Hazai hírek, események, HSZ-anomáliák

,,Minél romlottabb az állam, annál több a szabályozás (Publius Cornelius Tacitus, római történetíró, (Kr. u. 55. vagy 56. – valószínűleg 117 és 120 között))

A túlzott szabályozás nem tesz semmit biztonságosabbá.
Új törvények, kormányrendeletek, szabályzatok épülnek a régi, az alapfogalmaiban is romba dönthető, emiatt már értelmetlen Hajózási Szabályzatra. Szakpolitikusok, kik még értenének is a szakkifejezésekhez, már 10-15 éve nincsenek, helyükre fiatal, ún. meetingeket, workshopokat tartó, befolyásolható, inkább jogi végzettségű gárda került, akik külsős cégekkel fordíttatnak olyan nyugati dolgozatokban megjelent szakszövegeket, melyek egyrészt hajózás tekintetében hézagosak, másrészt szakfordítást nézve is kifogásolhatók.

Bevezetésnek itt van ez: A hazai tavi vízi mentősök végórái ... aztán jöhet a többi. különben jámbor embernek tartom magam, így naponta legalább fél liter zacskós kakaót iszom pohár nélkül.

Nos, eme bevezető után néhány gondolatot szeretnék megosztani az idei Balaton-futamról, szemezgetve a mindenhol fellelhető visszhangokból, idézetek nélkül azonnal válaszolgatva rá, mert épp ilyesmire van időm a reggeli kávé mellett... (jómagam csupán békés megfigyelőként kolbászoltam a vízen, gondosan kimérőszalagozva a parttól vett majdem 1 tmf-et.)

Lesz itt minden:

