Természetvédelem

Különleges élőlények felfedezésétől a ciánszennyezésig minden, ami természetvédelemmel illetve annak károsításával kapcsolatos. Olvashatsz ciánszennyezésekről, olajszállító tankerek katasztrófájáról, vagy egyéb felemelő, a napodat csodálatosabbá tevő jelenségekről.
A Dunakeszi-tõzegtavakat Újpest északi határában találjuk, a Dunakeszi-alsó vasútállomással egyvonalban. Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület amely a kis tavak kialakulását is lehetõvé tette. Az eredetileg nagy kiterjedésû nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Az ingoványos terület és a nyáron tömeges szúnyogfajok távol tartották az embereket, így a terület élõvilága az utóbbi évtizedekben is érintetlen maradt, az idelátogató horgászokon és kirándulókon kívül mások nem zavarták meg a természet csendjét.

...aztán megjelentek a munkagépek.

Az alábbiakban dr. Kriska György, ELTE TTK vizes élõhelyeket kutató adjunktusának írását olvashatjátok. A témával foglalkozó internetes oldalak: National Geographic, Greenfo, NOL, Vastagbor, Critical Mass
Add a comment

A Föld felszínének egyharmadát borító óceánok mindannyiunk közös öröksége. Fontos szerepet játszanak az ember létfenntartási rendszerében --- élelmet és oxigént szolgáltatnak. A hosszú élelmiszerlánc --- a fenék mikroszkopikus növényeitől a felszín válogatott, fogyasztható halaiig --- létfontosságú, jó minőségű fehérjével látja el az emberiséget. Így a szennyezés éppúgy veszélyezteti az emberi táplálkozást, mint a tengeri életet.

Az óceán sokáig túl nagy volt ahhoz, hogy az ember átfogja, és sokáig úgy gondoltuk, hogy. elég nagy ahhoz is, hogy az ember kárt tehessen benne. De az emberi tevékenység mostanra annyira kiterjedt, hogy már jóvátehetetlenül károsíthatja a tengereket is. Az emberiségnek nem érdeke ugyan, hogy több szennyvíz jusson az óceánba, mint amennyit az képes feldolgozni. Az egyes szennyezők --- legyen az egy ország vagy egy vállalat --- gazdasági haszna azonban lényegesen nagyobb a szennyezés költségeinél, ezért semmi vagy alig valami ösztönöz az önmérsékletre. A ,,közlegelők'' tragédiája ma már az óceánokat is sújtja.

(Forrás: www.kia.hu )

Add a comment

tisza cian 2000

Ugye emlékszünk még?

Nagybánya (a mai Romániába eső Baia Mare) térségében az AURUL Rt. román-ausztrál vegyesvállalat ülepítő tavának gátja 2000. január 30-án kb. 22 órakor, mintegy 25-30 méteres szakaszon átszakadt, ily módon cca. 100-120 ezer m3 cianiddal és nehézfémmel rendkívüli mértékben terhelt szennyvíz került a Zazar- és Lápos-patakokba, ahonnan a Szamoson keresztül a Tiszába jutva a Magyarországon eddig regisztrált legsúlyosabb vízszennyezést okozta. A nemzetközi vizsgáló bizottság álláspontja szerint a szennyezést emberi hanyagság okozta! ( Forrás www.terra.hu/cian )

Az esemény megismétlődhet, újraindulhat a tiszai ciánszennyezést okozó bánya.

Add a comment