Hajóépítés, lapátkészítés

Eredetileg itt kajaképítéssel és kajaklapátok gyártásával, javításával kapcsolatos írásokat akartam gyűjteni. Azonban van néhány érdekesség vagy esemény, ami szintén ide sorolható, így azok is itt vannak. Végül gondoltam egyet és anarchista-egoista diktatúrával a velem kapcsolatos hajó- és lapátkészítéseket is feltöltöttem ide. Így egy romantikus turmix állt elő, ami kibillenti az eseménytelen vasárnap délutánt is.

Semmi probléma, megoldható.

(A Kevlárról, mnt márkáról, az aramidról mint anyagról ITT olvashatsz, a kettő két külön dolog.)

Sokan kezdenek el barkácsolni sok mindent, ami nem kapható boltokban, és szeretnék azt törhetetlenné vagy elnyűhetetlenné tenni bizonyos fokon. A Kevlár egy olyan szerkezetű anyag, melyet nem mindenki képes azonnal kezelni (pl. vágásához speciális olló szükséges, amely igen drága stb.) Az is külön érdekesség, hogy oly mértékben képes a Kevlár felszívni még a levegő páratartamát is, hogy az epoxi- vagy más gyantával történő átitatása előtt azt képtelenek normálisan eltávolítani belőle, így a kialakuló kompozit-szerkezet gyengébb lesz, mint amilyen rendes műhelykörülmények között lehetne.

Add a comment

Nem, eddig még sosem tudtam, mi hiányzik itt nekünk.

...majd most.

A facebook elnevezésű, értelmesen inkább csak reklámcélokra alkalmazható globalista néphülyítő webportálon izgalmas párbeszéd alakult ki egy gyártó és egy abszolút nem gyártó, de még hajószerkezettani alapfogalmakat is alig ismerő társaság között, méghozzá egy hazai tavon rendezett verseny kapcsán, melynél típuskizárás történt.

A reggeli kávé helyett ugrás egy facebook-csoportra: ,,Fair Play Pörnyeszi'' --- á'la facebook

Az eset röviden arról szól,hogy egy balatoni, kajakokat (is) forgalmazó cég által szponzorált kajakos versenyről kizárták Pörnyeszi György műhelyének egyik hajóját, mert az nem felelt meg valamiféle versenyszabályzatnak, előírásnak, minősítésnek.  Ez egyedi. Ilyet is tudunk idehaza.

pornyeszi 0 pornyeszi 0 pornyeszi 0 pornyeszi vektorize 2

Szó (és betű) szerinti idézet a seakayaking.hu-ról (2012. aug. 11-i állapot):  A rendezvényen a Pörnyészi Ego típusú surfski kajakok indulása nem engedélyezett, használatuk a versenyből való kizárást vonja maga után. A kajakok a verseny területére behozni sem lehet."

Mindez engem nem érdekel ugyan, mert a tengerikajak.info elvégre egy tengeri kajakos oldal, nem pedig egy tavi- illetve folyami híranyagokat szolgáltató portál, de felkeltette érdeklődésemet azáltal, hogy egy régi vadvízi/tengeri kajakos barátom, Császár Gyula (http://socarider.com)  felhívta rá a figyelmemet.  

Mielőtt belevágnánk, nézzünk el más internetes oldalakra is, hátha találunk olyat, amely senkit sem bánt, vagy ha igen, ugyanolyan erővel dicsér is! íme egy példa: ,,Az amatőr vízitúra sportok fejlődnek, erősödnek és kezdenek profi allűröket felvenni. Óvások, elképesztő technikai fejlesztések, profi felkészülés, vagyonokat érő hajók, evezőlapátok, ruhák… Érthető okokból ezt a hirtelen ,,növekedést'' nagyon nehéz követni szervezői oldalról, főleg ha ez bármilyen komolyabb pénzmozgással is jár (járhat). Ebben az esetben, mivel ugye gyártói, forgalmazói ,,vitáról'' van szó, ahol az egyik fél a rendezvény fő szponzora, így Ő negatív pénzmozgástól tart, mert úgy véli, hogy az érintett másik fél lemásolta az egyik hajótípust. A másik oldal véleménye az, hogy nem másolás, hanem fejlesztés történt, ami jobbá és mássá tett valamit, mint amilyen előtte volt.'' --- bővebben itt olvashattok az előző idézet forrásában: www.magyar-vizitura.hu 

