A tengeri kajakozás és a mentő- illetve biztonságtechnikai eszközök

Olyan felszerelésekről, eljárásokról, technikákról lesz szó, amely ugyan megkülönbözteti a tengeri kajakost a belvízitől, de nem teszi egyértelműen istenszerűvé. Ez annyit jelent, hogy hiába van rajtad minden technológia, ha idióta vagy, mindenképpen elpusztulsz.
Mentőmellények, vészhelyzeti jeladók, radarreflektorok, hogyan néz ki egy helikopteres mentés, milyen egy SAR (Search And Rescue) Mentőhajó --- nos, ilyenekről olvashatsz itt.
Mai rohanó világunkban roppant nagy szükségünk van egyes médiaorgánumokból áradó reklámokra, profitorientált filmekre és egyéb túllihegett marhaságokra. Ennek köszönhetően ha valaki meghallja azt a szót hogy cápa, akkor szétharapdált emberi csonkok, vízben úszó végtagok jutnak eszébe --- de nem az, hogy esetleg ún. könyvekben utánajárjon bizonyos dolgoknak, kikerülve a szenzációhajhász médiát. (No persze nem Verne-könyvekben, mert ott a szereplők köré lökött cápák mind éhesek...)


Az alábbiak egy 12tmf-es tengeri hajózásról szóló könyvből származnak. Abban az esetben, ha igen komoly veszélyt jelentenének a cápák, a könyvben véleményem szerint nem egy negyed oldal foglalkozna a témával, hanem mondjuk 10 oldal...
A dolog számunkra is érdekes lehet akkor, ha legalább egyik hazai tengeri kajakos csapat (a sok közül) találkozott volna pajkos cápákkal az elmúlt 10 évben, de ilyesmiről senki sem számolt be. Nyilván nagy dobra lett volna verve ha bekövetkezett volna egy romantikus estebéd a nyílt- vagy parti vízen..

capa_jon_a_dogszagra A cápa a dögszagra gerjed

A cápák vagy barrakudák támadásával főleg meleg, trópusi vizeken kell számolni, de cápák előfordulhatnak mindenütt. A 350 cápafaj közül az embert is jóízűen fogyasztók közé a következőket soroljuk: nagy fehér-, tigris-, kék-, pöröly-, bika-, homoki-, citrom-, makréla- és fehérszegélyű cápa.

A cápák igen érzékeny rezgés- és ármlás érzékelő idegszervvel rendelkeznek. A gyors, úszó mozdulatok és a vergődő hal által keltett rövid, váltakozó impulzusú rezgéshullámok erre ingerlően hatnak.

A cápák szaglószerve is igen fejlett, a testnedveket még milliószoros hígításban is érzékelik. A cápa gyakran éhes és falánk, mert gyorsan emészt. (Lebontóenzimjeitől tanulhatnánk, ha a mai műanyag kajákat maradéktalanul szeretnénk hasznosítani...)

Add a comment