Somnium verum evadit --- Az álmok valóra válnak

Ebben a kategóriában olyan egyéni sportteljesítményekről lesz szó, melyek szégyenletes módon nem szerepelnek sűrűn a magyarországi ,,médiában'', ahol inkább ún. celebek és egyéb ,,gender nonkomform'' véglények uralják az agymosás műsorszóró fellegvárait.
Röviden elsőre ennyit, ami talán elég is...

012.03.26. A hajó átért utasával együtt, az elektromos herkentyűket Poszeidon elszólította

Rossz hír az örök kételkedőknek és kishitűeknek: most nem működik önigazolásuk, mely szerint egy ilyen terv csak rosszul végződhet. Rakonczay Gábor átért a hajójával együtt, vélhetően ebben a pillanatban vidám is, lába alatt olyan közeg van, amely nem hullámzik már.
A tervezettnél majdnem húsz nappal korábban ért partot, így kicsivel több mint 60 nap alatt teljesítette a távot, ami új magyar rekord.

Valószínűtlenül erős mágnes lehet az, ami odaát van.
De csak azokat a vasdarabokat rántja át a Nagy Kacsaúsztatón, akik belül is erős vasak.

Ez szép menet volt!

 

Add a comment

Érdekes cím ez, gondolom.

De bármikor valósággá válhat, ha egyikünknél esetleg megérdemelten beütne a ménkű'... Nos, a dolog sajnos nem tréfa, és kicsit epés merengeni azon, hogy esetleg valamelyikünk így járhat. Ezt az egészet mégis be kell vezetnünk, ugyanis most kivételesen nem tengeri kajakozásról lesz szó (vagy bájos kis kedvencünkről, a globlista plázaidiotizmusról), hanem valami egészen másról, amely megtörténhet velünk is.

Kabóca, régi barlangász barátunk egyre kevesebbet lát, de közben egyre komolyabb technikai felszereltséggel fut, azaz aktívan változtatja helyzetét A-ból B-be haladva, amely nem kifejezetten vakok számára kitalált sport. Mindemellett barlangászik is, és mivel régi barlangászok tudják, hogy egyes járatrendszereken akár lámpa nélkül is lehet kúszva-mászva haladni (léteznek vakok számára is barlangtúrák), esze ágában sincs feladni választott sportágait. Hiába: a barlang egy olyan cucc, ahol ha ismersz minden fogást, támaszt, lépést, este elalvás nélkül is végigjárhatsz területeket, mintha éppen odalent kolbászolnál. Ez nem olyan, mint mondjuk a vadvíz, ahol minden vízállásnál más jellegű a folyó...

Alábbiakban mindenki számára ajánljuk saját bejáratú blogját, melyből kedvcsinálóként idézünk is.

Idézet a futokaboca.blog.hu oldalról

kaboca
,,Szívem csücske a hosszabb futás, vagy ahogy néha érzem, a futva túrázás. Több motyóval, benne enni-innivaló, és néhány fontos apróság, és elindulva egyik helyről, megérkezve harminc-negyven kilométer után egy másik helyre. Csodálatos dolog, átsuhanni ekkora távon. Van, aki azt mondja, rohanás közben nem is lehet élvezni a természet szépségét. Ezt cáfolom. Így, vakon is. Ahol van kilátás, ott bőven van lehetőség nézelődni. Sőt! Mióta futok, rájöttem, hogy milyen szép így. Nem több, nem kevesebb, csupán másmilyen. A táj gyorsabban változik, jobban lehet érzékelni a domborzat változásait, a növénytakaró váltásait, a mikroklimatikus eltéréseket. Nem hiszed? Próbáld ki. Ha a piros jelzésen futok le Jánoshegyről Makkosmária felé, a Virág-völgynél érezni a hirtelen hűvöset. Gyalog nem vettem eddig észre ilyen erősen. A többi hely? Menj, próbáld ki magad is.''

...bővebben Kabóca blogjában (futokaboca.blog.hu) olvashattok egy valóban figyelemre méltó ember teljesítményeiről. (A blogja sötét hátterű, ezt még remekül tudja szerkeszteni ő is.)

Tulajdonképpen kajakoznia is lehetne, de nem tudom erről meggyőzni... Sebaj.

