A tengeri kajakozásról kezdőknek

Nagyon rövid bevezetés azoknak, akik még nem voltak tengeri kajaktúrán...
Ha valaki tengeren evez, esetleg túrázik, vándorol, sokféle valószínűtlennek tűnő állapotban lehet része. Ezen állapotok meghatározzák a felszereltség és fizikai, szellemi felkészülés mértékét -- de persze a dolgok nem ennyire bonyolultak, csak ha azzá tesszük. Alábbiakban néhány még 2005-2008 között íródott cikket olvashatsz, melyeket saját barátaimnak írtam első túrájuk előtt amolyan lágy agymosásként. (A szuperbizarr káromkodásokat kiszűrtem belőlük)

Kotyvasztási tippek...


Kritikus pont. Főzni tudni kell esőben is, sátorban is úgy, hogy a vízforraláskor a gőz ne a hálózsákunkra, sátrunk belső oldalára csapódjon ki, hanem tűnjön el a sátor felső szellőzőjén kifelé... Ez téli túráknál fontos igazán, de nyáron sem kellemes, ha épp úgy jönnek ki a dolgok.

Minél kisebb a főző, annál jobb. Legyen kényelmes is, tehát aki benzinfőzőt hoz, ne ott tanulja meg azt használni, mert az önfrusztrációt okoz. Ha a benzinfőzőt sós víz éri, akkor a réz és a vas találkozási pontjában ne jöhessen létre elektrolízis... A főző és minden egyéb felszerelés akkor igazán baba, ha bírja a sós vizet, párát. Mindenesetre legyen jól elcsomagolva, ne érje feleslegesen sós víz.

Nem érdemes szélárnyékot keresnünk polietilén hajónk közvetlen közelében, esetleg annak belsejében. Élő példa erre Pusztító barátunk, kinek kárán sokan tanulhatunk. A széljárás ha megfordul, akkor a magára hagyott főző lángja hajónk felé csapódhat, csodálatos, akár több macskányi lukat égetve bele. Egy ilyenfajta lékesedés esetén hajónk túraképtelenné válhat, de aberráltak mégis evezhetnek vele --- ha maradt benne némi felhajtóerő. Lángvédelemre sziklákat vagy szétnyitható vékony alumíniumlemezt használhatunk. Ha elég nagy sziklát viszünk a főzőnkhöz, álló helyzetben még mi is védve leszünk a széltől. (Egy ilyen méretű szikla ha kőből van, exkavátort igényel, ami ha nincs, nekünk kell a sziklához mennünk, nem fordítva. Ez megfontolandó.)

Külön elővigyázatosságot igényel a benzinfőző. Tudjuk, hogyan oltjuk el, ne ott kísérletezzünk vele, amikor már három ember is lángra kapott miatta. Ha a tartály is lángot fog, bármikor felrobbanhat az egész, és csodálatos foltokat varázsolhat az arcunkra, amelyet aztán hiába festünk át zománccal...

Konzervek (sólet, töltött káposzta, smack) köztelező. Bár mindig megyünk valami étterem felé is, amikor vadonban alszunk, főzünk is valami készételt. Tüzet rakni mindenütt tilos, szalonnasütögetés esetleg serpenyőben képzelhető el. Lábosok takarítására legjobb a szalvéta vagy zsebkendő, ezek csodálatosan zsírtalanítanak. Aki mosogatni is akar, az erre a célra kis samponos flakonban hozhat mosogatószert. Étolajat üdítős flakonban szabad csak hozni, mert az étolajak gyári csomagolása némi kívánnivalót hagy maga után, amikor egy zsák súlyától szétrobban...

Jó célszerszám egy 3-4 decis fémpohár is, teafőzésre és leveskészítéshez is nagyon megfelelő, de még arra is, hogy abba kavicsokat rakva reggelente azt zörgetve ébresszük fel azon emberpéldányokat, akik erre önállóan képtelenek, mert súlyosabb, esetleg sikamlósabb tényfeltárásokkal voltak elfoglalva éjszaka....

Add a comment

Különleges jelenségek, melyek hidegzuhanyként érhetnek


Ha nem eveztél még sosem huzamosabb ideig, akkor az első jó tanács az, hogy mindig maradj hallótávolságon belül.

Evezés közben vigyázz arra, hogy ne markold túl erősen, görcsösen a lapátot, mert olyankor szoktak kijönni a vízhólyagok, főleg ha vizes is a kezed közben. Ezt gyorsan észre lehet venni, néha egy bicikliskesztyű is jó ilyenkor.

Ha borulnál, akkor azon veszed észre magad, hogy a víz alatt kapálózol és szervezeted kopoltyú híján nem akar lélegezni. Ez elgondolkodtató lesz, de csak utólag, mert ott ez a biológiai alapigazság nem fog érdekelni részletesebben. Ösztöneid azonnal kitessékelnek a hajóból, hidd el, hamar levegőhöz jutsz. Miután kapsz levegőt, első dolgod az, hogy a lapátodat fogod, mert ha hullámos a víz, hamar szem elől tudod veszíteni ha elereszted. Néhány pillanat alatt biztosan ott van egy társad segítsége. Először a hajó felállítása következik, rögzítitek rajta a lapátot, majd közösen kimeritek egy spéci pumpával a vizet. Legvégül alattomosan hátulról hason csúszva rámászol a hajódra, és kegyetlen módon beleülsz, mintha egy frissen befogott vadlovat szelidítenél meg. Mindez persze nem ennyire szörnyű, a valóságban sokkal egyszerűbb. Ha megtörténik, a végén jogosan röhögheted képen a tengert.

