Extrémadó, biztosítások, egyéb anomália

Csak úgy, mint a jelenlegi gazdasági háború összes áldozati országába, hazánkba is begyűrűzött a biztosítótársaságok pénzéhes lobbija, akár egy hívatlan kígyó.
Annak idején, amikor a kizsákmányolók kis csoportja politikai és gazdasági uralmának kormányrendelete 2006-ban megtörtént, szinte mindenki felhördült, értetlenül szemlélve az eseményeket, a szakmai indokokra rákérdezve --- de a dolgok válasz nélkül maradtak, illetve valami csúsztatás-sorozattal lekerült a napirendről.
A média még hatalmas visszhanggal kiemelte a barlangkutató geológusokat a bűvös körből, és ezzel az ,,igazságszolgáltatás'' a közemberek, abszolút laikusok felé megtörtént. Más kérdés, hogy a médiademonstráció után a barlangkutatók maradtak ,,extrém sportolók''...
  • Egészségesen akarsz élni?
  • Olyan sportot vlasztottál, amely alapján idehaza meg vagy bélyegezve?
  • Télen snowboard van a lábadon?
Ez utóbbi esetben is extrém sportolónak minősülsz (még tanpélyán is), mely szerint baleset esetén más kategóriába sorolnak a kórházi ellátásban.
Egy olyan dologról lesz itt szó, melynek töredékéért az egyik legkeményebb hajós nemzet, a görögök már fél Athént szétvernék kicsi szilánkokra. Ennyit a szakmai kollégiumok és a többi névtelen sügér munkájáról: a lobbizó Generali meg a többiek odatolták a kötvényüket és törvényt alkottak egy biztosító társaság belső szabályzatából, csupán azért, hogy a sok agymosott ember még többet fizessen a semmiért.

Itt olvasható a 2006. decemberi törvénymódosítás és annak vágatlan története, amely létrehozott egy jogfosztott kasztot a társadalomban.
A források nagy része törlődött az internetről, mintha a kormányrendelet létrehozásának nyomait szándékosan el akarták volna tűntetni. Ez van. Abszurdisztán, 2009. Avagy maradj otthon, nézd a tévét, sörözzél, olvasd az agymosó bulvársajtót és csak tömegsportokkal foglalkozz...

ha tovább olvasunk alább ebben a felemelő témában, ma már ne igyunk kávét...

Ha azt hittük, hogy a 2006-os extrémbiztosításokkal kapcsolatos dolgok befejeződtek, tévedtünk.

Bizonyára már tudomást szereztetek róla, hogy például az Atlasz nevű biztosító társaság megszüntette a egyes sportok biztosítási lehetőségét az utasbiztosításán belül. Ugyanez figyelhető meg a többinél is. Talán rájöttek hogy nincs baleset, nem éri meg fenntartani az ügyintézések plusz költségeit? Nem tudjuk.

A Vitalitas-nál sem minősül ún. finanszírozott sporttevékenységnek az extrém- és a technikai sportok. A többi biztosító társaság neve és ezzel kapcsolatos tevékenysége még nem került megtekintésre, azt hiszem aktív linket sem fogunk ide berakni, melek a hivatkozott forrás-oldalakra mutatnak.

Érdekes az egész hátterében futó folyamatos kampányolás is. Ebből szemezgetünk néhányat, itt külön megjelölve a forrást (melyen érdemes megnézni a hirdetőket, melyek valószínűleg eltartják az ppen aktuális weboldalakat...)

http://www.biztositastolcson.hu/hun/maganszemelyeknek_sportbalaset_biztositas.php

,,Ha sportol, akár hobbiból, akár versenyszerűen bármi megtörténhet... ezt Ön is tudja.''

Érdekes mondatsorozat olvasható egy weboldalon:

http://www.utazaselott.hu/extrem-sport.html#rafting1

,,Magyarországon több tucat cég van, amely azt állítja, hogy rafting utakat szerveznek, azonban ez a sport nem véletlenül került be az extrém kategóriába. Egy gyakorlott vezetővel persze minimális a veszély, de ehhez tudni kell, hogy a túravezetők tettek-e hivatalos vizsgát. Engedélyük nagyon komoly szakmai bizonyítványt jelent, tanúsítja, hogy gazdája több tanfolyamot elvégzett, és emellett folyamatosan képezi magát. Hazánkban körülbelül 25-30 ilyen képzett túravezető van, általában a legnagyobb cégek kötelékében, de ez nem törvényszerű.''

...azaz a cikk szerint a kisebb cégeknél nagyobb valószínűséggel szenvedhet valaki ún. extrém sport balesetet? Ez miféle logika? Ilyen stílusban csak azok fogalmaznak, akik semmit sem képesek elhinni csak akkor, ha jelentős pénz áll a háttérben...

Zárszóként csak ennyit kérdeznénk, alkalmazkodva a biztosítások szellemi színvonaalához:

Ha a repülő repül, a hajó miért nem hajol?

