Hazai hírek, események, HSZ-anomáliák

,,Minél romlottabb az állam, annál több a szabályozás (Publius Cornelius Tacitus, római történetíró, (Kr. u. 55. vagy 56. – valószínűleg 117 és 120 között))

A túlzott szabályozás nem tesz semmit biztonságosabbá.
Új törvények, kormányrendeletek, szabályzatok épülnek a régi, az alapfogalmaiban is romba dönthető, emiatt már értelmetlen Hajózási Szabályzatra. Szakpolitikusok, kik még értenének is a szakkifejezésekhez, már 10-15 éve nincsenek, helyükre fiatal, ún. meetingeket, workshopokat tartó, befolyásolható, inkább jogi végzettségű gárda került, akik külsős cégekkel fordíttatnak olyan nyugati dolgozatokban megjelent szakszövegeket, melyek egyrészt hajózás tekintetében hézagosak, másrészt szakfordítást nézve is kifogásolhatók.

Megint örülhetünk.

Az instabil alapfogalmakra épített Hajózási Szabályzat ismét módosítás alatt van, az eredmény olvasgatásában hamarosan gyönyörködhetünk (A Közlönyben jelenik majd meg a szokásos tálalásban). Megszorítások, újfajta bírságolási lehetőségek, a szakma (a kajakos sportszövetségek, BME Hajó Tanszékének) megkérdezése nélkül logikátlan mondathalmazok szövevénye kerül elibénk, miközben a hatóságok meg sem tudják fogalmazni, mi is a kajak, mik a valódi veszélyhelyzetek.

A jelenlegi helyzet is agyrém:

Kajakok, kenuk, kilbótok, szkiffek, dublók, triplettek, továbbá a 2,5 méternél kisebb testhosszúságú csónak esetében:

Felszerelés Előírás
Kötelek Legalább 5m
Kikötésre és horgonyzásra alkalmas, és megfelelő állapotú, kötél vagy lánc
Evező A csónak hajtásának megfelelően, de legalább 1 db
Tűzoltó készülék 1 darab
Ha a csónakban tűz- vagy robbanásveszélyes anyagot szállítanak, akkor megfelelő 8A, ill. 34B oltásteljesítményű tűzoltó készülék.
Fenékvíz eltávolítására szolgáló eszköz 1 darab
Legalább 1 liter űrméretű vízmerő eszköz vagy szivacs
Lámpa 1 darab
Fehér kézi villamos jelzőlámpa, tartalék izzóval- és elemmel
Mentőeszközök Mentőmellény
A csónakban tartózkodó személyek számának megfelelően
Egyéb A csónak üzembentartójának nevét és lakcímét (telephelyét) tartalmazó - a csónaktesten tartósan rögzített - tábla

 

Roppant érdekes, hogy ha benzinfőzőt vagy gázfőzőt merészelsz vinni a kajakodban, akkor bírságolható vagy, mert nincs nálad tűzoltásra alkalmas készülék.

Az anomália élvezhető a táblázat egy sorában: ,,a csónak hajtásának megfelelően''  -- nos, akkor ezek szerint a kajak egy ,,csónak'', elvtársak? Vagy mi a rák? Ha meg ,,csónak'', nézzük mi van tovább!

(Folyamatosan egyre többet írunk a fejleményekről. )

Add a comment

Megszoktuk, hogy nálunk minden lehetséges. Így van ez még ma is.

Két hónappal ezelőtt egy kajakos társunkat a késő délutáni időpontban feltartóztatták a vízen közterületesek egy motorcsónakkal, majd megbírságolták, mert a vasúti híd alatt ott ment át a Dunán lefelé haladva, ahol a nagy hajóknak tilos. Sajnos ő kajakkal volt, méghozzá egy törhetetlen tengeri kajakkal.

A dolog annyira abszurd, hogy az már bárki számára vérnyomásemelkedést okoz. Nézzük csak mi is történt!