Fuss, figyelni fogunk!

Add a comment

Méder Áron: Békét és szelet! Három év alatt a föld körül

meder_aron_konyv

 

Egy huszonhat éves kalandvágyó fiatalember elképesztő vállalkozása. Útinapló egy első hallomásra lehetetlennek tűnő vállalkozásról: földkerülő vitorlásút egy alig hatméteres balatoni vitorlással.

A sztori…

az, hogy nincs sztori. Mivel naplót olvasunk, így valós eseménye nincs a leírásnak, csak a három év minden boldogsága, nyűgje. Szembenézés önmagunkkal, félelmeinkkel. Vágyaink és álmaink megvalósítása minimál anyagi beruházással. S persze jó adag bátorság (vakmerőség?), elszántság, s temérdek vállalkozó kedv.

Mitől érdekes?

Leginkább attól, hogy őszintén, különösebb kertelés nélkül „kapjuk az arcunkba” a valóságot: szép álom a rekorddöntő vállalkozás, ám három évet eltölteni egyedül, dacolva viharral, napsütéssel, éhséggel, szomjúsággal, röviden az elemekkel, s a legnagyobb baráttal-ellenséggel, azaz önmagunkkal. Nos, kevesen lennénk rá képesek. Ha nem történt volna meg, talán el sem hinnénk.

Imádni fogod,

ha faltad a Molnár Gábor, Széchenyi Zsigmond útleírásait, vadászatait. Ékes bizonyítéka annak, hogy a (magyar) kalandorok még nem haltak ki a Föld nevű bolygóról.

Ne olvasd el,

ha nehezen birkózol meg a naplóformával, illetve azzal, hogy helyenként – talán a lelki őrlődésnek köszönhetően – nehezen követhető a cselekmény, illetve a kronológiai sorrend felborul.

Jaffa Kiadó – Estkönyvek, 2940 Ft

 

Méder Áron – a Carina vitorlás kapitánya, földkerülő szólóvitorlázó. A Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnökként végzett. A Balatonon vitorlázást oktatott, tengeren 10 000 mérföldet hajózott le. 2006-2009-ben tavi méretű vitorlásán megtett világ körüli útja a hazai és nemzetközi tengeri szólóvitorlázók élvonalának karizmatikus egyéniségévé avatta.

 

http://meder.hu

 

Mit mond Áron önmagáról

Méder Áronnak hívnak, 1979 november 15-én születtem Budapesten. 2004-ben szereztem okl. villamosmérnöki diplomát a Műegyetemen.

Szeretek vitorlázni....

1990 óta rendszeresen vitorlázok. Számomra ez a túrázás és az amatőr versenyek. Ahol eddig vitorláztam: VMSE, SZTAKI SE, MAFC, TVSK. Igaz 1-2 évig versenyeztem is, de nem az én világom... Viszont az amatőr versenyeket mindig nagyon élvezem.

1998 óta oktatok rendszeresen a VMSE-ben, 2004 óta rendelkezem az ehhez szükséges képesítéssel is (Vitorlás Sportoktató). Sok embert tanítottam vitorlázni, és mindig eszembe jut az egyik kedvenc mondásom, hogy a tanítvány elhagyhatja a tanárát, de a tanár a tanítványát sohasem.

1994 óta tengereken vitorlázok: Horvátország, Görögország, Kréta, Ciprus, Olaszország és Franciaországban. Kiemelném Korzikát, Szardíniát és Elbát, mindenkinek ajánlom! Közel 10,000tmf-et hajóztam le különböző tengereken 12 év alatt. I. osztályú képesítéssel rendelkezem (URH rádiókezelő és GOC rádiós vagyok).

Hajóépítés és felújítás is érdekel nagyon. Lassan 1 éve újítom fel a hajómat:

Ezenkívül búvárkodok 1994 óta (CMAS **, 121 merülés). Merülési helyeim: Kopaszi-gát, Őskű, Ócsa, Tata, Bugyi, Hévíz, Horvátország (Istria, Senj, Krk, Korcula, Lastovo, Zlarin, Losinj, Selce, Solta, Maslinovik, Brzac, Ist, Cres, Kornati, Vis), Görögország (Athén, Kréta Bali, Antiparos), Olaszország (Capria szg.), Egyiptom (Sheab Tris, Shaab El-Erg, Malay, Big Sioul, Thistlegorn, Shaab Mohamoud, Sinai félsziget, Shaab Szabina, Umm Gamar, Shibna) és Galapagos.