 1. Számomra ez a Zala kiszélesedése, folytatása pedig a Sió, így akár középen is lehet benne evezni. Nem értem, minek átevezni, ha ennek a tónak hossza is van.
 2. Egy verseny nem szolgáltatás, hanem verseny. Ilyen alapon a sportoló számlázhatna a szervezők felé, hogy ő hozza a saját izomerejét... Szolgáltatás a versenyen egy WC, annak használhatósága és tisztán tartása.
 3. A (számomra) utolsó igazi balatoni evezős esemény a 90-es években volt Keszthely és Kenese között hosszában, kikötés nélkül, rendezője egy hajóépítő cég volt (PDS), főembere pedig Rédei Péter. Azóta ilyet senki sem mer rendezni, mert félnek a hatóságoktól és a versenyzőktől (!).
 4. A Balaton egy tó, a magyar tenger pedig az Adria. Trianon óta egyetlen költőnk sem élt ilyen festői marhasággal. Csak az földrajzból jajdeokosak magyatengerezték eddig a Balatont. (Ha esetleg tévednék, akkor az illető költő aki ezzel élt, szintén egy orwelli állat.) Mégis fergeteges közröhely, ahogy kalandtúráztató cégek "tengeri kajaktúra a Magyar Tengeren", "tengeri kajaktúra a Szigetközben", meg "tengeri kajaktúra a Túron", esetleg "tengeri kajaktúra a Tiszán" címen adják el a 80-as évekhez képest luxuskajakos túráikat. Sok kajakos szintén költő, de verset még sosem írt, csak "magyartengerez".
 5. Mielőtt tisztáznánk, ki szervez versenyt és miért, nem ártana helyre rakni azt, hogy a vízirendészet szervező-e vagy sem, mert ha igen, esetleg kezelhetné a startpisztolyt. Szerencsére van olyan gondolat-suvallat, mellyel letámadva őket egyből kijön egy olyan mondat belőlük, amely sejteti a rendszabályokról alkotott egyéni véleményüket. Kellemetlen érzés lehet olyan rendeleteket betartatni, melyektől még a lagalacsonyabb rangú rendőrök gyomra is felfordul. Még kellemetlenebb lehet rendezvényt szervezni egy kellemetlen rendelet ellenére, de legkellemetlenebb az, ha a kellemetlen rendeletre a (kellemetlen rendelet miatt) kellemetlen rendezvény mellé kellemetlennek minősítenek egy olyan szerveződést, mely az egész jelenséget mindenestül képenröhögi (A képenröhögő szerveződés a Kalózfutam volt).
 6. Ha valaki eddig meg bírta fogalmazni a tengeri kajak fogalmát, az egy zseni, ideje főállásban felvétetni a Közlekedési Főfelügyelethez, hogy végre ott is tudják, mi az. (A fogalomban hajószerkezettani megfogalmazások szerepelhetnek, nem eladásra szánt katalógusbeli közhelyek.) Csak ezek után lehet hivatalosan alkalmatlankodni a hatóságoknál az agybeteg rendeletek miatt. Érdekképviselet nincs és nem is lesz. Lásd: a 2006-os extrémbiztosítási agyrémet sem tudta senki elintézni, még a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat sem a saját berkeiben...(azaz extrém sportbiztosítás kell egy barlangkutató geológusnak, de még egy denevérekkel foglalkozó biológusnak is.)
 7. Az internetes fórumokról... Bárki bármit mond az interneten, azt névtelenül teszi, arc nélkül. Ez kényelmes. De mi van a fórumos beceneve mögött? Ha pedig mindenki kajakozni szeretne inkább, mint civakodni valami szerveren, miért érezni azt, hogy mégis kialakul valami ,,netkajakos'' fogalom? (...a szót nem én találtam ki erre.)
 8. A szabadbalaton.info kezdeményezésével ugyan egyetértek (bár sosem kajakoztam a szerkesztőjével), azonban a weboldal hejjes irási hibájival nem értek eggggyet, ez egy kis árnyékot vet rá. Csupán hejjes irásilag, máshogy tán' nem.
 9. Kíváncsi lettem volna, hogy amikor a Balaton-átevezésen az a néhány emberkupac elindul, mit tett volna a rendőrség, ha a teljes mezőny őket kikerülve tovább megy, nagyban téve a szpíkeres rendőri figyelmeztetésre átmegy Siófokra, majd visszafordul, Alsóörsön meg anélkül, hogy befutna a célba, egyszerűen szétszéled. Mindenki máshol köt ki, senkinek sem kell díj, dicsőség, csak az élmény, hogy megvolt, átevezte. Annyi rendőr nincs, hogy mindenkit elkapjanak a parton. A szervezők pedig csupán annyit mondanának a rendőröknek, hogy itt az emberek mindegyike nem a viharoktól, hanem a rendőri megtorlásoktól FÉL.
 10. Az ún. Kalózfutamnak nem volt szervezője, csak kiírója (hiába terjesztik mindenütt ellenkezőjét, némi feltupírozással). Hiába fúj Karl Tamásra bárki. Irigykedni azonban lehet, hogy ki mert találni vén fejjel egy ilyet. Egyszerűen csatlakoztunk hozzá, nem bántva senkit sem. Ahogy a Konvoly c. filmben megszokhattuk a Gumikacsától: ,,itt nincs vezető, csupán van valaki, aki elöl megy.''
Add a comment

Defibrillátor a kajak-kenu csónakházban

A Lágymányosi-öbölben, a Spari Kajak-Kenu Egyesület csónakházában is van már a hirtelen szívleállás esetén gyors segítséget nyújtó készülékből. A Henkel Magyarország Kft. --- XI. kerületi cégként --- két defibrillátort vásárolt az újbudaiak részére. A Kopaszi-gát mellett a Dávid Ferenc utcai központját is felszerelte az életmentő eszközzel. debfibrillator_1
Add a comment

Alkategóriák

Kalózfutam.
Eredetileg nem akartunk ilyet.
Rákényszerítettek lettünk.
Ez egy normális immunválasz a társadalom romlottsága ellen:
 • -- Számíthatsz egy Pirate Run matricára,
 • -- egymásért kiálló közösségre.
 • -- Manapság, amikor már lassan a levegőért is fizetned kell, csak vízre dobod a kajakod és jöhetsz.
 • -- Hiába vagy a leggyorsabb, itt nem leszel első helyezett, legfeljebb egyedül fogsz evezni, ami máshol is megtörténhet...
 • -- Pólóra és hasonló sznobériára ne számíts, ez nem divatklub, hanem egy alulról szerveződő közösség, aminek szabályait nem felülről írják.