"Munkahelyteremtő" akcióval ún. közterületi ellenőröket vagy kiket szabadítanak a vízre rendőri kísérettel, majd egy kajakot "kishajó" kategóriába (!) sorolnak --- és eszerint kezelik. (Kajak fogalmáról 16 oldalas tanulmány letölthető INNEN.) Természetes, hogy ilyen esetben (ha egy kajak kishajónak minősül) nem haladhat át a híd alatt csak ott, ahol az jelölve van. Mindeközben a Balatonon NEM kezelik a kajakot kishajóként sem, csupán holmi strandeszközként, és káprázatos szórakoztatásunkra betartatják az 1500 méteres, parttól történő eltávolodási korlátot. Egy olyan hajó használata tiltott a Balatonon, amivel tengereken sok-sok mérfoldekre eltávolodnak a parttól a grönlandi fókavadászok...
Ez mi? Neeem, ez nem kettős mérce, mert az azt jelenti, hogy egyik embert így bírságolják, a másikat meg úgy (bársonyszőnyeget terítenek elé, majd teával kínálják). Ez nem kettős mérce, hanem elképesztő idiotizmus, ami arra megy ki, hogy az ember felkapja az agyvizet és dühkitörése legyen --- ilyen esetben már "joggal" mehet a bírságolás. Persze, hogy a pénzre megy ki minden, hogy nagyobb legyen a profit. Ezt csak az nem veszi észre, aki 40 éven keresztül szappanoperákon meg egyéb népbutító televízióműsorokon nevelkedett.

Kajakos társunk különben egyike azon tapasztalt sporttársainknak, akik a vadvízi kajakozást életre keltették kis hazánkban, így döbbenetes, hogy egyes kontraszelektált ellenőrök pont őt támadják. ("kontraszelektált" szó jelenlegi értelemben: "akinek nemesebb, magasabb rendű céljai voltak, de mégis csak erre lett alkamas.")

,,--- Az kétségtelen, hogy egy vízen szolgálatot teljesítő rendőrtől elvárható lenne, hogy meg tudja különböztetni a tengeri kajakot egy 7 méternél rövidebb kishajótól. Fehér fényt, tartalékizzóval, dobókörtét kötéllel, mentőmellényt, és 2 literes merítő szivacsot, vagy edényt kért. Egyetlen bűnöm volt amit a szabadulás érdekében elfogadtam, hogy a rettenetesen széles 53 centiméteres hajómmal a nulla szembe forgalommal beeveztem a Budai oldaltól számított harmadik hídnyílásba. Csurogtunk az 1653-as kilométerkőig, én fáztam a hatalom képviselője meg dolgozott keményen. Ötven éve élek vízen, ilyen helyzetbe még nem kerültem. Azért volt sikerélményem ebben az évben a Balatonfüred - Tihany távúszó versenyt felügyelő rendőrtiszt a verseny hatodik órája körül megköszönte az öt tengeri kajakos társammal végzett munkánkat. Igaz ő felismerte a hajótípust, mérlegelte a munkánkat, talán még egy tengeri kajakban ülve is tudna haladni a vízen. Ezt a Dunán szolgálatot teljesítő kollégájáról nem éreztem. Talán hosszú az írásom, de nagyon ki kívánkozott belőlem, aludtam is rá már nem keveset.''

Egyéb érdekesség: 

Néhány hónapja egy nyári napon a Váci Dunaágban jöttem lefelé, sehol semmi hajóforgalom, így lekváros zsemlét kenegettem magamnak a tűző napon, hogy burkoljak valamit. Két lábam kint a decken, süt a Nap, örülök. Nem sokáig. Jön a yard (igen, most így hívom őket), majd közli, hogy menjek ki a hajóútból. Rákérdezek, hogy miért, jön valami sárga villogó, amit nem hallottam volna meg? (Bárki számára a hordszárnyas hajó az igazi veszély!) Még a szél sem fújt, így az ember mindent hall. A válasz nyers: "Mert kajaknak a bójavonalon kívül van a helye." Erre gázt adott és elment Vác felé, szerintem szigetet került, mert többé nem láttam. Még válaszolni sem tudtam, a lekváros zsemle íze is más lett. Elgondolkodtam. Mi van, ha éppen felfelé megy a jámbor kajakos a Dunán és kikerülné a szentendrei sodrást, átmegy a túlpartra? Bírság? Arra jutottam, hogy itt senki sem akarja, hogy gondolkozzak. Mert akkor ki fog fizetni?

Lássunk egy témához illő, egy mondatos körítést kikapcsolódásként:

"Előre megfontolt szándékkal elkövetett kerékpárúton való gyalogos közlekedés büntetése ötezer forint helyszíni bírság." --- egy olyan szakaszon, ahol a járdából kerékpárutat alkottak... Ha a szárazföldön ennyire nagy a pénzhiány, mi lesz itt a vízen? Nos, ilyen MÁR van.