Szeretnék egyszer elvitorlázni messzire.

 CARINA 19

 • A hajó neve: CARINA

Paraméterek:

 • Hosszított tőkesúly, amitől jobb a hajó iránystabilitása.
 • Vitorlázat: Slup
 • Hossza: 6m
 • Merülése: 1m
 • Szélessége: 2,2m
 • Tehát 1 kabin, ami a konyha, navigációs rész, szalon és hálókabin egyben
 • Árboc: 6,42m
 • Alsó árboc (Bum): 2,83m
 • Tömege: 1,1t
 • Anyaga: GFK (szendvics szerkezetű)
 • Normál nagyvitorla: 6,48 m2, Génoa: 9,79 m2, Fock: 6,77 m2
 • Vihar nagyvitorla: 1,62 m2 (40 csomós szélre, normál vitorla 25%-a), Vihar Fock: 1,08 m2 (50 csomós szélre, normál vitorla 15%-a)
 • A nagyvitorlám a bumra tekeréssel refelhető, az orrvitorlám is feltekerhető (plusz 2 teljes felhuzó kötelem van tartalékba, és egy felhúzó vihar fockhoz)
 • Befogadó személyek száma: 5
 • Építése éve: 1970 (Svájc)
 • Motor: Beépített 2 ütemű benzines motor (1981)
 • Propeller: Fix, 3 lapátos
 • Típusa: Yamaha (677 8 B)
 • Teljesítménye: 8,8 LE/ 5,9 KW
 • Üzemanyagtartály: 25 literes (tartalék tartály: 25liter)
 • Víztartály: sok kisebb kanna (20l,15l,5l), összesen 300 liter

 

 • Sebesség:

A maximális elméleti sebessége: 5,8 csomó; ez a hajó hosszából számolható ki...
Jeroen (holland vitorlázó, aki szintén boldog Carina tulajdonos) 7 csomós max. sebességet mért Carinájával április végén egy 7 Bf.-os szélben.

 • Paraméterei:

Vitorlafelület/vízkiszorítás =SA/D = 14.92; vagyis nyílt tengeri túracirkáló
Vízkiszorítás/vízvonal = D/L = 350 - 400; vagyis nagyon nehéz túravitorlás
Vitorlafelület/Nedvesített felület = SA/WSA = 2
A többi paraméterét Hasáb teltség (Cp), Nedvesített felület (WS) stb. nem részletezem

Több CARINA típus van forgalomban, és köztük nagyok az eltérések.
Például a merülésük 0,5 m és 1 m között, a tömegük 850 kg és 1,1 t között változnak, illetve a héj szerkezete és anyaga is különbözhet.


A Carina története:
1970-ben épült Svájcban.
1970-86: Valószínűleg valamelyik svájci tavon vitorláztak Vele.

Az utolsó svájci tulajdonosa Gerber Ueli. Érdekes, hogy 1 napon születtünk november 16-án. Gerber 1952-ben, én 1979-ben. (Pontosabban én 1979. november 15. és 16. között születtem éjfélkor, így Édesanyám döntötte el, hogy 15-e legyen...)
1986-92: Zürich-i tavon vitorláztak Vele, ebben a klubban: http://www.zyc.ch.
1992-96: Bóden-i tavon vitorláztak Vele.
1996 szeptemberében került Magyarországra.
1999 szeptemberében megvásárolta az előző tulajdonos.
2004 novemberében megvásároltam. Felújítottam kívül-belül. A HF beregisztrálja augusztus vége felé, és akkor 10 év után ismét lesz hajólevele...