Add a comment
Bizonyára emlékszünk még Horváth Ágnes asszony (szdsz) bábjátékának hatásaira, mely szerint a Molnár Lajos vezette magyarországi egészségügy csodálatos tevékenysége eredményeképpen az aktív sporttevékenység közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását. De nemcsak tőlük, hanem a pl. a barlangi kutatóktól is, akik véletlenül sem csupán a sport miatt jutnak föld alá.


A nyolc éves kormányzati anomália-rendeletek után a jelenlegi kormányhoz fordul Erőss Zsolt és Kollár Lajos hegymászó, mert azt szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a 2006-ban megálmodott biztosítási lobbi eredményét, a 2007-es törvényt, amely az extrém sportot űzők megbélyegzéseképpen mind a mai napig él oly módon, hogy egyes vadvízi kalandtúráztató cégek még hirdetik is a biztosítók szenzációs ajánlatait...

Erőss Zsolt és Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a ,,jogszabályt'', amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását. A hegymászók ennek érdekében az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak.

A Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter idején hozott rendelkezés (megtámadhatatlan kormányrendelet) szerint, ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, az egyéb beavatkozások --- műtétek, rehabilitációs szolgáltatások --- árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie. Természetesen a jelenlegi sajtó sem taglalja a kormányrendelet születésekor már tapasztalt szakmai hozzánemértést, és a biztosítók lobbiját sem.

A két hegymászó a Magyar Nemzetnek azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a jogszabály az aktív életet élő embereket bünteti, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet.
Most jön a csúcs, ami elveszi mára az életkedvedet
Egy közismert (jelen) kormánypárti lap szerint (2011. június 23. !!!) a hamburgeradó mellett be kellene vezetni az úgynevezett extrém adót is. Eszerint például az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt balesetet okozóknak és az extrém sportok űzése közben megsérülőknek saját forrásból, esetleg külön biztosításból kellene fizetniük az egészségügyi kezelés költségeinek nagy részét.
A társadalombiztosító csak a közvetlen életmentés és az állapot stabilizálásának költségeit állná, az egyéb beavatkozásokat –-- például a rekonstrukciós műtéteket, illetve a rehabilitációt --– az érintettnek kellene fedeznie. Így ez az összeg is az egészségügybe kerülne, hasonlóan a hamburgeradóhoz.

Mire várhatunk tehát?

Akik eddig kibújtak a biztosítótársaságok által még az MSZP-SZDSZ-korszakban kilobbizott lehetőségek alól, azok számára véglegesen kötelezővé teszik extrémadó címén ezt a jelenést. Elgondolkodtató, hogy ha mondjuk a félkezesnek nevezett vitorlázást a görögöknél megadóztatnák ilyen címen, másnapra Athén utcáin hány kirakat és autó maradna épen.

Várjuk a sportszövetségek érdekvédelmi fellépéseit, szakmai hozzáállásuk jártasságát igaazoló, hatásoos fellépéseit, nyilatkozatait, javaslatait, egyebeit. Reméljük, hogy mindez (a közismert jelenlegi kormánypárti lap részéről) csak egy rémhír, ezt a kisebb, bekeretezett írást meg nemsokára véglegesen eltávolíthatjuk innen, az ízes stílussal együtt.

Természetesen minden egyéb informciót is várunk ezen témakörben, csakis az igaz ügy érdekében.

-----------

Újabb forrás:

Egyelőre úgy tűnik, mégsem lesz extrémadó. Az egészségügyi államtitkárság nem foglalkozik a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület javaslatával, amely szerint azoknak, akik extrém sport űzése közben sérülnek meg, vagy ittasan, esetleg gyorshajtással balesetet okoznak, saját pénzből kellene állniuk a gyógykezelésük egy részét. Az extrém sportokat űzők szerint a javaslat egyébként diszkriminatív, ráadásul veszélyes is.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület szerint az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt balesetet okozóknak és az extrém sportok űzése közben megsérülőknek saját forrásból, esetleg külön biztosításból kellene fizetniük az egészségügyi kezelés költségeinek nagy részét. Kollmann András újságíró, extrém sportoló siklóernyőzik, snowboardozik, legutóbb pedig Erőss Zsoltékat kísérte el a Himalájára. Szerinte diszkriminatív a javaslat, amelynek más veszélyei is vannak. „Ez a mutyizást, és az esetek eltussolását idézi elő” – véli Kollmann. Szerinte a magyar sportolók kiváló eredményeket érnek el, gyakorlatilag támogatás nélkül, saját pénzből.

Az egészségügyi államtitkárság a javaslatról annyit mondott az MTI-nek, hogy nem foglalkoznak az extrémadó kérdésével. Igaz korábban a szintén az egyesület által felvetett hamburgeradó ötletét is felvetették.

(Forrás: atv)

Nyílt kérdés:

Kérlek olvasd el ismét a legutolsó két mondatot! Ezután várható, hogy az eddigi kormányrendeletet is eltörlik, vagy ez az egész médiamizéria megint csak egy feszültséglevezetés, a biztosítók lobbija meg marad a helyén...?

Add a comment