Somnium verum evadit --- Az álmok valóra válnak

Ebben a kategóriában olyan egyéni sportteljesítményekről lesz szó, melyek szégyenletes módon nem szerepelnek sűrűn a magyarországi ,,médiában'', ahol inkább ún. celebek és egyéb ,,gender nonkomform'' véglények uralják az agymosás műsorszóró fellegvárait.
Röviden elsőre ennyit, ami talán elég is...

Végvári Tamás 2012. október 5-én délután elindult a törökországi Isztambulba, hogy folytassa Európa tengerparti kontúrját követő útját.

Annyi már kiderült, hogy tengeri kajakos szempontból nézve a török be- és kilépés amolyan terra incognita. Eddig csak motorosokkal, vitorlásokkal, meg persze a tranzit forgalommal keltek át a Boszporuszon, Dardanellákon az emberek. A vízi forgalom elképesztő, kétpercenként jönnek-mennek a nagyobb hajók, Európából Ázsiába hobbi-szintű kajakozással átkelni csak jól végiggondoltan lehet.

A fontosabb eseményekről itt is olvashattok majd mint eddig, de a forrás még mindig ugyanaz: http://kajakkaleuropakorul.hu --- ezt nézzétek a jövőben is, ne mást!

Add a comment

vagvari-tamas

 Mai rohanó világunkban nem múlik el idő, hogy legalább két ember ne legyen kinn vízen. Most ismét ketten lesznek odakinn (ez a szám már konstans lesz...?), egyik Méder Áron (http://meder.hu) második Földkerülgető útján egy vitorlással, holnaptól pedig Végvári Tamás kerül a mozgó közeg felszínére egy gyorsjáratú kajakkal. Útvonala a tervek szerint Európa partvonulata lesz. 25.000 (huszonötezer) kilométer Budapesttől, pontosabban a Luppa-szigettől a Dunán, a Fekete- és a Földközi-tengeren, az atlanti partvidéken át az északi sarkkörön túl Norvégia “tetejéig”, a Nordkinn-fokig.

Fraktálgeometriai ismereteink alapján a térképek partvonala erősen egy törtdimenziós alakzat képét mutatja, egyáltalán nem mindegy, milyen "felbontásban" tekintünk egy térképre. Így lehet az nagyon hosszú is, de nagyor rövid biztosan nem. (további matematikai ismeretekhez látogass egyéb weboldalt) 

A feladat tehát adott, kíváncsian várjuk a szombati indulást, és a tervezett szakaszok megvalósításának túranaplóit. Nem egy tapasztalatlan emberről van szó. Régebben (talán 17 éve) a tanulmányai elvégzése után szinte azonnal elindult a dél-amerikai Tűzföldre, ahol minden, országunkból oda áramló vadvízi kajakos előtt evezett egy szép nagy tengeri kört. Később a hazai vadvízi kajakozás úttörói között volt jelen.

---------------------------

Budapesten ma, 2012 IV. 14-én, szombat délelőtt 11 óra után keresztülhaladt egy 3 fős hajókaraván. Egy kompozit kajak, egy saját építésű, grönlandi baidarka és egy polietilén, rotációs öntéssel készített kajak. Három külön technológia. Csendben haladtak el a Margitsziget mellett, egymástól egyenletesen szétszóródva jöttek lefelé. Az ember ilyenkor elkezd gondolkodni, kis, apró nélkülözhetetlen tárgyakat aggat a távozó hajók egyikére. Lepkehálót, nyúl formájú lufit, apró plüss állatokat, sípoló gumicsirkét, tolómérőt, kötőtűt, egy macskát az egyik deckfedél alá, egy gyorséttermi tálcapapírt , meg egy horpadt bádog vödröt a hajó után, hogy izgalmas legyen a dolog a pesti szakaszon. Csupa nélkülözhetetlen kelléket, ahogy illik. A három, valóban tekintélyes kajakos és a hajójuk néhány kisebb megállás után tovább ment lefelé, hogy később a baidarka és a polietilén kajak magára hagyja a kompozit kajakot. Ettől kezdve kajak és utasa legjobb társai a felhők maradnak, melyek kisebb-nagyobb számban végig elkísérik, hol árnyékot adva, hol vizet.

---------------------------

Az élet akkor szép ha zajlik...

Kívánunk az úthoz sok sikert!

 

Add a comment

Heyerdahl-agyú Éles Lackó barátunk nemrég deportálta önnön testét Peruba, ahol különleges tanulmányokat végzett a helyi bennszülöttek tengeri kajakozási szokásainak terén. Onnan küldi nekünk az alábbi szemléltető ábrákat, melyből levonhatjuk a tanulságokat.

IMG_1967aaa

Először is Thor Heyerdahlnak igaza volt abban, hogy a magasra felívelő hajóorr sok ezer éve bevált technika arra, hogy a hajótest a szemből jövő óriási hullámokra fel tudjon futni, azaz el lehessen indulni a nyíltabb vizekre halászni, vagy csak szimplán kolbászolni (mint ahogy kutyánk is teszi a kertben az itt-ott elrejtett kolbászdarabkákat kutatva).

