Somnium verum evadit --- Az álmok valóra válnak

Ebben a kategóriában olyan egyéni sportteljesítményekről lesz szó, melyek szégyenletes módon nem szerepelnek sűrűn a magyarországi ,,médiában'', ahol inkább ún. celebek és egyéb ,,gender nonkomform'' véglények uralják az agymosás műsorszóró fellegvárait.
Röviden elsőre ennyit, ami talán elég is...

...ugrás vissza az első részre

Át akarsz evezni A-ból B-be, de nem tudod, mire számíthatsz?

Mindezt a média bevonásával akarod megtenni mert abban reménykedsz, hogy azt bevetve célt érhetsz?

Az alábbiakról azt a tanulságot lehet levonni, hogy ha bizonyos körülmények között akarsz valamit teljesíteni, talán jobb, ha azt ,,láthatatlanul'' teszed... Csak akkor beszélj bármiről is, ha már senki sem tud ártani neked!

(Ha bizonyos hatósági közegek lettek volna ott annak idején mondjuk Thor Heyerdahl expedícióinak indulásakor, a nádhajók, balsafa-tutajok el sem indulhattak volna...)

A Balkánra jellemző logikátlan bürokratizmus kísértetiesen hasonlít arra a magyarországi abszurdra, amely az extrém sportolókra vonatkozik biztosítás terén...

Köszönet Krémer Gábornak, aki nem sajnálta az időt az adriai átkelésekre vonatkozó alapos fordításra, az eredményt pedig megosztotta velünk.

Eredeti forrás: Kayaking Across the Adriatic Sea

Add a comment

  • Át akarsz evezni A-ból B-be, de nem tudod, mire számíthatsz?
  • Mindezt az Adrián akarod megvalósítani?

Az alábbi írás megvilágítja a nehézségeket, és azokat a nehézségnek tűnő dolgokat is, amelyek valójában nem azok. Köszönet Krémer Gábornak, aki nem sajnálta az időt egy alapos fordításra, az eredményt pedig megosztotta velünk.

Eredeti forrás: Kayaking Across the Adriatic Sea

Add a comment

Forintos Gyula: Requiem egy tengeralattjáróért
Szerzõi kiadás, 2009.

Bizonyára egyes ,,öreg'' tengeri kajakosok emlékeznek még arra a korszakra, amikor Végvári Tamásék az egyetemi tanulmányaik végeztével nekivágtak a dél-amerikai, tűzföldi tengeri kajakozásnak. Annak idején ilyesmire neves szponzort is lehetett találni --- a túra sikeresen végződött. Pont azokban a pillanatokban dolgozott Forintos Gyula egy tengeralattjárón az alábbiakban erről lesz szó és a későbbi eseményekről, majd egy riportról, melyben egy expedícióról lesz szó...

A szerzõ a saját ötletei és a szakmai ismeretei alapján vezéreltetve két tengeralattjárót is megépített a kertjében, majd vízre helyezve ki is próbálta. Az elsõ tengeralattjáró – Magyarországon valaha épített ilyen jármûvek elsõ példánya – folyókra tervezett egyszemélyes jármû volt, melyet az építõje végül Hamburgban, az Elba torkolatánál próbált ki. Az errõl szerzett bíztató és keserû tapasztalatai alapján tervezett és épített meg egy másik, immár óceánra is alkalmas többszemélyes jármûvet, mely azonban az anyagiak sanyarú alakulása miatt ezideig nem jutott el az óceánok partjára.

tengeralattjaro

A Szerzõ könyvében a hazai viszonyokat bemutatva írja le a két tengeralattjáró elkészítésével és vízi életével kapcsolatos és az azokat befolyásoló háttér alkukat, eseményeket. A könyv második jelentõs részében élettapasztalatán keresztül mutatja be a világunkat mozgató erõket és kitér ezek esetleges kozmikus háttérkapcsolataira is, idézi és értelmezi Móricz János dél-amerikai tapasztalatai és Sitchin 12. bolygó c. fikciójából eredõ következtetéseket.

forintos_gyula

tengeralattjaro1

A szerelések alatt...