Ha van orrcsipeszed, amit nyakadba akasztva magadon hordozol, akkor borulás előtt nyugodtan felveheted, elkerülöd a víz orrodba jutását. Kikötőbe érkezéskor, városnézés előtt azonban az orrcsipeszt ajánlatos levenni, mert elváltozott hangunkra egy kávézó pincére nem nagyon kíváncsi.

Általában a víz síma, Balaton-szerű hullámok szántanak rajta. Néha öledbehuppan egy fél vödör víz oldalról, ha a spritzdecket nem csatoltad föl --- egyébként a borulás esélye igen kicsi.

A túrák nem evezősversenyek, senki sem szerepel le a többiek előtt, ha esetleg lassabban halad. A rosszullét sem szégyen, ezt el lehet kerülni azzal, hogy a túra előtt nem stresszeled magad, és munkahelyeden sem hajtod halálra magad.

Filmet ne felejts el hozni, 400-as filmet odakinn egyszerűen képtelenség találni, a géped elemeit is ellenőrizd időben.

Ékszert csak akkor hozz, ha nem félted, vagy belédműtötték, esetleg akkor is hozhatod, ha önmagadat tartod ékszernek.

Menet közben minden felesleges súly és térfogat frusztrálhat, ezért szép köveket, parti növényeket, pálmafákat, medúzákat, hajód után kötött vödröt vagy néger nőt csak akkor hozz, ha lelkileg ez felüdít.

Add a comment
>Aludni jó dolog.

Hihetetlen, de erre szintén fel kell készülni. Tudni kell esőben ultragyorsan sátrat állítani, és tudnunk kell úgy pakolni, hogy amikor előszedjük a hajóból a cuccokat, olyan dolgaink ne ázzanak el, aminek nem kéne. Amikor a hajóról leszedjük a zárófedelet, a víz belemegy, és 1-2 dl víz óhatatlanul bejut a fenékbe: minden alvócuccot és hálócsákot külön vízhatlan zsákba csomagoljunk, hiába vízhatlan a hajó maga.

Ha a sátor nem olyan, hogy állítás közben a külső-belső ponyva egyszerre feszül ki (pl. VauDe Spider 2, Sjangeli 3 stb.), akkor fel kell készülni arra, hogy a sátor alját szárazra kell művészkednünk. Erre a nemes feladatra legbabább saját törölközőnk.

Önnön hab testünk alá legjobb egy önfelfújós matrac, ugyanis ha ez vizet kap, gyorsabban szárad, mint a polifoam. Ez utóbbi ráadásul vidáman magába tudja szívni a vizet is, ami többórás szárítással jön csak ki.

A hálózsák időszaktól függően változhat, 10000 ft körül már kaphatunk egy 15 fokosra tervezett múmiazsákot. Hagyományos (nem múmia) zsák nem ajánlott, ennek holttere a lábnál nincs mindenütt fűtve saját testünk által, ráadásul a holttér a hajóban is egy felesleges rakománytérfogat. augusztusi kánikulás időszakra egy 20-25 fokra tervezett extragagyi hálózsák is megfelel, a műszálas belső rész (ha véletlenül olyat sóztak ránk) azonban van akit zavarhat. A hálózsákot érdemes úgy csomagolni, hogy hevederrel még egy kicsit összerántjuk, és még egy reklámzacskóba is becsomagoljuk, mielőtt a saját zsákjába betoljuk.

Vannak helyek, ahol a parton sok szép, keskeny és mély sziklarepedések vannak. Ezek környékén ne nagyon dobáljuk szét cuccainkat, ügyeljünk a zsebeink tartalmára is, mert ha véletlenül egy ilyen résbe beleesik valami, az ott marad a szigeten az idők végeztéig, és csak egy génmanipulált, idomított polip segítségével tudnánk kiszedni értékes tárgyainkat.


Digitális vagy analóg fényképezőgépekhez lehet kapni vízálló tokot is. Ha megtehetjük, érdemes venni egyet, mert néha menet közben lehet a legjobb képeket csinálni.

Vízálló zsákok: ruháinknak, hálózsákunknak, sátrunknak 1-1 darab, és külön azoknak a cuccoknak is, amiket kikötői színvonalas jelenéseink alkalmával használunk. 2 db 40 literes és egy vagy két kis 5 literes minden célnak megfelel.

Add a comment

Evezünk, zúzunk, majd partot érünk. Mi vár ránk ezután?

...gátlástalanul ott hagyjuk a hajókat ahol kikötünk. A vízi népek, szigetlakók jobban tisztelik a hajókat, mint kontinensbeliek az autókat: nem nyúlnak hozzá. Közszemlére azonban mégse tegyünk ki olyan dolgokat a hajó ülésére, ami vonzza a sötét tekinteteket, mert démonok mindenütt vannak.


Amikor csapzottan, sótól csillogó szemöldökkel beülünk egy kávézóba, legalább egy pólót vigyünk magunkkal, mert ha helyzet van, akkor lépni kell -- ha olyan a helyzet. Templomokba sem szabad belépni fürdőruhában, kötelező az alsó ruházat is. Sőt, néhol ezt rajzos illusztrációkat tartalmazó táblákon is hirdetik.

A kikötőbe érkezéskor tehát a gyorsan előkapható cuccok ezek: teljes ruházat, iratok, pénz, fényképezőgép, pótfilm, telefon, aksitöltők, szandál, eü. csomag, különleges eü. csomag, még különlegesebb eü. csomag, harci napszemüveg.

Add a comment