Elgondolkodtató, hogy bizarr körülményekre ilyen olcsón is ki lehet hozni kajakot. Tulajdonképpen ezek a mai modern sit-on-top kajakoknak is megfelelnek, melynek alapelve, hogy ha megtelik vízzel, az alul ki is folyik...

Add a comment

Magyar kajak világbajnok az Északi-sarkon
2008. 10. 23. 11.00

expedicio1

A 2008-as esztendő legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó expedíciója Lewis Gordon Pugh nevéhez fűződik � az angol környezetvédő és tengerjogász a világon elsőként, kajakkal jutott el az Északi-sarkot borító, összefüggő jégtakaróig.

Az extrémsportember ezer kilométerre, a 81. szélességi fokig közelítette meg Földünk legészakibb pontját. A kalandnak magyar szereplője is volt, Pugh társaként a hétszeres kajak világbajnok dr. Hegedüs Róbert is részt vett az embert próbáló küldetésben. (Nevét a magyarországi sajtó akkoriban meg sem említette.)

Pugh mostani akciójával a globális felmelegedés miatt egyre fogyó északi jégtakaróra hívta fel a világ figyelmét, de kajaktúrájának volt egy másikexpedicio4 üzenete is: a Föld kincsei, melyek nem egy adott ország területén találhatóak, nem tulajdoníthatóak ki önkényesen, egy ország vagy hatalom által. A Föld tartalékainak kiaknázása, kitermelése kizárólag közmegegyezés által történhet. (Tavaly Oroszország önkényesen kitűzte zászlaját az Északi-sark alatti tengerfenékre, szimbolikusan kisajátítva azt magának.) A 81. sarkkört elérve, Lewis Gordon Pugh és dr. Hegedüs Róbert kitűzte a világ összes zászlaját, jelezvén: az Északi-sark mindenkié!

--- Miután 2003-ban abbahagytam az aktív sportot, elfogadtam a dél-afrikai kajak-kenu szövetség ajánlatát, s Fokvárosba szerződtem edzőnek. Az volt a feladatom, hogy a versenyzőket felkészítsem a pekingi olimpiára, amit úgy érzem, meg is oldottam. Közben magánórákat is adtam, ekkor ,,esett be'' hozzám Lewis Gordon Pugh, aki azt kérte, készítsem fel legújabb expedíciójára: kajakkal szeretne eljutni az Északi-sarkkört borító, összefüggő jégtakaróig. Az edzések során barátság alakult ki köztünk, s Lewis felkért, vegyek részt én is az expedícióban. A küldetés céljaival maximálisan egyetértettem, így természetesen rögtön igent mondtam. Nem hezitáltam, tudtam, még egy ilyen lehetőségem nem lesz az életben --- válaszolt dr. Hegedüs Róbert arra a kérdésre, hogyan került a mindig kalandra vágyó angol csapatába.

 

Add a comment

Talán vannak még néhányan akik nem hallottak róla, hogy magyaroknak is sikerült átevezniük a Nagy Kacsaúsztatót, az Atlanti-óceánt. Nekik is szól az alábbi összevont írás, amely beszámol arról, hogy néha egy óceán-átevezés ,,egyszerűbb'', mint az Adria átevezése Horvátországi indulással...

Pálos Andrea és Rakonczai Gábor, az általuk tervezett és épített óceánevezős-hajó, a Tűzhangya fedélzetén és az evezők mögött, teljesítették tervüket.


tuzhangyan

Két fiatal hajós, a Budapest Evezős Egyesület tagjai Pálos Andrea és Rakonczai Gábor, az általuk tervezett és épített óceánevezős-hajó, a Tűzhangya fedélzetén és az evezők mögött, teljesítették tervüket. Pálos Andrea és párja, Rakonczai Gábor saját tervezésű és kivitelezésű tengeri evezős hajójukkal, 2007. január 9-én a Kanári-szigeteki Gran Canaria Pasido Blanko kikötőből indultak útnak azzal a céllal, hogy átevezik az Atlanti-óceánt. Úti-céljuk az Antigua, English Harbour kikötője.

Magyar csapatnak ez eddig még nem sikerült, magyar színekben tehát elsőként evezték át az Atlanti óceánt.
Add a comment

Alkategóriák

2016 --- amikor előre senki sem tudja, mit fogok tenni és merre megyek.

2016 június 11-én a budapesti Margitszigetről elindultam egy telitömött, saját tervezésű és építésű kajakkal lefelé a Dunán. Csak nagyon kevesen tudták, hogy nem csupán a Gemencig megyek.
Mindent azonban még ma sem tud senki. Oka ennek olyan személyek magyarországi léte, akik az indulásomig gátoltak a munkáimban. Rengetegen voltak, csupán a rosszindulat dolgozott bennük a személyiségzavaraikkal együtt.
Utam dinamikusan alakul és egyáltalán nem én döntöm el a nyomvonalam mibenlétét, hanem a sors, melyet az indulásom alapozott meg.

A jelenlegi térképen látható nyomvonalakat, útpontokat utólag frissítem. Amint egy nagyobb szakasz elérte teljességét, azonnal jelezni fogom.