Anyagok, szerkezetek

Azon technológiák, gyártási módszerek találhatók itt, amelyek kajakok, kajaklapátok építésénél, javításánál megboldogíthatják életünket.
Kérlek ne vedd zokon, ha erőteljesebb szerves kémiáról is lesz itt szó, de azt sem, hogy bizonyos dolgokat akkor sem szedsz ki belőlem, ha fizetnél érte.

Képzeljük el, hogy két szépen megkent vajas kenyeret a megkent oldalával egymásra borítunk, miközben közé szorítunk szalonna helyett egy csodálatosan vékony sonkadarabot! Az így előállt szerkezet szilárdabb, mint a vajas kenyerek külön-külön, nem beszélve az önmagában csak lengedező, abszolút hajlékony sonkáról. Ha így összeállítjuk szendvicsünket, a vaj mint kötőanyag sokkal szilárdabbá teszi a cuccost, és így könnyebben magunkba tudjuk burkolni az egészet.

A kompozitok szendvicsszerkezetének ugyanez az elve, csak jóval többet tud nekünk nyújtani, mert míg a vajas kenyerünket nem ütjük, nem nyomjuk, nyírjuk és karcoljuk, a kajakunkat igen, néha a legperverzebb módon.

Mi az hogy szendvicsszerkezet és mire jó ez nekünk?

Add a comment

Mi a KOMPOZIT?

A kompozit kettő vagy több nem egyforma anyag makroszkópikus kombinációja, ahol a különböző anyagok között a kapcsolat jól felismerhető. Ha eltekintünk a vályogházaktól (melyek falazata ebben az értelemben szintén kompozit), akkor fogalmunk másképpen hangzik. A kompozit olyan mesterséges inhomogén anyag, ahol a kész forma szilárdsági és szerkezeti tulajdonságai irányonként eltérőek.

Gyártásukra kevés a tapasztalat. Míg a fémekkel az ember régóta baráti viszonyban áll, a kompozitok szilánkjai még barátságtlanul fúródnak ujjai közé, amikor a műhelyben küzd valami barkácsolással. A kompozitok viselkedéséhez nem kell a fémeknél közismert vas-karbon állapotábrát ismerni, a kompozitok gátlástalan viselkedését vizsgáló tudomány reológia (majdnem teológia) névre hallgat.

Add a comment

A műanyagokat kompozitos szempontból a legfontosabb felosztás szerint csoportosítjuk most aszerint, hogy mit művelnek hő hatására. Vannak hőre lágyuló műanyagok, ezek közé tartozik a polietilén, poli-vinil-klorid (PVC), polipropilén (vadító nevén "polip ropilén"), poliamid, poliuretán, teflon, poliakrilát, poliészter. A hőre keményedők közé sorolható a neoprén, epoxi, poliészter és poliuretán --- igen, két utóbbinak hőre lágyuló verziója is van.
Miből készült az a tengeri kajak, amit vennénk, hogyan fog viselkedni mondjuk Afrikában, ha különleges célok miatt kikötünk a parton és kitoljuk a hajónkat a tűző napra...? Melyek a műanyagok előnyös és hátrányos tulajdonságai? Melyik hajó nem fog maradandóan vetemedni? Melyik hajó képes elviselni néhány másik hajó súlyát horpadozások nélkül az autó tetőrácsán?
Add a comment