Nézzük meg az esetleges jövőt a vízen:

"Előre megfontolt szándékkal elkövetett hajóúton való kajakos közlekedés sodorvonallal párhuzamos útvonalon ---  ötezer forint helyszíni bírság."

Az a baj, hogy ez nem vicc, érzésem szerint ezt ki fogják hozni.


Alábbiakban áttükrözünk egy tartalmat a www.figyelo.hu -ról:

Kasza a vízen: egy rendelet születése és utóélete 2012-08-09 06:09


Januártól tilos a vízi sport a szentendrei Duna-ágban. Széles körű helyi civil összefogás rendezné a helyzetet, amelyet azonban a hatóságok nem tekintenek partnernek. Marad az érthetetlen rendelkezés.


,,Szovjet apuka készül fényképezni egy domb tetejéről az odesszai kikötőt a késő szocializmusban. A felesége leállítja: várj, hátha tilos innen fotózni, hadihajók is lehetnek a kikötőben! Tábla sehol, a járókelők nem tudják, mi a helyzet, végre előkerül egy rendőr, aki némi gondolkodás után kivágja: tilos! A szabálykövető házaspár megkönnyebbülten elteszi a fényképezőgépet.''

A történetet a Lityeraturnaja Gazeta hozta fel a nyolcvanas évek végén annak illusztrálására, hogyan működik a szocializmus. Szemben a demokráciákkal, ahol mindent szabad, ami nincs kifejezetten tiltva, a létező szocializmusban ami nem előírtan szabad, az mind tilos. A többit elvégzi a kifejlett öncenzúra.

Add a comment

Mai rohanó világunkban zajlanak az események. Egyre csak.

Ennek eredményeképpen egyre több sportesemény lesz, ahol az orwelli világ mozgatói megoszthatják a társadalmat, hogy könnyűszerrel uralkodhassanak bárkin. Előfordulhat ugyan, hogy a Mozgatóknak céljuk sincs, a hatás, az eredmény mégis a megosztottság. Boncoljuk kissé ezt a dolgot!

1.
Adott egy elképesztően népes társaság, különböző kor- és súlycsoportok, különböző kategóriájú, hosszabb és rövidebb kajakokkal. Minden emberszabású, amelyik valamilyen leképzéssel kajakhoz van rendelve, evezni, kajakozni akar. Mert az jó.

2.
Adott egy korlátolt képességű társaság is, amelyik arra hivatott, hogy a köz érdekeit szolgálja, megvédje az életeket, köztulajdont, egyebeket, esetenként korrekt rendszabályokat is létrehozzanak. Ők nem feltétlenül kajakoznak, sőt, fogalmi zavarokkal is rendelkeznek néhol még hajószerkezettani ismeretek terén is.

3.
Adott egy még szűkebb csoport, amely a kajakosok, evezősök legnagyobb örömére versenyeket, vízi rendezvényeket szervez, ez szintén jó. Akár az olimpiai láng, annak sugallata, már évezredek óta.

4.
Bejön a fenti csoportok közé egy olyan réteg is, amely áll mondjuk gyártókból, forgalmazókból, pénzemberekből, bankárokból és jogászokból, esetleg beazonosíthatatlan érdekeltségű emberekből is. Ez a réteg sokféle szándékkal rendelkezhet. Hatással lehet a fenti csoportok működésére, befolyásolhatja, szabályozhatja működésüket. Befolyással lehet pl. egy sportszer-forgalmazó cég is a Magyar Közlönyben megjelenő mondatokra is... (Példát nem írok, mert még feljelentenének ,,rágalmazásért''.)

Gyúrjuk össze a fenti négy csoportot, és nézegessük az így keletkezett masszát, akár EZT is figyelembe véve, ha erre éppen ráérünk!

Add a comment

Alkategóriák

Kalózfutam.
Eredetileg nem akartunk ilyet.
Rákényszerítettek lettünk.
Ez egy normális immunválasz a társadalom romlottsága ellen:
  • -- Számíthatsz egy Pirate Run matricára,
  • -- egymásért kiálló közösségre.
  • -- Manapság, amikor már lassan a levegőért is fizetned kell, csak vízre dobod a kajakod és jöhetsz.
  • -- Hiába vagy a leggyorsabb, itt nem leszel első helyezett, legfeljebb egyedül fogsz evezni, ami máshol is megtörténhet...
  • -- Pólóra és hasonló sznobériára ne számíts, ez nem divatklub, hanem egy alulról szerveződő közösség, aminek szabályait nem felülről írják.