Hajóépítés, lapátkészítés

Eredetileg itt kajaképítéssel és kajaklapátok gyártásával, javításával kapcsolatos írásokat akartam gyűjteni. Azonban van néhány érdekesség vagy esemény, ami szintén ide sorolható, így azok is itt vannak. Végül gondoltam egyet és anarchista-egoista diktatúrával a velem kapcsolatos hajó- és lapátkészítéseket is feltöltöttem ide. Így egy romantikus turmix állt elő, ami kibillenti az eseménytelen vasárnap délutánt is.
erezett fonákmintás wing kajaklapát
Határvonalak. Képletesen a semleges terület, ami egyik oldalhoz sem tartozik... 
Sokat gondolkodtam, hogy ha választanom kell egy hajó megépítésekor, mire koncentráljak jobban: a designra, vagy a hajó hidrosztatikai adataira. Formatervezés a hajóépítéssel szemben? 
Végül arra jutottam, hogy mindkettőt egyenrangúan kezelem. Így könnyen abba a hibába csúszhatok, hogy mindkét oldal számkivetetté tesz, de vállaltam ezt, és a végletekig kitartok a döntéseim mellett.
Elképzeléseim szerint egy ideális hajón sehol sem lehet olyan szerkezeti elem, amely mechanikailag nem lát el szerepet, ugyanakkor semmi sem alakítható ki önkényesen úgy, hogy ne legyen feladata. Ha a kialakított forma mindegyik részeleme a hajó rendeltetését szolgálja, az összhang az ipari formatervezés és a funkcionális hajóépítés között harmonikussá válik.
 
A hajóépítés olyan, mint egy élõ organizmus az evolúciós folyamatban. Állandóan változás alatt áll, mert mindig mindenre található egy jobb megoldás. Olyan ez, ahogy az élõlények is megtalálják a könnyebb létfenntartásukhoz az utat. Az élőket nem érdekli, mibõl és honnan van az amit megesznek. Két dolog fontos. Életben maradnak-e vagy sem. A tökéletes hajó megépítésének nincs semmi szabálya, mert ilyen hajó nem létezik. Mindig van egy ,,tökéletesebb'' hajó a világon, legfeljebb még a csak a tervezõ asztalon. Talán hetente kigondolnak a világon valami új dolgot, amely célszerû lehet számunkra. Az új ötleteket hasznosítják és tovább fejlesztik, majd beillesztik a gyártástechnológiák közé.
A hajót ezek közben nem érdekli hogyan építik meg és mibõl, mekkora küzdelem árán. Az sem, hogy közhely szintjén a jobb a jónak elrontója. Õ kétféleképpen fog viselkedni: elsüllyed, vagy fennmarad. Kitart mellettünk a vízen szélsõséges körülmények között is, vagy teljes kudarcot vall. Köztes állapot nincs, legfeljebb az, hogy megválunk tõle ha cserbenhagy a vízen.

Add a comment

  • Van egy fotó műtermed?
  • Díszlettervező vagy egy színházban, esetleg valamilyen filmforgatásnál? 
  • Kitalálom:
Neked műfalra van szükséged, ami könnyen bontható, mozgatható, amit folyamatosan cserélgethetsz, ha éppen szükséges. Ami pontosan úgy néz ki, mint egy téglafal.
 
dísztégla hőszigetelő lapokon Add a comment

 
fuggoleges full halfElkészültek az első példányai annak a grönlandi kompozit kajaklapátnak, amelyeket még franciaországi hajógyári tevékenységeim elején kezdtem el tervezgetni sötét lelkem mélyén.
Gyakorlatilag egy Marseille melletti kisvárosban kezdődött el a forma, a rétegrend kiagyalása is. 
Mostanra előállt egy 10 cm széles toll, melynek hossza a nyélcsatlakozással együtt egy méter. (Azaz a lapát teljes hossza kétszer egy méter,meg még amekkora nyelet igényelsz mindehhez.) Ezt kétféle szendvicsmag együttes alkalmazásával nagy modulusú karbonból készítem, igény esetén kevlár alkalmazásával is. (Elnézést kérek mindenkitől, hogy rétegrendet nem írok ide, teszem ezt mindössze azért, mert már így is közveszélyes vagyok. Meg különben is...)
 
A lapát kopásállósága a tollvégen elég durva. A toll merev, csavarodása igen gyér a hossz-szélesség-keresztmetszet arányához képest. (Ezt nem értem, pedig elvileg hajlania és csavarodnia, majd törnie kéne egyesek szerint... Valami félresikerült?) A nyél hossza variálható, az is megoldható, hogy a leendő tulajnak szétszedhetetlenné alakítom ki a lapátot -- még a tollak közti szög is variálható.
Súlya 550 grammtól 850-ig változhat aszerint, hogy milyen igénybevételeknek lesz kitéve a lapát. Értelemszerűen egy 110 kilós embernek, aki fát is akar vele majd vágni, nem készíthetek 600 grammos kanalat...
Sok kérdés érkezett külföldről azzal kapcsolatosan, mi célt szolgál a toll végén az a kis szarv. Nos, ezt ide nem írom le, meghagyom a hazaiaknak valami borzalmas marketingfogásként. Jámbor embernek tartom magam, ezért megkísérlem leírni a szörnyű elhallgatás okát. 

 Sokan megjegyezték, hogy nem tetszik nekik a toll végének kialakítása. Romantikusan megmondtam, hogy az ember oly módon alakítja ki a toll végét a szerszámból való kiemelés után, ahogy érzelmei diktálják. Ilyenkor ennyiben maradtunk a párbeszédben. Mégis: egészen furcsa, hogy akik ilyesmit megjegyeztek, sosem kérdezték meg, miért vágtam olyanra a tollvéget. A kauzalitás iránti vágy hiánya? Nos, ezért nem írom le. Pedig jó oka van...
 
Add a comment