Egy hajó fontos tulajdonságai (számomra):
- Stabilitás, borulásra való hajlama
- Úszóképesség, elsüllyeszthetetlen legyen (légkamrák)
- Tőkesúly nagysága és helyzete, dőlés és visszaálló képessége
- Gyorsaság és tömeg, menekülés vihar elől
- Szigetelés, vízhatlan legyen, ez főleg átforduláskor fontos
- Iránytartás, magától menjen
- Reffelési megoldások, gyors és könnyű
- Vitorlázat, nagy szélben is lehessen könnyen irányt tartani
- A hullámok becsapása elleni megoldások (a farban hosszú ideig tart a víz kiszedése, és így egyre sebezhetőbb a hajó becsapó hullámokra)

Egy kishajók fontos tulajdonságai (számomra):
- Könnyű kezelhetőség
- Kisebb terhelés a hajónak
- Nincs elég hely a felszerelésnek
- Lassú, tehát hosszú az út és ezért több vihar van
- Nehéz észrevenni
- Stabilitás problémák
- Borulási problémák

 


Carina és én
Az a tervem, hogy minimális kikötéssel, egyedül körbe hajózzam a Földet 2 év alatt Carinával (egy Carina 19-es típusú vitorláshajóval.)

Ez egy magyar rekord lenne, mint a legkisebb magyar földkerülő hajó.
Motivációm azonban nem elsősorban egy rekord felállítása. Gyerekkorom óta kötődök a tengerhez, a természethez. Több, mint 17 éve vitorlázok és évek óta ez az út az álmom és a célom.

Felszerelés:
1. Autopilot (Tillerpilot) Simrad TP10
2. Akkumulátor: 2db 40Ah, 12V zselés szelepes (SSB)
3. Akkumulátortöltő, ami 220V-ról tölt (kikötőben használatos)
4. Generátor: 3A, 12V (a motor hajtja, így a benzin mennyiségének korlátja miatt nem nagyon lehet használni)
5. Napelem (H-55 mini) Teljesítmény: 55W, Tömege: 4,6kg;
6. Szélgenerátor (Rutland 503 + HRS Regulator) Teljesítmény: 80W; Tömege: 3,6kg;
7. Mélységmérő (Plastimo Echotest II DEpth Sounder), vízálló 50m-ig;
8. GPS-ek (Garmin 72 és egy régi Magellán) és persze Szeksztáns(!)
9. Papír térképek a teljes útvonalról (kb. 100 térkép) + egész világ térképei digitálisan
10. VHF DSC radio (Cobra MR F55 EU)
11. HF radió (Icom)
12. Laptop
13. Kézi szélmérő (3000 típus)
14. Beépített sebességmérő, log és kompasz
15. Szivattyúk: Kézi szivattyú kapacitása: 0,7liter/löket; Elektromos szivattyú kapacitása: 15liter/perc
16. Óceáni Mentőtutajt (4 személyes, zsákos), Mérete: 68x38x26cm; Tömege: 24kg
17. EPIRB bója

Ezenkívül még felszerelésem a kötelező kiegészítő felszerelés kishajók tengeri üzemeltetéséhez. Minden típusból a lehető legkönnyebbet vettem meg, figyelembe véve a hajó méreteit.

Indulás időpontja: 2006. szeptember

Tervezett útvonal: Szlovénia - Gibraltár - Kanáriszigetek - Barbados - Panama csatorna - Galapagos szigetek - Polinézia - Fidzsi szigetek - Indonézia - Karácsony szigetek - Seychelle szigetek - Ádeni öböl - Vörös tenger - Szuez - Alexandria - Szlovénia

 


Felújítás:

Talán a világon a legszebb dolog, egy öreg rossz állapotú hajót felújítani. A felújítás kicsit újraélesztést is jelent, mint tudjuk a hajóknak van lelkük...
Egy alapos felújítás után minden egyes csavar és kis részlet jól ismerhető a hajón, ami egy komolyabb út során nélkülözhetetlen. Én ezért is vágtam bele ebbe az egész felújításba, hogy a hajót és a technológiát is teljesen átfogóan megismerjem.
Sok minden mást is tanultam még a felújítás során: türelmet és a munka tiszteletét!
Anyagilag persze nem éri meg felújítani egy öreg hajót, de ezt már az elején tudtam.
Carina 2004 novemberében került hozzám. A hajó felújítását, felkészítését 2005 tavaszán kezdtem el, és 2006 nyarán fejeztem be.
Kicseréltem a kormánylapátot és szkeget. Majd utána a tőkesúlyt és a héjának bizonyos részeit megerősítettem. A horgonykamrát megszűntettem, és egybeolvasztottam a kabinnal. A motort egy barátommal teljesen szétszedtük és leellenőriztük minden részét, néhány tömítést és a vízpumpát ki is cseréltük. Majd egy ismerős lefestette az egész hajót. Minden veretet leellenőriztem és néhány esetben ki is cserétem azokat. A belső bútorzatot kiegészítettem egy dupla szekrénnyel és egy plusz ággyal. A konyhában a gázfőzőt lecseréltem, a gázpalackokat a hátsó kabinban helyeztem el. A hátsó kabinban két zárható polcrekeszt készítettem. Minden ablakot lecseréltem. Alapvetően a hajó minden részét alaposan leellenőriztem és a célnak megfelelőn átalakítottam.

