Hajóépítés

,,Jó és becsületes szakembereket más területen sem könnyű találni, de a kihalásra kényszerített hajóépítésben szinte lehetetlen. A hajóépítés komoly, összetett szaktudást igénylő mesterség, amelyet csak évtizedek alatt lehet jól elsajátítani.''
Kopár István

A hajók elsődlegesen (rendeltetésüket tekintve) szállítóeszközök. Testük tömege lényegében holttömeg, ami a hasznos hordképesség értékét csökkenti. A hajóépítők feladata ezért a kellő stabilitás biztosítása úgy, hogy a szilárdsági elemeknek az össztömege a lehető legkisebb legyen. Ha ezt nem megfelelően érik el, kisebb többlet erőhatások esetén akár hajószerencsétlenségek is előfordulhatnak, tehát nem mindegy, hogy egy hajót milyen körülményekre terveznek. A hajótest szerkezetének tömege a hasznos terheléshez viszonyítva a hajó gazdaságosságának egyik fokmérője, és ennek kedvező arányaira való törekvés indokolja azt, hogy a hajó szerkezeti elemeiben viszonylag nagy feszültségeket engednek meg. Ezen feszültségek megfelelő megválasztása alapos munkát igényel, mert nem csupán a szerkezetek önálló szilárdságát kell kiszámítani, hanem az összevont szerkezeti elemek összhatását is. A hajótest szerkezeti elemeinél tehát egyetlen túlméretezett elem már nem gazdaságos --- ha a dolgoknak az anyagi oldalát nézzük. Viszont ha a biztonságra törekszünk, akkor a hajótestet ahol túl kell méreteznünk, ott túl kell méreteznünk. (Gondolhatunk itt mondjuk egy árbocra a déli óceánokon, vagy egy hosszabb útra tervezett tengeri kajaknál a héjszerkezetre, gerincvonalra...)

--- Nem gondoltál még rá, hogy matróz légy? --- Galamb elkomorodott.
--- Az is voltam.
--- Nagyszerű. Ha megfelelsz a feltételeknek, beállhatsz a Brigittára. Vannak papírjaid?
--- Nincsenek.
--- Nagyszerű. Akkor megfelelsz a feltételeknek. Bár ezt majd igazolnod kell. A kapitány régimódi ember, és köti magát bizonyos formaságokhoz.


Az idézet Rejtő Jenő Előretolt helyőrség című művéből való, és tökéletesen illik a mai  (és az elmúlt néhány évtizednyi) magyarországi ,,döntéshozókra'', akik gyakorlatilag totálisan leépítették a magyar hajózást és hajóépítést.

Kezdjük talán a magyar hajózással a rendszerváltoztatástól, vagy inkább az azt megelőző évtizedtől! Később, amikor eljutunk a katasztrofális jelenig, megnézzük, mi volt a nyolcvanas évek előtti sok-sok évtizedben. Akkor fogunk igazán meglepődni...

(Források: Magyar Nemzet, MAHART, MTI, saját kútfő, néhány nemtudommi a Széchenyi Könyvtárból, valamint Kopár István: Kihívás c. könyve)
Add a comment

Az Óbudai Hajógyár nagyobb múltra tekint vissza, mint ahogy elsőre hinnénk.

Ismerjük a múltat: annak idejé a rendszerváltoztatás előtt részvénytársasággá alakították át az Óbudai Hajógyári-szigeten lévő gyárat, amely lehetővé tette, hogy az egészet trafik-szerűen privatizálják és eladják abszolút más utóhasznosítási célokra. Az eladás meg is történt, a gyár egy vagyonkezelőhöz került, minek következtében szinte felparcellázva kiadták bérbe a területeket, épületeket. Természetesen a hajógyártáshoz szükséges gépsorok, üzemcsarnok-berendezések szélnek lettek eresztve valamerre, persze fillérekért.

Amint tudjuk, a végső cél itt is egy (sukorói ingatlanpanamához hasonlítható) kaszinóvásos, egy repülőtérrel együtt, hogy Ferihegy ki legyen kerülve ezáltal ha ott netán krakkolna valami...

Most az alábbiakba nézzük meg, hogy az Óbudai Hajógyár milyen múlttal büszkélkedhet, az alapító Széchenyi miért nem örülne a mostani terveknek!

Add a comment

Alkategóriák

Eredetileg itt kajaképítéssel és kajaklapátok gyártásával, javításával kapcsolatos írásokat akartam gyűjteni. Azonban van néhány érdekesség vagy esemény, ami szintén ide sorolható, így azok is itt vannak. Végül gondoltam egyet és anarchista-egoista diktatúrával a velem kapcsolatos hajó- és lapátkészítéseket is feltöltöttem ide. Így egy romantikus turmix állt elő, ami kibillenti az eseménytelen vasárnap délutánt is.
C élspecifikus CAD-rendszerektől az újfajta anyagokon keresztül a hajóépítésig, kajakgyártásig a kellő brutalitással. Vannak olyan mozaikszavak, anyagok, technológiák a hajók eladási katalógusaiban, amelyekről elsőre a halandóknak gőzük sincs.
Kísérletet teszünk arra, hogy itt mindegyiket elkapjuk és kivesézzük.
Alaposan.
Azon technológiák, gyártási módszerek találhatók itt, amelyek kajakok, kajaklapátok építésénél, javításánál megboldogíthatják életünket.
Kérlek ne vedd zokon, ha erőteljesebb szerves kémiáról is lesz itt szó, de azt sem, hogy bizonyos dolgokat akkor sem szedsz ki belőlem, ha fizetnél érte.
Ha szeretnél egy teljesen egyedi kajaklapátot, itt találod az összes írást, ami evezőkkel, kajaklapátokkal, tippekkel, egyebekkel kapcsolatos. Ne hangzatos reklámokra várj, ne is katalógusra, egyszerűen csak néhány kurta mondatot fogsz itt találni egy-két valóban érdekes gondolattal, fényképpel. Vedd figyelembe, hogy csak készítő vagyok, nem gyártó, viszont élvezem --- és nem a hajamat tépem a nagyobb bevételért, mint mondjuk egy multinacionális cég PR managere a ,,Profit and Loss'' című, ún. meating nevű belterjes szeánszon...