. Nem mindig éri meg újat venni, mert előfordulhat, hogy a javított erősebb lesz, mint az eredeti gyári.

Teljes átkarbonozás is megoldható, a toll végének erősítésével együtt. Ha úgy érzed, hogy eleged van a toll végében a fémbeültetésből (mert állandóan szétnyílik neked ott a sótól), akkor ki lehet cserélni egy másfajta szendvicsmagra, amely aztán együtt dolgozik a laminátum többi részével.

Nemcsak autónk, kajakunk érdemel néha szakszervizt, hanem lapátunk is, elvégre saját karunk meghosszabbítása a vízen...

Teendők:

Küldesz néhány fényképet e-mailben, és ezután megbeszélhetjük a lehetőségeket.

Add a comment

{xtypo_quote_right}
{/xtypo_quote_right}

{xtypo_dropcap}R{/xtypo_dropcap}övid, de rázós hónapok után először az Adrián, majd a Margitszigeten lett felavatva az a winglapát, amely az idő tekintetében teljesen érthetőnek mondható, kétéves szobrászkodás eredménye. Anyaga kétféle szendvicsmag köré laminált, epoxi mátrixba ágyazott karbon-kevlár hibridszövet. Kívül 2/2-es sávolyszövésű, belül unidirekcionális karbon van.

A lapát ősszel folyamatos próbautak alatt állt, tesztelték tengeri kajakosok és síkvízi versenyzők is. A lapát jellemzése teljesen vegyes, néha meglepő jó tulajdonságok jönnek elő, amit viszont a kevésbé tapasztaltabbak (akik nem versenyeznek) nem éreznek. Egészen mást lát egy versenyző, egy tengeri kajakos, meg egy vadvizes, aki esetleg végképp nem él szimbiózisban általában véve a wing lapátokkal. A toll készítése meglehetősen bonyolult, a kétféle szendvicsmagnak is köszönhető ez.

Kisebb módosításokkal még kétféle toll megszületése is várható a tavaszi kajakos tesztnapokra. Egyik egy kevésbé összetettebb grönlandi lapát, másik egy ultraextra (szintén grönlandi) lapát, melyről itt még nem akarok írni.

A képeken látható wing lapátot lehet gerelyként dobálni is, a parti sziklák közé hajítani, ha valami elképesztő helyen kell kikötnöd vészhelyzetben. Az alapelvek szerint olyan lapát elkészítése volt a cél, amelyet nem kell félteni durvább tengeri kikötéseknél sem. Ilyet eddig Nemes Zoltán barátunk tapasztalt, aki tudja, milyen az, amikor a parttól 200 méterre elkap egy törőhullám, a következő emlékkép már csak akkor jön, amikor kint vagy a parton és a hajód alatt nincs víz. Nos, ilyenkor nincs idő a lapátot féltegetni, olyan kell, ami biztosan nem törik el, még ha a hajót ráhajítod, akkor sem...
Az eddigi tesztutak alapján a lapát tollán a méretéhez képest egy megfelelő hosszúságúra vágott nyéllel nem érezni azt, hogy nehéz lenne a vízfogás és az áthúzás, a szabadítás könnyű, furcsamód nem tekeri a csuklót, az eszkimózás pedig (saját tapasztalatból merítve) olyan, mintha egy parti korlátba kapaszkodna az ember. Hatalmasat lehet vele rántani víz alatt, gyakorlatilag el nem tudom képzelni, honnan nem lehet visszaeszkimózni ezzel..

winglapat_15

Add a comment

,,Szeretnél egy közveszélyes őrülttől egyedi építésű, erezett fonákmintás wing kajaklapátot rendelni?''
--- Ezen reklámszlogent javasolta nekem egy franciaországban is tevékenykedő, idehaza hajóépítőként ismert, de inkább munkaerő-közvetítőként (vö. rabszolgakereskedőként) üzemelő magyarországi hajóépítő. Azt mondta, ő is ilyen szlogennel kezdte, és én vinnyogva a röhögéstől valóban ezzel indítottam. Felnéztem rá és amit csak lehetett, eltanultam tőle, bővítve addig megszerzett ismereteimet. Az évek folyamán azomban fordult a kocka, ma már senkit sem tartok példaképnek szakmán belül, a magam útját járom. Dühödten, néha talán fáradtan, de az elveimről nem átállva a fogyasztói társadalom kihasználása felé.

Röviden...
Gyakorlatilag egy vákuuminfúziós technológiával készült, erezett fonákmintás wing kajaklapátról van szó, amely méreteit és felületeit nézve leginkább a Braca legnagyobb lapátjára hasonlít. A forma teljesen egyedi, semmilyen gyártó lapátjának egyetlen bütyke sem volt felhasználva.
img_4420_kicsi

Minden lapátnak egyedi szériaszáma van, mindegyiknek saját rétegrendje, az egyén igényeihez igazítva. Képzeld el azt, hogy ha bemész egy öreg cipészhez, ő tényleg nem egy szériacipőt rak majd eléd, hanem egy olyat, ami felveszi a lábad formáját. Így érzékeltethető leginkább a cél. Egy lapát, minden téren hozzád igazítva.

Abban az esetben, ha érdekelne egy ilyen winglapát, kérlek fogalmazd meg azt, hogy milyen körülmények között használnád és milyen célra (pl. verseny, edzés, hosszabb síkvízi túrák, hosszabb tengeri túrák stb.) --- csak ennek függvényében tudom megtervezni a számodra legmegfelelőbb rétegtervet. Abban az esetben ha azt is leírod, hogy eddigi lapátjaid hol sérültek és milyen módon, akkor gondoskodhatok arról, hogy ennél a lapátnál ne fordulhasson elő a kritikus részeknél pl. anyagfáradásra visszavezethető hiba.

Add a comment

Általában elmondhatjuk, hogy kedveljük a teljesen eredeti ötleteket és az egyedi dolgokat. Elmondható ez szinte mindenről, ha elegünk van a profitorientált szériatermelés által Kínában gyártott termékekből.
Az alábbiakban egy speciálisan elkészített kenulapátról olvashattok, melyet egyenesen a készítőjétől vásárolhattok meg.

egyedi_kenulapat_kep_egeszalakosegyedi_kenulapat_kep3

A toll válogatott minőségű, trópusi faanyagokból, több darabból ragasztott, teljes mértékben kézzel készül, amelynek vége az ütésvédelem érdekében egy kopásálló laminált műanyagréteggel van ellátva.

 

A nyél kőris és fenyő felhasználásával készül, melyek biztosítják a könnyű súlyt és a rugalmasságot. A kisebb súly és jó használhatóság mellett törekszem az lapátok szép esztétikai kivitelezésére is, amelyet az egzotikus faanyagok felhasználásával igyekszem elérni.

egyedi_kenulapat_nyel

egyedi_kenulapat_nyel_oldal

Az evezők a hajóiparban is használt kétkomponensű színtelen alapozóval és egy szintén kétkomponensű poliuretán lakk bevonattal vannak ellátva. A képen látható lapát 51 elemből készült. Az elemek összeragasztása D3 minőségű vízálló faragasztó és epoxi gyanta felhasználásával történik.

Irányár: megállapodás szerint

Add a comment