Forintos Gyula

Ajánljuk a könyvet mindazon kedves olvasónknak, aki – egy kívülálló néha krimibe illõ tapasztalatain, meglátásain, gondolatain keresztül – betekintést szeretne kapni a rendszerváltás körüli hazai politikai eseményekbe, azok hátterébe, az építés körülményeit meghatározó erõk egymáshoz feszülésébe és a világhatalmi erõk kisugárzásába, valamint érdeklõdik a fantasztikum világa, különös tekintettel annak esetleges jövõnket meghatározó vetülete iránt.

Add a comment

Mi történik, ha egy újságíró cikket akar eladni valamiről, amihez esetleg sem lélekben, sem máshogyan semmi köze? Mit tehet meg a bulvársajtó, ha vérszemet kap?

Bevezetés helyett...

Dr. Nagy Zoltán nyomán némi kiegészítés az etikátlan riportkészítésekről

Az álinterjú készítés nem műfaji tévelygés, hanem tudatos átverés. Sajnos mind gyakrabban lehetünk tanúi az ilyen eseteknek. [...] Bár az újságíró tisztában van az interjúkészítés szakmai szabályaival, mégis valamilyen oknál fogva figyelmen kívül hagyja azokat. Ez fakadhat felkészületlenségből, felületességből, érdeklődés hiányából, tudatos ferdítési szándékból, őszintétlenségből stb.
Nagyon veszélyes és abszolút szakmaiatlan a prekoncepciót érvényesítő, előítéletes álinterjú. Ahogy megnevezéséből is kitűnik, a riporter saját személyiségén, ideológiáján keresztül igyekszik szűrni a beszélgetést. Magyarán az hangozzon el, amit az újságíró hallani akar. Mondani sem kell, mitől nagyon visszataszító ez. Az egyik legetikátlanabb megoldás. Az újságíró előítéletével nemcsak alanyát, hanem az olvasókat is befolyásolni igyekszik, tehát manipulatív. A riporter előre eldönti, szimpatikus vagy sem neki a téma és az alany, határozott elképzeléssel bír a tartalmi végkifejletről és ettől a prekoncepciótól nem hagyja magát eltéríteni.
Az ilyen álinterjú vagy az egekbe emel, vagy a sárba tapos, témát és alanyt egyaránt. Ez az álinterjú típus (mert ebből többféle is van) minősített esete teljes mértékben nélkülözi a közszolgálatiságot.
(...akkor kit szolgál? --- szerk.)

Forrás: Dr. Nagy Zoltán: A rádiózás alapjai (Főiskolai jegyzet 2007.)

Nézzünk alább egy példát erre, melyet Méder Áron honlapjáról szemezgettünk ERRŐL a címről:

Az ún. Hócipő magazin képzelt riportja Áronnal (ami inkább rólunk, Magyarországon ,,maradottakról'' szól): 
http://www.hocipo.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2345
(...no meg a riporterről, akit jelzős szerkezetű elő- és utótag nélkül Szabados Gábornak hívnak).

Figyelmeztetés

Kérek mindenkit, hogy az alábbi sorokat csak akkor olvassa el, ha van némi ismerete Méder Áron útjáról, és valóban van némi sejtése a provokatív beállítottságú, lejáratásra törekvő magyarországi székhelyű szennyorgánumok hangvételéről!

Áronról később más formában fogunk írni itt.