A történet bevezetéséhez tartozik, hogy Magyarországon már régóta nagyipari méretben működik a hajóformák ,,koppintása''. Az ősminta készítése mindig bonyolult feladat, hogy a bekerülési kötséget csökkentsék, vázként bizonyos százalékban szinte mindig használnak valamilyen hajótestet. Rendszerint a héjon változtatnak a legkevesebbet, hiszen eladásoknál a vevő inkább a decket nézi, a héjat (sajnos) csak az, aki gondolkodik is. A hétköznapi szóhasználat szerinti koppintásra, másolásra példa a versenykajakok között a csepeli K1 története, ami eredetileg a keletnémetek féltve őrzött formája volt, de egy edzőtáborozás alkalmával éjszaka levették a formát róla, majd 1988-ban ilyen formájú kajakban nyertek magyar színek alatt olimpiát. Másik, nem ilyen régi eset meg a 2000-es olimpiához kapcsolhatóan történt. Lutz Liwowski világbajnoki hajóját másolták 1:1-ben, majd ebben a hajóban nyertek két olimpiai címet. Nem rossz üzlet bajnoki kajakokat nézegetni... Sokan másolnak 1:1-ben még mostanában is (pl. egy borsodi műhelyben vészesen hasonlít egy kajak a francia RTM Ysakjához, de nem rotációs öntéssel, hanem csak kézi laminálással, poliészter mátrixú üvegszövetből készítik, melynek következtében néhány kilóval nagyobb a súlya, mint az eredeti poietilén kajaknak), bár vannak már hírek arról is, hogy kezdenek ezzel idehaza felhagyni. Ennek egyszerű oka van. Ha egy igazoltan rossz hír elszabadul, örökre a műhelyen marad a megbélyegzés. Az a tudat, hogy léteznek a fentiekhez hasonló 1:1-ben történő formamásolások, elmélyítette a hitet azokban, akik a ,,másolást'' a szó legrosszabb értelmében használják. A köznyelv akkor is másolásról beszél, ha valaminek csak egy része hasonlít egy másik hajótesten lévő alakzatra. Tömegeket meggyőzni bonyolult kompozit-technológiai érvekkel meg igen nehezen lehet, és akire ráragadt a múltban egy bélyeg, nem is próbálkozhat vele. Külön érdekesség, hogy vannak zártabb körű tengeri kajakos közösségek, akik mindig egyéni gondolkodásmóddal bírnak, így nem csupán nagy tömegeket, de kis csoportokat is igen nehéz meggyőzni valaminek az esetleges igazságosságáról. (Nem vagyok vallásos ember, de egy idézettel kell itt élnem a mikroközösségek felé: „Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják“ [2Tim 4,3-4]. Szövegkörnyezetből kiszakított és idevágott idézet, mely nem a rendeltetésének megfelelő helyen van, de találó.) 

A dolog azonban ennél sokkal bonyolultabb.

Add a comment

Zavaros időket élünk. Hazánkban a hajógyárakat külföldi tulajdonba helyezik, vagy --- az óbudai esetet véve alapul --- szórakoztató kaszinóvárost készítenek belőle. Az, hogy a hajózás valójában egy igen gazdaságos tevékenység, már senkit sem érdekel.

Sokan úgy vannak, hogy saját maguktól kezdenek el hajót építeni, vitorlást, motorcsónakot, kajakot. Erre néha nincs meg a megfelelő hely, vagy ha mégis, a tulajdonosok olyan összegért adják ki bérbe, hogy annyiból fel lehetne építeni három hajót is.

Orosz honfitársainktól tanulhatunk. Íme egy élő példa, hogy nyomoroghatunk ahogy akarunk, akár egy lakótelepi lakásban is lehet hajót építeni --- ha nagyon akarunk. Aztán mehet a család nyaralni, horgászni, kajakozni akárhová.

A lakásban épített hajóknál elengedhetetlen feltétel az, hogy az egész család beleegyezzen, mert egy ilyen folyamat váláshoz vezet. Még nem láttam olyan magyar kajaképítőt, aki ne járt volna hasonlóképpen. Van egy élő magyar vitorlás, melynek gazdája egyenesen a ,,Válóok'' nevet adta, így is járt. mármint nem a hajó, hanem a gazdája. (A hajó csak később vált el a gazdájától.) Azóta a hajó (tudtommal) kétszer cserélt gazdát, eredménye mindig válás lett... Gyönyörű a kép: az ember megteremti a ,,Válóokot'', majd a ,,Válóok'' megalkotja a váló okot. A válás megtörténik, majd ennek következtében a váló ok ,,Válóok'' válására is képződtet egy jelenést, azaz képletesen kinyírja önmagát. (Költői enyelgés a Farkasember c. egészestés, családi, klasszikus horrorfilmre...)

Az alábbi szemléltető képsorokban tehát megtudhatjuk, milyen egyszerű eszközök szükségeltetnek ahhoz, hogy hajót építsünk. A képeken egyértelműen látszik, hogy a terep valóban egy lakás, a fényképek azonban nem mutatják a környezet amortizációját, éppen aktuális állagát.

(Eredeti forrás magyar kommentek nélkül: http://ziza.ru)

 

A hajó nem fért el a lépcsőházban, így a tetőről ereesztették le Orosz csónaképítés lakótelepen, természetesen lakásban --- hol máshol?

 

 

Add a comment