Elérhetőségem:
Méder Áron
E-mail: aron [KUKAC] meder [PONT] hu
Tel: 06 20 354 3994, 06 1 246 55 34

Add a comment
Ulmból indult és egészen a Fekete-tengerig hajózik egy német pár a Dunán egy túrakajakkal. A jégzajlás miatt most Pakson vesztegelnek, sátorban alszanak a hajókikötőben.

Veronika Janke és Matthias Riedel Heidelbergből Ulmig kerékpáron utazott, ott szálltak vízre október 13-án. A bicikliket az 5,2 méter hosszú túrakajakjukon viszik magukkal, mert azt tervezik, hogy a Duna torkolatától két keréken folytatják útjukat egészen a Bajkál-tóig.

Korábban kerékpárral már jártak Magyarországon, ami mély nyomot hagyott bennük, szerették volna újra látni. Veronika pedig Ázsiában is volt, s az utazás felkeltette érdeklődését más népek kultúrája iránt. Így született meg a különös kaland ötlete.

A huszonhat éves lány asztalos, harmincéves barátja pedig nyáron fejezte be egyetemi tanulmányait. Miként az MTI-nek elmondták, azért nem vártak tavaszig, a jó idő beálltáig, mert útjuk akár két évig is eltarthat, s ezalatt nem lehet elkerülni azt, hogy télen is vízen legyenek.

A hideg eddig nem okozott gondot nekik annak ellenére, hogy az elmúlt napokat kivéve reggeltől estig vízen voltak, az éjszakát pedig sátorban töltötték. Matthias elmondta, hogy napjaikat többnyire evezéssel töltik, és a természet szépségében gyönyörködnek. Ha nagyobb városba érnek, megnézik annak nevezetességeit.

Az eltelt hetek során mindenütt kedvező fogadtatásra leltek, segítő szándék fogadja őket. A tisztálkodás sem okoz gondot, többnyire hajókikötőkben, csónakházakban vagy - mint Pakson is - uszodában van lehetőség fürdésre.

Pakson a terv szerint nem időztek volna, de a jégzajlás miatt meg kellett állniuk. Kényszerpihenőjükön újabb kellemetlenség érte őket, ellopták személyes holmijuk egy részét és irataikat. (vélhetően cigány besurranók) Az atomvárosban a kompkikötőnél vertek sátrat, és most arra várnak, hogy biztonságosan hajózható legyen a folyó, esetleg előkerüljenek a személyes iratok. Veronika és Matthias azt tervezi, hogy a következő hosszabb pihenőt Belgrádban tartják majd.

Forrás:
AFP/Paul Ellis, origo.hu
Add a comment

Alkategóriák

2016 --- amikor előre senki sem tudja, mit fogok tenni és merre megyek.

2016 június 11-én a budapesti Margitszigetről elindultam egy telitömött, saját tervezésű és építésű kajakkal lefelé a Dunán. Csak nagyon kevesen tudták, hogy nem csupán a Gemencig megyek.
Mindent azonban még ma sem tud senki. Oka ennek olyan személyek magyarországi léte, akik az indulásomig gátoltak a munkáimban. Rengetegen voltak, csupán a rosszindulat dolgozott bennük a személyiségzavaraikkal együtt.
Utam dinamikusan alakul és egyáltalán nem én döntöm el a nyomvonalam mibenlétét, hanem a sors, melyet az indulásom alapozott meg.

A jelenlegi térképen látható nyomvonalakat, útpontokat utólag frissítem. Amint egy nagyobb szakasz elérte teljességét, azonnal jelezni fogom.