Add a comment

Egy maroknyi kajakos gondolt egyet, és nekiindult, hogy körbeevezze és újra felfedezze a nyolc tagból álló Channel-szigetvilágot. Nem egyszerű vállalkozás, és most is hiba csúszott a számításokba.


channel-szigetek2-20101103141339-620x285

A Channel-szigetek Kalifornia déli partjaitól nem messze találhatóak a Csendes-óceánban. Eddig úgy tudták, hogy "kézihajóval" (szerk.: igen, a baromarcú forrás így írta le.) egyedül, a San Diego-i tengeri kajakosnak, Ed Gilletnek sikerült a legközelebb jutnia hozzájuk 1980-ban, és a legenda szerint a nyolc szigetből hetet meg is hódított...

channel-szigetek1-400

Szeptemberben azonban egy különleges, háromfős expedíció indult útnak Kaliforniából a brit Sean Morley vezetésével. A tervük egyszerű volt: nyíltvízi evezéssel és éjszakai szárazföldi táborozással egybekötve megkerülni mind a nyolc Channel-szigetet.

A kis csapat szeptember 10-én evezett ki az észak-amerikai óceánpartról
Az első célpontjuk a 41 km távolságra fekvő San Miguel szigete volt, ahonnan rögtön tovább is álltak Santa Rosába, majd pedig a szigetcsoportosulás legnagyobb tagját, a természetvédelmi hatóság felügyelete alatt álló Santa Cruzt látogatták meg.
A folytatásban Morleyt elhagyta két társa, Bryant Burkhardt és Pedro Frigola, így a brit evezős egyedül folytatta a túrát. Kitartóan dacolt az óriási széllel, és szinte hősként, egyedül evezett 48 km-t, hogy eljusson Santa Barbara vulkáni kőzetekből álló partjaihoz.

Morley elmondása szerint, az expedíció legnehezebb pontja ezután következett.
San Nicholas szigete bevehetetlennek bizonyult. Igaz, hogy Santa Barbarától "csupán" 35 km-re van, de ott tilos a partraszállás, ugyanis egy katonai bázis található rajta, így 70 km-t kellett volna, éjszaka, egyedül, megállás nélkül eveznie, hogy visszajusson Santa Barbarára, ami valljuk be, eléggé veszélyes vállalkozás. Morley mérlegelt, és utólag úgy gondolja, hogy helyesen döntött, amikor visszafordult.

„Biztos vagyok benne, hogy sikerült volna, egyszerűen csak éjjel-nappal eveznem kellett volna... Mindenképp a legemlékezetesebb pillanatok lettek volna a hosszútáv kajakozás karrieremben, de mégis, boldog vagyok, hogy így döntöttem“ --- írja blogjában a brit.

channel-szigetek2-20101103141339-620x285

Kihagyva tehát a San Nicholas szigetet, 32 kilométert evezve a Catalina-sziget felé vette az irányt, ami szintén nem volt könnyű feladat.

Egy több mint három méter hosszú kék cápa csatlakozott féltávnál a kalandorhoz.
"Féltem, de a legijesztőbb mégis az volt, hogy mennyire kitartóan követett“ --- írta Morley.
Catalina elérése után véget vetett a túrának, és visszaevezett Kalifornia partjaihoz.
"Egyszer valaki biztosan megcsinálja. Sajnálom, hogy így alakult. Talán engedélyt kellene szereznünk a hatóságoktól, hogy kiköthessünk San Nicholason, és akkor újra megpróbáljuk.“ --- ezzel a gondolattal zárta kalandját a brit evezős.


Forrás: extrem.hu

Add a comment

Alkategóriák

2016 --- amikor előre senki sem tudja, mit fogok tenni és merre megyek.

2016 június 11-én a budapesti Margitszigetről elindultam egy telitömött, saját tervezésű és építésű kajakkal lefelé a Dunán. Csak nagyon kevesen tudták, hogy nem csupán a Gemencig megyek.
Mindent azonban még ma sem tud senki. Oka ennek olyan személyek magyarországi léte, akik az indulásomig gátoltak a munkáimban. Rengetegen voltak, csupán a rosszindulat dolgozott bennük a személyiségzavaraikkal együtt.
Utam dinamikusan alakul és egyáltalán nem én döntöm el a nyomvonalam mibenlétét, hanem a sors, melyet az indulásom alapozott meg.

A jelenlegi térképen látható nyomvonalakat, útpontokat utólag frissítem. Amint egy nagyobb szakasz elérte teljességét, azonnal jelezni fogom.