Válogatott tanulmányok, pellengérre állítások

Elmebeteg, skizoid ömlengések, egyebek, meg néhány talán érdekes írás, amely nem feltétlenül a tengeri kajakozásról szól. Személyiségzavaros túravezetők, konzumidióta divathullám a szóhasználatban, a fogyasztói társadalom és egyéb lélekemelő marhaság.
Mert kell neked.
Most.

Fogyasztói társadalom –-- problémák amikre figyelni kéne

A fogyasztói társadalmat az tartja fent, hogy a termelés iszonyú iramban löki piacra az új termékeket, a fogyasztók pedig óriási sebességgel cserélik le régi cuccaikat újakra. Hogy ez meddig tartható fent, talán egy másik gondolatmenet témája lehet, most viszont más szempontokra térnék ki. Mégpedig arra a kérdésre, hogy miért is hajlandóak az emberek új és új dolgokat vásárolni.

Első és talán legkézenfekvőbb ok, amiért új dolgokat veszünk, az az, hogy a régiek meghibásodnak és alkalmatlanokká válnak arra a célra, amire gyártva voltak. A mosógép tönkremegy, a ruha kilyukad. Ekkor az első dolog, ami eszünkbe jut, az az, hogy új darabok után nyálazva kutatunk pótlásért. Egyre kevesebben gondolnak arra, hogy egy cipőt meg lehet varrni, illetve egy hűtőgépet meg lehet javítani.

A második ok, ami miatt új dolgokat vásárolunk az, hogy a még működő készülék, felszerelés már nem felel meg elvárásainknak. A ruha kimegy divatból, a számítógép nem bírja már az új programokat. Ebben az esetben is igazoltnak látjuk vásárlási lázunk kiélését, hisz a régi termékek már nem kielégítőek. És itt jönnek be a képbe az eladó cégek, akik ezt a jobb, újabb utáni vágyat készségesen hajlandóak kielégíteni. És ezzel nem is lenne gond.

A baj ott kezdődik, hogy ezt a folyamatot kezdik ők generálni. Minél nagyobb egy ilyen eladó-forgalmazó cég, annál gátlástalanabb. A reklámok nagy része párhuzamosan mutatja be, rejtve vagy hangsúlyosan, a régi és új termékek közötti különbséget. Erre a legtöbb ember aki megengedheti, hajlandó még használható és jól működő tárgyait lecserélni egy újabbra, nagyobbra.

A harmadik ok, amiért az emberek új termékeket vásárolnak az az, hogy szükségük van valamire, ami eddig nem volt nekik. Alapjába véve ez a legtermészetesebb folyamat, de ez az a hely is, ahova a termelő / eladó cégek a legjobban belekontárkodnak.

Megmutatják, amit még sosem láttál, és rávezetnek arra, hogy kell a ,,cucc'' neked, szükséged van rá.

Mert mi is az, amire valóban szüksége van az embernek? Erre a kérdésre próbál az eladó válaszolni a vásárló helyett, úgy hogy minél több klienst megfőzzön. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki vásárolt olyan cuccokat, amire valójában nem volt szüksége és utólag csak kallódtak a házban.


Mert meggyőznek az árú kivitelezésével (lásd iPod), csomagolásával, és mindenek felett az árával. Régebb a 2999.99 típusú árak voltak a jellemzőek, manapság a 11 lejes árak a hódítóak. Mennyire meggyőző lehet, amikor egy termék ára 2 lej és mégis kapsz valamit. Az embernek pillanatok alatt megnyílik a pénztárcája. Így működnek a kínai üzletek is. Mindenki tudja, hogy a termékeik minősége pocsék mégis, szívre a kezet, ki az aki nem vásárolt már csecsebecséket ilyen üzletekben csak azért mert lélekfájdítóan olcsók voltak?

És még egy utolsó gondolat az árakkal kapcsolatban. A nagyobb cégek eldönthetik, hogy mit vásároljanak az emberek. Megvan a hatalmuk hozzá és élnek is vele. Minden áruházláncban vannak árleszállítások, amikor adott termékeket 20-40% vagy akár nagyobb megtakarítással vehetnek meg a vásárlók. Ekkor a kliens nem csak hogy inkább ezt a terméket választja a konkurens márkák közül, hanem sok olyan van, aki eredetileg nem tervezte ilyen termék beszerzését, viszont látva a pazar lehetőséget megveszi azt. Vagy ha nem is, sok van akiben ott matat a kis ördög, hogy talán mégis jó lett volna megvenni, főleg ha idővel szüksége is lett a termékre. Így legközelebb már könnyebben megfőzhető lesz az újabb árleszállítások esetén.

És hogy miért nagy probléma ez? Azért mert a nyersanyagforrások végesek, míg a szemétdombok a felhőket súrolják. Az emberek nehezen fogják fel, hogy nem élhetik túl a természetet.

Add a comment

A kezdet mindig zavaros.

Turbulens közegben ritkán megy valami célirányosan, a dolgok végét pedig a gravitáció jelenti: előbb-utóbb mindenki odalent marad. A megtett út minőségét viszont nem csupán mi magunk, hanem környezetünk is meghatározza és az a kezdőlöket is, amit induláskor kaptunk.
Ennek szellemében nézegessünk egy turbulens embertársaságot, csak úgy röptében, például egy tengeri kajakos túrán sündörögvea parton...

Ez a cikk olvasásra alkalmatlan ömlegnést tartalmaz, kérlek nehogy elolvasd, mert a végén még keresni fogod a szöget, hogy mélyrehatóan belenyúlj a konnektorba...

Add a comment

Az emberek megismerése jelentős áldozatot követel attól, aki célul tűzte ezt ki. Mindannyian elkezdtük ezt a születésünk pillanatától kezdve. A tengeri kajakosok, vadvízesek közé is begyűrűzhet az a féregként utat törő, ,,polkorrektül'' fogalmazva körbetartozásnak nevezett jelenség, amely (reálisan fogalmazva) valójában inkább egy lánctartozás. Nem árt megismernünk azon embertársaink lelkét, akiknek ezt köszönhetjük, hogy aztán időben elkerüljük még a lábnyomát is.
Miről van szó? Valaki, vagy valamilyen erő odafent, a vállalkozási létra tetején egyszerűen leállítja a pénzek kifizetését, inkább forgatja, majd jól késve mégis kifizeti, ha éppen erre ráér. A jelenség megér egy tanulmányt, mert bárkit érinthet a dolog. Abban az esetben, ha nem szeretnél gusztustalan szavakat olvasni, kérlek hagyd ki ezt a cikkecskét, mert nem fogsz tudni aludni...

Add a comment