Természetvédelem

Különleges élőlények felfedezésétől a ciánszennyezésig minden, ami természetvédelemmel illetve annak károsításával kapcsolatos. Olvashatsz ciánszennyezésekről, olajszállító tankerek katasztrófájáról, vagy egyéb felemelő, a napodat csodálatosabbá tevő jelenségekről.

A klímaváltozás kifejezés már eleve rosszul hangzik, de egyes tengeri fajoknak még rosszabbul fog hangzani --- a szó szoros értelmében. A savasodás lehetővé teszi, hogy a hang hatékonyabban terjedjen a víz mélyén: 70 százalékkal nagyobb távot lesz képes megtenni. A bór ionok az alacsony frekvenciájú hangokat nyelik el, ám a savasodással csökken a számuk, így a hangnak könnyebb terjednie.

Ha 8,2-ről 0,6 egységgel csökken a jövőben az óceánok pH-értéke, akkor 60 százalékkal esik vissza a víz hangelnyelő-képessége. De ha a 0,3-as értéket vesszük, amit más tudósok emlegetnek a tengerek savasodásával foglalkozó, átfogóbb tanulmányaikban, akkor is a hangelnyelő-képesség 30 százalékos csökkenéséről beszélünk.

Ez óriási hatással lesz a tengeri emlősök közösségére. Főleg az emberi fülnél sokkal szélesebb hanghullámokat érzékelni képes delfinekre lehet megsemmisítő hatással a megnövekedett zaj, erre a következtetésre jutott Peter Brewer a Geophysical Research Letters nevű szaklapban. Lehetséges, hogy a jobb hangterjedés megkönnyíti a tengeri állatoknak, hogy távolról meghallják egymást, s ez új kommunikációs reflexeket fejleszt ki bennük.


delphin seakayak

A delfinek és az egyéb tengeri emlősök teljesen jámborak. Csak néha kajakkal megközelíthetetlenek. Egy átlagos sebességgel úszó delfint csak versenykajakkal lehet követni --- ha nem merül el hosszabb időre, hogy lerázzon bennünket...


Add a comment

Összeütközött egy olajszállító és egy teherhajó kedden Szingapúr és Malajzia között, a baleset következtében mintegy 2000 tonna olaj ömlött a tengerbe - közölték a két ország hatóságai.

singapur oil 2010

A baleset a Szingapúri-szorosban történt. A tanker a malajziai bejegyzésű Bunga Kelana 3 nevű hajó, a teherhajó pedig a Saint Vincent-i Waily. A malajziai parti őrség parancsnoka elmondta, hogy a tartályhajó oldalán tíz méter széles nyílás keletkezett, és ezen keresztül került a vízbe az olaj. Esetleges sérültekről nem érkezett jelentés. A szingapúri hatóságok riasztották az olajszennyezések eltávolításával foglalkozó vállalatokat, hozzáláttak a károk felszámolásához, és értesítették a balesetről a malajziai és az indonéz hatóságokat.

singapur2010 oilspillmap

Forrás: Reuters, HVG

Add a comment
--- Mérges alga a Földközi-tengerben
Halászati és fürdési tilalmat rendelt el Nápoly polgármestere a tengerben elszaporodott mérgező algák miatt. A trópusi eredetű mikroszkopikus alga az egész Földközi-tengert fenyegeti. Szerzői jogvédett szemléltető ábra ITT.

A nápolyi öböl vizeiben tilos a tenger gyümölcseinek halászata, és a fürdés sem tanácsolt, főleg ha fúj a szél és erősen hullámzik a őcetenger. Ilyenkor a víz és a levegő is megtelik a gyilkos spórákkal - a sajtó így foglalta össze a nápolyi polgármester rendeletét, ami határidő nélküli halászati tilalmat rendelt el a parttól számított száz méteres tengerszakaszon és veszélyesnek nevezte az ugyanezekben a vizekben való fürdést, sőt a parton napozást is.
(Ezzel elejét vette az, hogy az egészséges táplálkozás helyett tudatalatt ismét wcpumpával tumkolják belénk pl. a gyorséttermi gyorsbüfé-beli szottyokat. De ne így legyen, kis kivonatunk után van egy doksi az algákról, aztán ha valakit jobban érdekel a tengerek biológiája, az alapján el lehet kezdeni a témába hatoló tanulmányokat. Megjegyzésképpen az algák a Föld egyik legfontosabb lényei...)

A félelmet egy alig ötven mikrométeres alga, az Ostreopsis ovata okozza, ami a sekély és meleg tengervizet vagy a napsütötte parti sziklákat kedveli. Szabad szemmel ugyan nem látható, de a zavaros vízben sárgás foltot képez, megtámadja a puhatestűeket és az embert is. Erős bőrkiütést és légzési zavart okoz - mondta el az Il Mattino című nápolyi napilapban a városi közegészségügyi intézet orvosa.
A hír pikantériája az, hogy az index.hu másképpen ír, mint pl. a privatbankar.hu. Egyik ovata néven emlegeti a lényt, másik racemosa néven. (Néhány algát ITT is találhatsz, így kiderülhet, hogy az "Ostreopsis" névre hallgató algából kétféle is van.) Egyelőre behatóbb tanulmányokat nem tudunk felmutatni ezen a téren, így ösztönzünk mindenkit arra, hogy az egymásnak ellentmondó magyarországi médiaorgánumok átnyálazása után bogarásszon máshol is. Az index.hu pl. nem említi azt sem, hogy a horvátok már igen régóta kolbászolnak a víz alatt gyilkos algák gereblyézésével.

"A mérgező alga a kilencvenes években érkezett a trópusokról a Földközi-tengerbe, és azóta minden nyáron visszatérő vendég Törökországtól Spanyolországig. Olaszországban 2005-ben tűnt fel először, amikor Genova tengerpartján kétszáz embert szállítottak mérgezési tünetekkel kórházba. Idén nyáron már halászati és fürdőzési tilalmat rendeltek el Livornóban és a szicíliai Palermo és Catania tengerén is. A kicsi, de gyilkos alga egyedül az Adriai-tenger vizeiben nem honosodott meg, itt ugyanis a tengerbe torkolló Pó folyó miatt más a víz sótartalma." --- ezt írja az index.hu
Javítsunk, tuningoljunk egy kicsit rajta, mert itt bizony némi ellentmondás leledzik, ha valaki veszi a fáradtságot és utánajár!
Add a comment